Piikkiöläinen Johanna Mattila kehittää Elyn maaseutupalveluita

0
– Yhteinen tehtävämme on huolehtia siitä, että paikalliset hyvät ideat kanavoituvat oikeisiin ohjelmiin. Esimerkiksi ilmasto- ja ympäristötoimenpiteitä voidaan tukea useasta ohjelmasta, Johanna Mattila miettii.

EU:n maatalouspolitiikan rahoituskausi on hiljattain vaihtunut. Sen paikallisesta toimeenpanosta Varsinais-Suomessa huolehtii tällä hetkellä kasvo, joka on jo ennestään maaseutuasioista tuttu.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutupalveluiden uutena kehittämispäällikkönä aloitti helmikuussa Johanna Mattila (s. 1980). Hän on ehtinyt tehdä 16-vuotisen uran Turun yliopistolla ruokaketjun ja maaseudun kehittämisen parissa. Lisäksi hän on työskennellyt Ruokavirastossa elintarviketurvallisuuteen liittyvissä tehtävissä.

Mattila on valmistunut maisteriksi elintarvikekehityksestä, ja lisäksi hänellä on tausta kauppatieteistä. Kehittämispäällikkönä hänen vastuullaan on ennen kaikkea Varsinais-Suomen maaseutuohjelman 2023–2027 toimeenpano ja sidosryhmäyhteistyön kehittäminen.

– Työsarkaa riittää uuden ohjelmakauden kanssa. Tämä on myös hyvä hetki miettiä, voisiko joitain asioita tehdä toiselle tavalla. Erityisesti haluan panostaa avoimeen tiedon vaihtoon ja siihen, että keskustelut eri tahojen kanssa käydään saman pöydän ääressä, Mattila kommentoi.

Uusi ohjelmakausi ja uudet painopisteet


Varsinais-Suomen uudessa maaseutuohjelmassa on viisi painopistettä: alkutuotanto, ruokaketju, maaseutu- ja saaristomatkailu, maaseudun monipuolinen yrittäjyys sekä asuminen ja hyvä elämä maaseudulla.

– Minun syvimmälle menevä substanssiosaaminen liittyy alkutuotantoon ja ruokaketjuun. Matkailukin on läheinen teema, sillä olen ollut mukana kehittämässä ruokamatkailua esimerkiksi Varsinais-Suomen matkailun tiekarttatyössä, kertoo Johanna Mattila.

Myös varsinaissuomalainen yritystoiminta on tullut Mattilalle tutuksi.

– Nykyisessä koko ajan muuttuvassa toimintaympäristössä mikroyritykset kohtaavat aika samanlaisia haasteita toimialasta riippumatta. Nyt pitäisi löytää keinoja varautumiseen ja muutosvalmiuden kehittämiseen. Siksi on tärkeää pitää yllä positiivista kehittämispöhinää ja tarjota elinkeinoelämälle innostavia syötteitä.

Kuntien ja yhdistysten kanssa tarvitaan yhteistyötä, kun kehitetään asumista ja hyvää elämää maaseudulla. Leader Varsin Hyvän hallituksessa aiemmin toiminut Mattila uskoo, että varsinkin Leader-ryhmät pystyvät tarjoamaan tähän työkaluja.

EU:n maaseuturahoitusta myöntävät Varsinais-Suomessa ELY-keskus ja viisi Leader-ryhmää, kuten Turun seudulla toimiva Varsin Hyvä ja saaristossa toimiva I samma båt – Samassa veneessä. Lisäksi tehdään yhteistyötä muiden rahastojen, kehittämisohjelmien ja Varsinais-Suomen Liiton kanssa.

Metsästystä ja puutarhanhoitoa


Maaseutu on Johanna Mattilalle tuttua työelämän lisäksi vapaa-ajan kautta.

– Olen kotoisin Piikkiöstä, ja kun perhe alkoi kasvaa, veri veti takaisin Piikkiönlahden rannoille. Siellä olemme nyt asuneet viimeiset kymmenen vuotta puolisoni ja kahden kouluikäisen lapseni kanssa.

Korona-aikana Mattila suoritti metsästyskortin, ja samoihin aikoihin hän sai innostuksen kotipuutarhan hoitoon. Perheen kanssa yhdessä he viettävät usein aikaa luontopoluilla.

Artikkelin kirjoittaja on haloomaaseutu-hankkeen viestintäkoordinaattori.

Teksti ja kuva: Janica Vilen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän