Sohvapallo sopii myös sohvaperunoille – Kaarinalainen Pirjo Kivelä keksi treenin, jolla voi vahvistaa puristusvoimaa

0
Pirjo Kivelä esitteli sohvapallojumppaa viime viikolla SPR:n hyvinvointikahvilassa.

– Ai, mistä tulee nimi sohvapallo? Tietenkin siitä, että näiden pallojen paikka on sohvalla eikä esimerkiksi kaapissa pölyttymässä, Pirjo Kivelä selittää tennispallot käsissään.

Kivelä on tuonut tennispalloja Eerikissä joka toinen tiistai kokoontuvaan SPR:n hyvinvointikahvilaan. Hän on kehittänyt yhdessä Kaarinan kaupungin liikuntapalveluissa työskentelevän Petteri Laakon kanssa lehtisen, joka sisältää muutamia tennispallojen kanssa tehtäviä liikkeitä. Käytetyt tennispallot on saatu lahjoituksena Bo Arenasta.

– Kun näitä liikkeitä tekee, alkaa purkit ja purnukat aueta. Puristusvoima paranee, Kivelä lupaa ja kertoo, että samalla treeniä saavat myös rintalihakset ja ojentajalihakset eli ne kuuluisat allit.

Eräs osallistujista kertoo saaneensa sohvapallosta apua nivelrikkoon.

– Sormet ovat vahvistuneet, eivätkä ne ole niin kipeät, hän haluaa kertoa nimettömästi.

Puristusvoima on ihmisen toimintakyvyn kannalta tärkeä. Sitä olisi Kivelän mukaan hyvä harjoittaa ennalta ehkäisevästi, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Sohvapallon voi hänen mukaansa ottaa käteen vaikka samalla, kun katsoo sohvalla telkkaria – myös siinä selitys nimeen.

Kuluneet pallot uusiokäyttöön

Kauneudenalan yrittäjänä toiminut Kivelä kertoo sohvapallon syntyneen hänen omista tarpeistaan. Huomatessaan käsiensä puristusvoiman heikentyneen hän keksi ottaa tennispallot avuksi, koska on itse pelannut aikoinaan tennistä ja heitellyt palloja myös koirilleen.

Kolmisen vuotta sitten Helsingistä Kaarinaan muuttanut Kivelä otti yhteyttä Bo Areenan toimitusjohtajaan Olli Marjamäkeen ja tiedusteli, olisiko sieltä mahdollista saada käytettyjä palloja, jotka eivät kelpaa enää tenniksen pelaamiseen.

Tämän jälkeen hän otti yhteyttä Kaarinan liikuntatoimeen ja kysyi, olisiko kaupunki kiinnostunut tekemään tennispallojumppaa eli sohvapalloa tutuksi ikääntyneille.

Kivelä lupaa tulla pyynnöstä esittelemään sohvapalloa esimerkiksi yhdistysten tilaisuuksiin. Uudet osallistujat saavat häneltä kotiinviemisiksi kaksi tennispalloa ja helppotajuiset jumppaohjeet. Kiinnostuneet voivat hakea tennispalloja myös palvelutori Eerikistä.

Sohvapalloa SPR:n hyvinvointikahvilassa tiistaina 18.4. kello 11 (Eerikki, Puntarikatu 2).

Treenaa tennispalloilla

1. Puristele palloja käsissäsi.

2. Puristele yhtä palloa kämmeniesi välissä (kts. pääkuva) kyynärpäät ulospäin olkapäiden korkeudella.

3. Pyörittele palloja toisiaan varten ranteita käännellen.

4. Seinäpunnerrus: astu kasvot seinää päin, jalat noin 40 sentin päässä seinästä. Ota tennispallot molempiin käsiisi ja punnerra vartalo suorana seinää vasten niin, että tennispallo on käden ja seinän välissä (kts. kuva). Voit tehdä liikkeen myös ilman palloja.

Tee niin monta toistoa kuin jaksat. Pyri harjoittelussa nousujohteisuuteen niin, että toistomäärät ja harjoitteluaika pitenevät pikkuhiljaa.