Jukka Poika tuo reggaemusiikin Kaarinan kirkkoon – ’’Odotan mielenkiinnolla, miten kappaleeni sopivat jumalanpalvelukseen’’

0
Jukka Poika esintyy Kaarinan kirkossa järjestettävässä popmessussa lauantaina. - Tästä tulee mielenkiintoinen ja erilainen esiintyminen, odotan innolla, millainen keitos syntyy, Jukka Poika tuumaa.

Kaarinan kirkossa järjestetään lauantaina pop-messu. Artistivieraaksi jumalanpalvelukseen saapuu esiintymään reggaemuusikko Jukka Poika. Hän ei ole aiemmin esiintynyt kirkossa.

– On hyvin erilaista esiintyä kirkossa kuin esimerkiksi ravintolassa. Olen kuitenkin avoimin mielin ja tulen, mihin kutsutaan. Välispiikit täytyy miettiä kokonaan uusiksi: olen siisti suustani, enkä puhu rivoja, mutta en voi kysyä yleisöltä ’’oletteko tulleet pitämään hauskaa’’, artisti naurahtaa.

Jukka Poika myöntää, että ei olisi aikoinaan uskonut esiintyvänsä oman musiikkinsa kanssa jumalanpalveluksessa. Kutsu kuitenkin kävi, ja artisti päätti avoimin mielin lähteä mukaan katsomaan, millainen yhdistelmä syntyy.

– Otan tämän konsertin jännittävänä seikkailuna. Älyllisesti en saa mitenkään sopimaan reggaemusiikkia ja jumalanpalvelusta yhteen, mutta odotan innolla kuitenkin, miten se sitten paikan päällä toteutuu. En halua asettaa suuria ennakkoluuloja, Jukka Poika kertoo.

Mitä Jukka Poika ajattelee siitä, miksi juuri hänet kutsuttiin pop-messuille laulamaan?

– Luulen, että samasta syystä kuin muihinkin tapahtumiin. Olen perusluonteeltani niin kiltti. Kappaleeni sanat eivät pärähdä pahasti korvaan tai saa poskia punoittamaan, hän pohtii.

– Minulle on tärkeää ottaa huomioon niin lapset, aikuiset kuin iäkkäät ihmiset. Esiintyessä olen kaikkia varten ja haluan olla läsnä. Jos minä olen lannistuneen oloinen lavalla, silloin olen epäonnistunut esiintymisessä, Jukka Poika jatkaa.

Biiseissä ripaus hengellisyyttä

Artisti myöntää miettivänsä päivittäin henkisiä asioita. Hänen tekstinsä eivät suoranaisesti viittaa uskoon, mutta rivien väliin hän ripottelee hengellisyyttä. Jukka Poika kertoo, ettei nojaa suoraan opinkappaleisiin, mutta Raamattua hän arvostaa.

– Uskonasioissa on niin monta kuoppaa, kun niistä lähtee laulamaan. Kieli ei ole paras väline siihen. Arkikieli toimii paremmin biiseissäni, hän pohjustaa.

Yksi kappale Jukka Pojan tuotannosta nousee, jossa lauletaan suoranaisesti uskon asioista. Herra on mun moottori julkaistiin vuonna 2002 ja siinä lauletaan ’’Herra on mun moottori, joo, ja pyhä henki on sen potkuri”. Kappale löytyy myös seurakuntien käytössä olevasta hengellisestä laulukirjasta.

– Alkuaikoina tein enemmän julistavimpia lauluja. Lopetin niiden tekemisen jossakin kohtaa, koska niitä oli myöhemmin tuskallista kuunnella. Henkinen ajattelutapa oli muuttunut niin paljon. Nykyään minulla on paljon rennompi ote. Mitä väliä, jos joskus on ajatellut eri tavalla, se tarkoittaa vain, että on menty elämässä eteenpäin, Jukka Poika tuumaa.

Jukka Poika oli yleisön toive

Pop-messuja on järjestetty Kaarinassa viime keväästä saakka, mutta ympäri Suomen jo useamman vuoden ajan. Kaarinan seurakuntapastori  Tiina Rumpunen  kertoo, että innostui itse pop-messu-konseptista vieraillessaan Töölössä vastaavanlaisessa jumalanpalveluksessa. Hänen mielestään popmusiikki sopii hyvin kirkkoon.

– Monen artistin sanoituksissa on mukana myös Jumala tai pyhän kohtaaminen, vaikka hänellä ei olisi suoraa yhteyttä kirkkoon. Biisit kumpuavat yleensä elämästä ja rakkaudesta, ei mistään Jumalalle tai seurakuntalaisille vieraasta.

Jukka Poika valikoitui esiintyjäksi yleisön toiveesta. Rumpunen kertoo artistin olevan hyvä valinta myös siksi, että yksi hänen kappaleistaan löytyy Nuorten veisukirjasta. Reggaemusiikin ja jumalanpalveluksen yhdistämistä Rumpunen pitää luontevana.

– Reggae-musiikissa on usein hengellinen vivahde. Suomessa ja maailmalla on myös monia kristillisiä reggae-yhtyeitä ja -artisteja. Reggaen ja jumalanpalveluksen yhdistäminen ei ole uusi juttu, sillä ainakin Helsingissä ensimmäiset reggae-messut on järjestetty yli kymmenen vuotta sitten, Rumpunen kertoo.

Pop-messu on normaali jumalanpalvelus, jossa musiikista vastaa kutsuttu artisti. Saarnassa kuullaan artistin ajatuksia valitusta Raamatun tekstistä.

Pop-messu

Lauantaina 20.5 klo 17 Kaarinan kirkossa.
Jumalanpalvelus on maksuton. Paikalla yhteisvastuukeräys.

Teksti Niko Kettunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän