Eino Koskisen kolumni: Postia puolustusvoimilta

0

Suomesta tuli huhtikuun alussa Naton täysivaltainen jäsen. Sain itse samoihin aikoihin postia puolustusvoimilta.

Kyseessä oli kutsuntakirje, jossa ohjeistettiin asepalveluksen asioista sekä varaamaan aika terveystarkastukseen keväälle. Itse kutsunnat ovat myöhemmin syksyllä.

Yksi ensimmäisistä ajatuksista asepalveluksesta on pakko – vaikka moni lähteekin innolla palvelemaan. Kyseinen pakko koskee kuitenkin vain meitä nuoria miehiä, vaikka maanpuolustusvelvollisuus koskee kaikkia. Tähän asiaan on viime vuosina kiinnitetty laajasti huomiota tasa-arvon näkökulmasta.

Ennen Venäjän hyökkäyssotaa asiasta käytiin keskustelua, jossa ehdotettiin ainakin muutamia tapoja muuttaa asepalvelusjärjestelmää. Ehdotuksia olivat sukupuolesta riippumaton kansalaispalvelus sekä vapaaehtoisuuteen perustuva asepalvelus halukkaille. Kansalaispalveluksen keskeinen idea on antaa koko ikäluokalle palvelusvelvoite, jonka voi suorittaa asepalveluksena, siviilipalveluksena tai kriisinhallintataitoja oppimalla.

Ukrainan hyökkäyssodan seurauksena olemme nähneet, miten Venäjä käy sotaa 2020-luvulla, ja voimme valmistautua entistä paremmin pahan päivän varalle.

On aiheellista kysyä, onko nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä edelleen ajanmukainen. Tulisiko sitä muuttaa?

Mitään yhtä oikeaa vastausta kysymykseen ei ole, mutta toivon tulevan hallituksen selvittävän eri vaihtoehtoja. Kutsuntojen ulottamista kaikkiin nuoriin pidän erittäin hyvänä ja edistettävänä asiana. Koko ikäluokalle saadaan toteutettua terveystarkastus ja jaettua tietoa maanpuolustuksesta, sekä entistä enemmän saadaan vapaaehtoisia kohti M05-kuosia.

Vaikka kaikki eivät armeijan leipiin päädykään, mielestäni on tärkeää antaa kaikille asianmukaista tietoa.

Eino Koskinen

Nuorisovaltuutettu, asevelvollinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän