Kerrostaloja on huhujen mukaan jätetty jopa kesken – Kaarinan muuttanut Disne Oy on hyötynyt monialaisuudesta

0
Disne Oy sai nimensä Aku Ankka -lehdestä, joka sattui olemaan pöydällä 20 vuotta sitten, kun Ville Inkinen mietti yritykselleen nimeä. Muutaman hengen työllistänyt rakennusliike on kasvanut vuosien saatossa monialayritykseksi, mutta edelleen Inkinen viihtyy paremmin työhaalarit päällä kuin paperihommissa.

Rakennusliike Disne Oy:n perustaja Ville Inkinen viihtyy paremmin hallissa kädet rasvassa kuin kahvipöydän ääressä. Haastattelu keskeyttää ikävästi kaivinkoneen öljynvaihdon.

– Olen luonteeltani sellainen, että aina pitää olla jotakin tekemistä. Kravatti kaulassa tulee ahdas olo, hän naurahtaa.

Tee se itse -mies haki jo koulupoikana kaatopaikalta pyöränraatoja ja kunnosti niistä crossipyöriä naapurin pojille.

Nykyään hän pyörittää monialaisesti kiinteistön kunnossapidon palveluja tarjoavaa Disne Oy:tä. 20 vuotta toiminut perheyritys muutti vuoden vaihteessa Turun Pitkämäestä Krossiin.

Monialaisuudella vältetty lomautuksia

Rakentaminen on alusta asti ollut yrityksen peruskivi. Autolukkoseppäpalvelut tulivat mukaan puoliso Tarja Oikarisen myötä runsaat 10 vuotta sitten. Nykyään yritys tarjoaa myös siivouspalveluja sekä myy ja asentaa lämpöpumppuja.

– Uusia toimialoja on tullut sitä mukaa, kun ollaan odotettu työmailla alihankkijaa saapuvaksi ja todettu, että nopeammin päästään, kun tehdään itse.

Tällä tavalla Inkinen tuli hankkineeksi yritykseen ensimmäiset kaivinkoneet ja timanttiporauslaitteet. Aluksi hän teki pitkälti kaiken itse, mutta kysynnän kasvaessa henkilöstöä on tarvittu lisää. Tällä hetkellä palkkalistoilla on parikymmentä henkeä, parhaimmillaan henkilöstömäärä on ollut 70.

Monialaisuudesta on se etu, että se tuo turvaa suhdannevaihteluihin. Korona-aikana lukkomyymälä hiljeni Oikarisen mukaan täysin, mutta siivouspalveluille oli kova kysyntä. Yritys ei joutunut lomauttamaan työntekijöitä, vaan tarjosi hiljaisempina aikoina työntekijöilleen töitä siivouspuolelta.

– Yrityksemme vahvuus on, että työntekijät auttavat oma-aloitteisesti toisiaan, eikä meillä ole varsinaisia yhden alan osaajia. Esimerkiksi laskentainsinöörimme on ollut joskus siivoojien apuna pesemässä ikkunoita, koska hän sattuu olemaan aika pitkä, yrityksen toimitusjohtaja Oikarinen naurahtaa.

Siivouspalvelut ja lämpöpumput vetävät

Ukrainan sota on nostanut merkittävästi rakentamisen kustannuksia ja vaikuttanut materiaalien saatavuuteen. Korkojen ja energian hinnan nousu sekä inflaatio on tehnyt ostajista varovaisia, mikä näkyy asuntokaupan hyytymisenä.

– Valtion rahoittamien asuntojen rakentaminen todennäköisesti lisääntyy, mutta se ei näy vielä. Sellaisia huhuja liikkuu, että taloja on jätetty jopa kesken, kun asunnolle ei löydy ostajia, Inkinen kuvailee.

Rakentamisen hiipuessa Disne Oy:ssa on satsattu lämpöpumppujen myyntiin. Yrityksessä uutena työntekijänä aloittanut Mika Korpela kertoo, että lämpöpumppujen kysynnässä tapahtui selvä piikki sähkön hinnan noustessa.

– Ilmalämpöpumpulla voi säästää noin 40 prosenttia lämmityskustannuksista. Toki tässä on hieman talokohtaisia eroja, Korpela kertoo.

Parina viime keväänä ilmalämpöpumppujen kysyntä on ollut niin kovaa, että laite on pitänyt hankkia ennen lumien sulamista, jos sen on halunnut kesäksi. Tänä vuonna asiakkaat ovat Korpelan mukaan olleet varovaisemmin liikkeellä. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, sesonki alkaa heti lumien sulettua.

Yrittäjämyönteisyys yllätti

Disne Oy toimii Kaarinassa Hydrauliikkatalo Räihän entisessä kiinteistössä. Krossi sijaintina kiinnosti.

Kuusistossa asuvat Ville Inkinen ja Tarja Oikarinen olivat kuulleet Kaarinan yrittäjämyönteisyydestä, mutta lämmin vastaanotto on silti ollut positiivinen yllätys.

– Ihme paikka tämä Kaarina! Krossissa on yritysten välillä poikkeuksellinen yhteishenki ja yritykset tukevat toinen toisiaan. Kaarinan Kehityksestä tultiin heti tervehtimään. Ei tällaista vastaanottoa ole ollut missään muualla.