Piikkiön äänikuningatar oli hilkulla päästä eduskuntaan

0
Niina Alho. Kuva on kahden kuukauden takaa.

Läheltä piti, ettei Piikkiö saanut omaa kansanedustajaa. Vielä iltakymmeneltä näytti siltä, että SDP on saamassa Varsinais-Suomessa neljä paikkaa. 4 749 ääntä kerännyt piikkiöläinen Niina Alho olisi ollut puolueen neljäs läpimenijä.

Alho kuvailee illan olleen tunteikas. Hätäisimmät ehtivät onnitella jo häntä, mutta itse hän jännitti tulosta loppuun saakka.

– Osasin odottaa, että SDP:n neljäs paikka on tiukassa. Voin vilpittömästi sanoa olevani älyttömän tyytyväinen omaan tulokseeni, kampanjaani ja tiimiini. Paransimme myös puolueena kannatusta Varsinais-Suomessa. Se ei ihan riittänyt neljänteen paikkaan, mutta oli helkkarin lähellä.

Uutena kansanedustajana SDP:stä nousee eduskuntaan salolainen Saku Nikkanen . Alho sai noin tuhat ääntä vähemmän kuin Nikkasnen. Huomionarvoista on, että Nikkasen 5 806 äänestä lähes 5 000 ääntä tuli Salosta, kun taas Alhon äänet tulivat ympäri maakuntaa.

– SDP:llä on ollut Salosta aina kansanedustaja ja salolaiset keskittivät äänensä Sakulle. Meillä ei ole Kaarinassa samanlaista äänten keskittämisen perinnettä, Alho avaa äänijakaumaa.

Alho sanoo olevansa tyytyväinen kampanjaansa ja jatkavansa mielellään työtään Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustossa, aluehallituksen varapuheenjohtajana sekä Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Kuukausien mittainen vaalityö ei mennyt hukkaan, sillä vaalitoreilla tuli tavattua lukemattomia ihmisiä ja kuultua heidän huoltaan sosiaali- ja terveyspalveluista.

Alho ei halua ennenaikaisesti spekuloida mahdollista hallituskokoonpanoa, mutta myöntää olevansa hieman huolestunut kokoomuksen säästötavoitteista.

– Hyvinvointialueiden rahoitus on jo nykyisellään todella kireä ja nyt sitä todennäköisesti leikataan entisestään. Toisaalta suurin osa äänestäjistä halusi tätä. Tulosta täytyy kunnioittaa ja nyt katsotaan, millainen hallitus tulee.