Kaarinan kotihoidossa joudutaan punnitsemaan jopa peseytymiskertojen vähentämistä – Kesä näyttää henkilöstöpulan takia erittäin huolestuttavalta

0
Kotihoito käy 94-vuotiaan Ailin luona kolmesti päivässä. Hän kertoo kuulevansa jo oven kolahduksesta, miten kiire hoitajalla on. Hovirinnan kotihoidon tiimi poikkeaa hoitaja Elina Levon mukaan muista tiimeistä, sillä tiimisssä on henkilöstön suhteen kohtalaisen hyvä tilanne. - Meillä oli äskettäin kaksi opiskelijaharjoittelijaa ja olimme ikionnellisia, kun he jäivät meille töihin. Itse päädyin töihin Kaarinaan poltettuani itseni loppuun edellisessä työpaikassani. Tämä on paras työyhteisö, joka minulla on koskaan ollut. Joka päivä on kiva tulla töihin, Levo kehuu.

Kaarinan kotihoidossa toivotaan, että kotihoidon käyntejä pystyttäisiin paikkaamaan kesällä omaisten avulla.

Syynä on kotihoidon henkilöstöpula. Kaarinassa tilanne näyttää kotihoidon päällikön Kirsi Lehdon mukaan kesän osalta erittäin huolestuttavalta.

Hänen mukaansa läheskään kaikkiin kesälomasijaisuuksiin ei olla onnistuttu löytämään tekijöitä. Tilanne on vakava myös siksi, että Kaarinan kotihoidossa on normaalioloissakin avoinna kahdeksan vakituista toimea, joita ei olla saatu täytettyä. Vajetta on pysytty jonkin verran paikkaamaan vuokratyövoimaa hyödyntämällä ja ostopalveluilla, mutta henkilöstöpula aiheuttaa silti haasteita.

– Pyrimme kartoittamaan, jos omaiset pystyisivät kesän aikana huolehtimaan joistakin käynneistä. Jos omainen tulee kesällä lomailemaan vanhuksen luokse, voisiko hän lämmittää ruokaa, antaa lääkkeet tai auttaa peseytymisessä? Hyvin kuivaihoisten vanhusten kohdalla olemme miettineet, voisiko pesukertoja harventaa yhdestä viikoittaisesta pesukerrasta yhteen kertaan kahdessa viikossa, Lehto luettelee keinoja.

Tarkistuskäynneistä luovutaan


Henkilöstöpulan takia Kaarinan kotihoidossa on Lehdon mukaan jouduttu tarkastelemaan, että kaikilla kotihoidon asiakkailla varmasti täyttyy kotihoidon kriteeristö.

– Jonkin verran on ollut sellaisia käyntejä, että käydään asiakkaan luona vain tarkistamassa, että kaikki on hyvin. Tällaisia käyntejä emme pysty tekemään kesällä ollenkaan, Lehto sanoo.

Hänen mukaansa tarkistuskäynnin tilalle voidaan tarpeen mukaan tarjota tukipalveluja, kuten turvapuhelinta ja ateriapalvelua.

Kaarinan kotihoidossa on tällä hetkellä vajaat 400 asiakasta ja 76 työntekijää. Kesällä palveluasumisen paikkoja joudutaan vähentämään työntekijöiden vuosilomien ja sijaispulan vuoksi, mikä saattaa lisätä kotihoidon tarvetta entisestään. Tilannetta vaikeuttaa se, että kotihoidon asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia, monisairaita ja usein myös kahden autettavia.

Kotihoidossa ei voida Lehdon mukaan kieltäytyä uusista asiakkaista, vaan kaikki, jotka täyttävät kotihoidon kriteeristön, on hoidettava. Kotihoidon palveluita ei välttämättä pystytä aloittamaan heti samana päivänä, ja jos mahdollista on aloitusta siirretään.

Asiakkaille kotihoidon hoitajapula näkyy käyntiaikojen lyhenemisenä.

– Se ei saisi näkyä mitenkään, siihen pyritään. Huolehdimme asiakkaan ravinnosta, lääkinnästä ja hygieniasta, mutta mihinkään ylimääräiseen aika ei riitä. Ihannetilanteessa hoitajalla olisi aikaa istua asiakkaan kanssa hetkeksi juttelemaan, Lehto kuvailee ja kiittää Kaarinan kotihoidon henkilöstöä venymisestä ja jaksamisesta.

Hoitajat karkaavat keikkatöihin


Kaarinan kotihoito sai viime syksynä tunnustusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) teettämässä kyselyssä, jossa kerättiin asiakkailta palautetta kotihoidosta. Kaarinan kotihoito sijoittui Varsinais-Suomessa kolmen parhaan joukkoon.

Työntekijöitä on Lehdon mukaan lähtenyt, vaikka Kaarinan kotihoito on työpaikkana hyvässä maineessa.

– Trendi tuntuu olevan sellainen, että hoitajat siirtyvät paremman palkan perässä keikkahommiin. Keikkatyöläisenä saa itse päättää, milloin ottaa töitä vastaan, kun taas vakituisessa toimessa on ennalta määrätyt työvuorot.

Ongelma ei koske pelkästään Kaarinaa, vaan näkyy Lehdon mukaan myös muissa Varhan kunnissa. Lehto toimii Kaarinan, Paimion ja Sauvon alueen (Alue 3) kotihoidon päällikkönä. Näistä Sauvossa henkilöstötilanne on kesän osalta hyvä ja Paimiossa kohtalainen.