Hovirinnassa lähdetään energiakävelylle – Kaarinalaisissa taloyhtiöissä on ratkaisuja, joita ei ole muualla juuri nähty

0
Timo Laaksonen ja Liisa Harju ovat tehneet tiivistä yhteistyötä 20 vuoden ajan. He toimivat oppaina Energiakävely-kierroksella. Kuva on napattu Pehtorinkadulta, joka on kierroksen ensimmäinen kohde.

Energiakulutus halutaan nyt pienemmäksi ja kuntalaisille tarjotaan vaihtoehtoisia ratkaisuja. Hovirinnassa ensi viikolla pidettävän energiakävelyn tarkoituksena on, että ihmiset voivat helposti tutustua kolmessa eri asuinrakennuksessa oleviin lämmitys- ja aurinkosähköratkaisuihin.

Paikalla olevat edustajat kertovat yleisölle kokemuksiaan uusiutuvan energian ratkaisuista, keinoista säästää energiaa sekä energiatehokkuudesta. Erityisesti aurinkosähkö on keskeisessä roolissa, ja sitä on hyödynnettykin kahdessa kierroksella olevassa asuintaloissa.

– Taloyhtiöissä ei ennen ole ollut mahdollista ottaa aurinkosähköä käyttöön. On voitu käyttää vain kiinteistönsähköä. Nyt kun tuli uusi sähkölaki, se mahdollistaa energiayhteisön perustamisen, kertoo Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula.

Poistoilmalla lämmitetään käyttövettä

Yksi kävelyn kohteista on rivitaloasunto, joka on Varsinais-Suomessa ensimmäisiä, jossa aurinkosähköä jaetaan myös osakkaiden käyttöön. Liisa Harjula toivoisi, että tulevaisuudessa taloyhtiöt voisivat tehdä yhdessä energiaremontteja samanaikaiseksi. Tämä vähentäisi myös kustannuksia, kun urakoitsijan ei tarvitse siirtää tavaroita paikasta toiseen.

– Meidän täytyy nyt miettiä, miten taloyhtiöiden energiaremontteja saataisiin edistettyä. Päätöksenteko on hidasta, ja tuet minimaaliset. Toivoisin, että asukkaat voisivat lähteä viemään asiaa eteenpäin, jos hallitus ei ole innostunut asiasta.

Harjula ja Kiinteistöpalvelu Mainingin toimitusjohtaja Timo Laaksonen toivovat, että ihmiset tulisivat uteliaisuuttaan kävelylle ja taloyhtiöt lähtisivät tutkimaan, millaisia ratkaisuja on tehty. Heidän mukaansa esimerkkejä tarvitaan, jotta saadaan energiamurros aikaan.

Kaarinassa on tehty lämmön ja sähkön suhteen ratkaisuja, joita ei ole paljoa Suomessa vielä nähty.

– Pitää ymmärtää, että jokainen talo on erilainen. On olemassa monenlaisia ratkaisuja lämmön ja sähkön säätelyyn. Kaikissa taloissa ei ole maalämpö mahdollista. Meillä on eräässä näissä asunnoissa ratkaisu, jossa poistoilma otetaan talteen lämmintä vettä varten. Tämä on todella poikkeuksellinen ratkaisu, jota ei ole kauheasti vielä hyödynnetty muualla, Laaksonen vinkkaa.

Sama lämpökeskus kolmelle talolle

Timo Laaksonen kertoo myös ratkaisusta, joka toteutettiin Pehtorinkadulla, jossa kaikki kolme taloa ovat kiinni toisissaan. Maan alle kaivettiin putket, joiden avulla yhdestä pannuhuoneesta lämpö jakautuu kolmeen taloon. Tällä ratkaisulla säästettiin kahden lämmönjakelukeskuksen uusimiselta ja säästettiin kustannuksissa.

– Meidän pitää ymmärtää muutoksen tilanne. Jos emme tee mitään, meille käy huonosti. Ilmasto lämpenee, ja toimia energiamurroksen edistämiseksi on tehtävä. Sähkö kallistui merkittävästi myös viime talvena, ja nyt täytyy saada asukkaiden energiankulutus pienemmäksi. Hiilijalanjälki näissä kohteissa oli merkittävä, Laaksonen kertoo.

Kävely toteutetaan osana Uuttera-hanketta, jossa mukana on myös Turun ammattikorkeakoulu. Yksi kohteista on toteutettu yhteistyönä Aalto-yliopiston kanssa.

Kävely järjestetään tiistaina 16.5 klo 17. Lähtö on Hovirinnan koulun parkkipaikalta, ja kierros kestää noin kaksi tuntia. Tapahtuma on maksuton ja mukaan mahtuu 25 henkilöä. Valonia on luvannut järjestää toisen kierroksen, jos kiinnostuneita on enemmän. Ilmoittautuminen on auki Valonian nettisivuilla 15.5. asti.

Teksti ja kuva Niko Kettunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän