Kuinka sujui päälliköltä työpäivä päiväkodissa? – Johtoryhmän jäsenet jalkautuivat päiväkotiin, kirjastoon ja nuokkarille

0
Hyvinvoinnin edistämisen päällikkö Hanna Inkeroinen aloitti työpäivänsä pyyhkimällä pöydät.

Kuusiston päiväkodissa tuoksuu aamupuuro. Lapset ovat juuri lopettelemassa aamupalaansa. Hyvinvoinnin edistämisen päällikkö Hanna Inkeroinen tarttuu rättiin ja pyyhkii murut ja maitopisarat pois pöydiltä.

Kaarinan kaupungin johtoryhmän jäsenet jalkautuivat perjantaina viettämään TET- eli työelämään tutustumispäivää kaupungin eri yksiköihin. Hallintojohtaja Päivi Antola meni hommiin Piikkiön nuokkarille, sivistysjohtaja Elina Heikkilä tutustui Auranlaakson esiopetusyksikköön ja tekninen johtaja Jyrki Haapasaari vietti päivän arkistossa. Kaupunginjohtaja Harri Virta suorittaa oman TET-päivänsä Rauvolan päiväkodissa myöhemmin.

Tavallisesti Hanna Inkeroisen työpäivä alkaisi lukemalla työsähköpostit. Nyt aamun ohjelmassa on ulkoilua lasten kanssa. Kuusiston päiväkodissa vietetään kerran kuussa perjantaisin liikuntaulkoilua ja koulun kentälle on suunniteltu tänä aamuna liikunnallisia toimipisteitä.

Inkeroinen kuuntelee kiinnostuneena, sillä hyvinvoinnin edistämisen päällikkönä hänen vastuullaan on kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

– Näen, että se kaikkein suurin työ ja konkreettisemmat asiat tapahtuvat täällä.

Viestejä kentältä

Johtoryhmän TET-päivä järjestettiin Kaarinassa ensimmäisen kerran tiettävästi vuonna 2010 ja on sen jälkeen järjestetty vuosittain korona-aikaa lukuun ottamatta.

Kuusiston päiväkodinjohtaja Katja Vainikainen pitää ideaa hyvänä.

– On hyvä, että johtoryhmän edustajat näkevät, millaista työ täällä konkreettisesti on. Arvostan sitä, että he ovat kiinnostuneita meidän arjestamme. Uskon, että käymme päivän aikana monia kiinnostavia keskusteluja, hän sanoo.

Kuusiston päiväkodissa työskentelevä Susanna Lindström kuvailee työpäivien olevan usein hektisiä. Lapset tulevat päiväkotiin erilaisista taustoista ja heidän oppimistaidoissaan ja luonteissaan voi olla suuria eroja. Päiväkodin aikuisten tehtävänä on huolehtia, että jokaisen tarpeet tulevat kuulluksi.

– Sen takia on tärkeää, että ryhmässä on riittävästi aikuisia. Hiljaisimmat ja heikoimmat jäävät äänekkäimpien jalkoihin, jos me emme pysty tukemaan heitä, hän sanoo.

Lainaako joku vielä CD-levyjä?

Samaan aikaan tietohallintojohtaja Kari Hölsö aloittelee TET-päiväänsä Kaarinan pääkirjaston taukohuoneessa. Joka perjantaiaamu kirjaston henkilökunnalle esitellään kirjastoon saapunut uusi aineisto. Hölsö yllättyy, kun uutuuksien joukossa on myös CD-levyjä ja DVD-elokuvia.

– Vieläkö kirjastoihin tilataan CD-levyjä? Eikö nuoriso kuuntele musiikkia nykyisin netistä, Hölsö kysyy kiinnostuneena.

– Näitä lainaakin pääasiassa yli 50-vuotiaat miehet. Itse asiassa näihin on tullut jo useita varauksia, hänelle kerrotaan.

TET-päivän aikana Hölsö tutustuu kirjastossa tapahtuvaan asiakaspalvelutyöhön ja perehtyy kirjastonjohtaja Arja Pesosen kanssa talousarvion laadintaprosessiin. Kirjastolla on tietohallintopäällikölle myös yksi erityistehtävä.

– Tietohallintoon tuli palautetta, että nuoriso on ladannut kirjaston asiakaspäätteiden näytölle sopimattomia kuvia. Yritän ratkoa tänään, miten tällaisen toiminnan saisi estettyä.

Aiempina vuosina Hölsö on viettänyt TET-päivää muun muassa kaupungin puistotoimessa ja Inkeroisen tavoin päiväkodissa. TET-päivillä on hänen kokemuksensa mukaan yhteistyötä edistävä vaikutus, sillä ihmiset tulevat toisilleen tutuiksi.

Hanna Inkeroiselta tulee päivän päätteeksi sähköpostia. Työpäivä päiväkodissa on ollut huomattavasti toiminnallisempi ja äänekkäämpi kuin mihin hän on tottunut, mutta myös erittäin antoisa.

– Oli ilo ja samalla vähän surukin huomata, että päiväkodin työntekijät tekevät ja valitettavasti joutuvat tekemään työtä syrjäytymisen ehkäisemiseksi jo päiväkodissa. Työtä tehdään ehdottomasti tunteella ja sydämellä.

– Päivän aikana näin monta omaan työhön liittyvää asiaa ihan käytännössä, esimerkiksi liikenneturvallisuuskasvatusta, hän summaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän