Teija Kavalton kolumni: Yritykset tarvitsevat tsemppausta nyt vielä enemmän kuin korona-aikana

0

Viime aikoina olemme saaneet kuulla ja lukea mediasta lisääntyneistä konkursseista. Sydäntäni raastaa, kun kuulen jonkun tutun yrittäjän tarinan siitä, että kaikkeni tein mutta se ei riittänyt. Yrityksen tarina päättyi konkurssiin tai muuten syntyi päätös lopettaa kannattamaton liiketoiminta.

Tämä aika on nyt kova yrittäjille. Koronapandemian perään rysähtänyt energiakriisi, sota Euroopassa, raaka-aineiden, komponenttien, hyödykkeiden, hintojen ja sittemmin myös korkojen nousu ovat yhtälö, jossa yritysten kyky selviytyä velvoitteistaan ja menestyä liiketoiminnassaan joutuvat koetukselle.

Konkurssiaaltoa ennakoitiin koronakriisissä, mutta se pystyttiin muun muassa valtion tukitoimin estämään.

Nyt kun ihmisten rahat ovat vähissä, niin kulutus väkisinkin laskee. Taas voi matkustaa ulkomaille, vapaa-ajan matka-kassat käytetään etelänmatkoihin, ei lähimatkailuun. Tilataan ulkomaan nettikaupasta edullinen hellemekko matkalle mukaan. Matkan jälkeen valmistetaan itse kotona juhlapyhän ateria, niin säästetään siinä. Ostetaan cittarista ulkomaisia tomaatteja, kun ne ovat niin paljon edullisempia kuin kotimaiset ja ihan hyviä. Jätetään väliin hieronta ja kasvohoito, kun ilmankin pärjää.

Ja näin korona-aikana opittu, paikallisen yrittäjyyden tukeminen, on jo taas päässyt vähän unohtumaan. Nyt, jos koska, olisi hyvä aika toimia silloin opitun mukaan. Nyt jos joskus paikallinen pienyrittäjä arvostaisi sitä. Hän selviäisi taas tämänkin kuukauden eteenpäin ja saisi laskut maksettua.

Portion boysin pojat sanoittavat hyvin, huumorin keinoin, Kyläbaari -kappaleessaan omia ajatuksiani, joita toivon kaikkien pysähtyvän miettimään: ”Support your local, Vaikka olisikin kallista, Kyläbaarissa… Ei oo aikaa jäädä himaan vetää lonkkaa, muuten meidän paratiisi menee vielä konkkaan!”

Minkälainen Kaarina olisi, jos meillä ei olisi yrityksiä – kyläbaaria, apteekkia, parturi-kampaajaa, lounasravintolaa, autokorjaamoa, hierojaa, vaatekauppaa, kukkakauppaa? Aika monessa kunnassa ei enää ole. Koetetaanko yhdessä pitää huolta siitä, että meillä olisi nämä palvelut jatkossakin?

Taija Kavalto

Yrittäjä Piikkiöstä

Kaarinan Yrittäjät ry:n pj