Kaarina on valittu vuoden 2023 pientalomyönteisimmäksi kunnaksi – Voitto tuli kaupunginjohtajalle yllätyksenä

0
Omakotiliiton järjestöpäällikkö Sami Toivanen, kaupunkikehitysjohtaja Päivi Liuska-Kankaanpää, Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta, Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors, Hirsitaloteollisuus ry:n puheenjohtaja Seppo Romppainen sekä Kaarinan omakotitaloyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Välimäki.

Kaarinan kaupunki on valittu vuoden 2023 pientalomyönteisimmäksi kaupungiksi. Tunnustukset luovutettiin tänään Kaarina-talossa.

Palkinnossa eniten painoarvoa sai asukkailta saatu palaute, jonka perusteella tontin hintoja sekä elinkustannuksia pidetään Kaarinassa kohtuullisina. Palveluiden toimivuus sai asukkailta myös erityisen maininnan.

Kaupunginjohtaja Harri Virta otti palkinnon vastaan kiitollisena.

– Emme olleet tehneet kilpailun eteen mitään. Tuli yllätyksenä, että meidät on tänä vuonna valittu pietalomyönteisimmäksi kunnaksi, Virta kertoo.

– Olemme panostaneet pientaloasukkaiden viihtyvyyteen sekä pientalorakennusten kaavoitukseen. Työmme ei ole mennyt hukkaan.

Kaarinassa on sanottu olevan kolme keskustaa, varsinaisen ydinkeskustan lisäksi Piispanristi sekä Piikkiö. Virta näkee tämän positiivisena asiana, joka toimii kunnassa hyvin.

– Mielestäni nämä ovat ihmisen kokoisia keskuksia eivätkä mitään kerrostaloviidakoita. Isommat palvelut on keskitetty muualle seudulle. Asukkaisiin nähden kunta ja sen palvelut ovat hyvin toimivia, ja niitä on riittävästi.

Kasvava kuntaa vaatii myös kehitystä

Virta pitää Kaarinan valttikorttina keskeistä sijaintia sekä harrastuksien ja työpaikkojen saatavuutta. Saariston Virta nostaa myös yhdeksi tärkeäksi osaksi Kaarinaa, mutta toivoisi sen näkyvän entistä enemmän kunnassa.

– Merellisyyttä voitaisiin hyödyntää entistä enemmän. Tavoitteena on tulevaisuudessa viedä asutusta meren äärelle enemmän.

Joukkoliikenteen sujuvuutta hän haluaa myös jatkossa kehittää, jotta töihin ja harrastuksiin kulkeminen olisi entistä helpompaa

– Tällä hetkellä kulkeminen vaatii eri asuinalueiden välillä ponnistelua, joten Fölin joukkoliikennettä täytyy parantaa, Meillä on kunnassa joukkoliikennetyöryhmä, joka vie asiaa eteenpäin, Virta toteaa.

Luonto tärkeä osa Kaarinaa

Hirsitaloteollisuuden toimitusjohtaja Seppo Romppainen oli paikalla palkitsemistilaisuudessa myöntämässä kunniakirjaa ja toi esille esimerkillisen tavan, jonka Kaarina tekee pientaloasuminen päätöksenteossa.

– Ilo tulla Kaarinan kaupunkiin myöntämää palkinto. Täällä on tehty hyvää työtä ja toteutettu pientaloasutuksien kaavoitusta sekä pidetty palvelut hengissä, Romppainen sanoo.

Suomen Omakotitaloliitto ry toi palkintoa antaessa esille vihreän luonnon, joka on Kaarinassa asukkaiden lähellä. Elinkeinokustannukset ja kiinteistövero ovat Kaarinan kunnassa myös kohtuulliset, selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksesta.

Kaarinan voitto ei kuitenkaan ollut ylivoimainen.

– Meillä oli muutama vaihtoehto, ja mietittiin viime tippaan, käytiin asukkaiden palautteita ja tutkimustuloksia läpi. Ansaitusti kuitenkin voitto tuli Kaarinaan. Omakotitaloasukkaat haluavat usein, että tontilla on omenapuu, perunapelto ja marjapensas, ja täällä nämä ovat mahdollisia, toteaa omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.

Teksti ja kuva: Niko Kettunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän