Salvelan kartanon huutokaupan voittanut yritys linkittyy Katiska-vyyhtiin

0
Arkistokuva.

Salvelan kartanon huutokauppa päättyi jo helmikuussa, mutta asia tulee Kaarinan kaupunginhallituksen päätettäväksi vasta nyt. Yllättäen Kaarinan kaupunginhallitukselle esitetään, että Salvelan kartanon huutokaupan voittanutta tarjousta ei hyväksytä. Tätä ei perustella, eikä kaupunginjohtaja Harri Virta suostunut avaamaan myöskään suoraan Kaarina-lehdelle, mistä on kyse.
Julkisten taloustietojen perusteella huutokisan voittaneella yrityksellä, Bure Capital Oy:llä, näyttää olevan asiat kunnossa. Yrityksen taustasta löytyy kuitenkin seikkoja, jotka voivat selittää, miksi Salvela-kauppaa ollaan hylkäämässä.
Bure Capital kytkeytyy Katiska-vyyhtiin, joka on Suomen kaikkien aikojen laajin huumerikos-oikeudenkäynti. Hovioikeus antoi Katiskasta tällä viikolla tuomionsa, hiukan ennen kuin Kaarinan kaupunginhallituksen esityslista julkaistiin.
Lehtitietojen perusteella Bure Capitalin aiempi toimitusjohtaja ja prokuristi on kilpapurjehtija ja yritysjohtaja Janne Järvinen. Käräjäoikeudessa hän sai Katiska-vyyhtiin osallistumisesta 2,5 vuotta vankeutta, mutta tuomio aleni hovissa 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomio tuli törkeästä rahanpesusta. Käräjäoikeudessa Järvisen oli katsottu syyllistyneen myös avunantoon törkeässä huumausainerikoksessa.
Järvisen osuus Katiskasta on vaatimattomampi kuin päätekijöiden, Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin, mutta Järvinen on Tranbergin lapsuudenystävä. Järvinen on itse puhunut asiasta julkisesti mutta kiistää tienneensä tämän huumausainerikoksista.
Yle kertoo artikkelissaan, että Järvinen oli lunastanut Tranbergin omaisuutta panttilainaamosta sekä vuokrannut omistamansa varaston Katiska-jutun tuomituille. Varastoa käytettiin huumausaineiden säilyttämiseen.
Salvelan kartanon huutokaupan voittanut Bure Capital on lehtitietojen perusteella aiemmalta nimeltään LM Tietopalvelut Oy, jonka toimitusjohtajan paikalta Järvinen erosi Ilta-Sanomien mukaan vuonna 2020. Järvinen on omistanut myös yhtiön kaikki osakkeet.
Bure Capitalin prokuristina Järvinen on saanut tehdä yhtiön nimissä liiketoimia, vaikka ei olekaan niiden hallituksissa tai johtotehtävissä, Yle kirjoittaa. Sadan miljoonan euron liikevaihtoa tekevä Bure Capital on myös toiminut Järvisen sponsorina kilpapurjehduksessa.
Katiska-vyyhdissä on kyse mittavasta doping- ja huumausaineiden maahantuonnista ja levityksestä vuosien 2017–2019 aikana. Vyyhti alkoi purkautua, kun poliisi sai naapurien tekemän kotihälytyksen puukotuksesta Helsinkiin Katiskapolulle. Asunnosta löytyi suuri määrä huumausaineita. Puukotukseen osallistuneet osoittautuivat huumeliigan pyörittäjiksi.