
Kalakoulun myymälä Paraisilla on ollut tyhjänä ja suljettuna joulusta saakka. Nyt pääsiäisen alla se aukeaa yhdeksi päiväksi, kiirastorstaiksi. Kaksi Livian kalatalousoppilaitoksen opiskelijaa, Leevi Suonpää ja Johanna Mäntysalo, tekevät opintonäyttönsä valmistamalla ja myymällä savukalaa, kalapihvejä ja kalasäilykkeitä.
– Ja kellarisilakkaa! Se tehdään koulun vanhan, salaisen reseptin mukaan, vinkkaa kalankäsittelyn ja -jalostuksen lehtori Riikka Heino.
Resepti syntyi koulun alkuvuosina, kun mietittiin, mitä kannattaisi tehdä pikkusilakasta. Pikkusilakat päädyttiin ensin marinoimaan, sitten paneroimaan ja lopuksi uppopaistamaan, ja lopputuloksena oli kalakoulun oma kellarisilakka.
Opiskelijamäärät ovat nykyään pieniä
Takavuosina kalakoulun myymälässä myytiin säännöllisesti opiskelijoiden valmistamia tuotteita, mutta toiminta hiipui tutkinto-uudistuksen, Liviaan siirtymisen ja resurssien pienenemisen myötä.
Sittemmin paikalla on ollut ulkopuolisia kalakauppiaita myymässä omia tuotteitaan. Viimeisin lähti joulukuussa.
Riikka Heinon toiveissa on, että myymälä saataisiin opiskelijavoimin auki seuraavaksi ainakin jouluna.
Kalakoululle ei ole poikkeuksellista, että tiloja on tyhjillään. Rakennukset ovat mittavia, mutta opiskelijamäärät ovat nykyään pieniä.
– Kun tulin opiskelemaan tänne 1980-luvulla, sisään otettiin kerralla 50 opiskelijaa. Nyt kalatalouden perustutkinnossa on vain 20 paikkaa, eikä varsinkaan nuorten puolta siitä saada täyteen, Heino harmittelee.
Paraisten kalakoulu valmistui 1980-luvulla Suomen ainoaksi kalatalousoppilaitokseksi, ja edelleenkin se on suurin. Suomen kaksi muuta saman ala oppilaitosta ovat selvästi pienempiä ja sijaitsevat kaukana: Kemissä ja Salpauksella.
Heino kehuu Paraisten kalakoulun kivaa ilmapiiriä ja mahdollisuuksia. Opiskelu on käytännöllistä ja konkreettista, eikä luokassa juuri istuta. Koululla on omat kalanviljelyaltaat ja kalastusaluksia.
– Samalla oppii veneenkäsittelyn ja toimimaan merellä.
Leevi Suonpääkin kertoo viihtyneensä. Hän ei ollut aiemmin harrastanut kalastamista, mutta ala vaikutti mukavalta, eikä hän ole katunut.
Menekkiä vaikea ennustaa
Riikka Heino ja Leevi Suonpää jännittävät kiirastorstain pop up -päivästä, tuleeko paikalle ketään vai loppuvatko tuotteet kesken.
Suonpäällä itsellään ei ole selkää lempparikalaa, vaan kaikki maistuu. Heinon lemppari on made.
Madetta ei kuitenkaan ole nyt myynnissä. Sitä on yhä harvemmin saatavilla.
– Kalastuksella on koko ajan vaikeampi elää, Heino harmittelee.
Millainen tulevaisuudennäkymä Suonpäällä, Johanna Mäntysalolla ja muilla opiskelijoilla sitten on?
– Kalan jalostuksessa ja käsittelemisessä on huutava pula työntekijöistä, vastaa Heino.
– Meiltä kysytään jatkuvasti opiskelijoilta, voisivatko he tulla jo töihin.
Kalakoulun myymälä auki 6.4. kello 10–17.