Maria Fredriksson smoothiet syntyvät myskikurpitsasta, punajuuresta ja kurkumasta – Piispanristillä asuvan yrittäjän koemaistajina toimivat omat lapset

0
Maria Fredrikssonin keittiö muuttuu tuotantolinjaksi, kun hän valmistaa smoothieita kauppoihin. Vierailleen hän valmistaa smoothieita rennommalla otteella ja aineksia punnitsematta.

Hehku-smoothieita valmistava tuore yrittäjä Maria Fredriksson lupautuu tekemään haastattelun kyytipojaksi smoothien. Mansikoiden lisäksi hän pilkkoo tehosekoittimeen hieman punajuurta ja päärynää. Lopputulos on tyrmäävän punainen – ja yllättävää kyllä – myös hyvän makuinen.

Sairaanhoitajana työskentelevä Fredriksson perusti oman, smoothieita valmistavan yrityksen viime syksynä. Hän erottuu joukosta yllättävillä makuyhdistelmillään, kuten mansikka-punajuuri, kurkuma-puolukka ja myskikurpitsa-passion.

Reseptiikka on hioutunut viimeisten 10 vuoden aikana, kun hän on valmistanut itselleen ja perheelleen smoothieita. Hehkun smoothiessa ei ole käytetty lisättyä sokeria eikä makeutusaineita. Fredriksson tähtää lopputulokseen, joka samaan aikaan maistuu hyvältä ja on terveellinen. Kriittisinä koemaistajina toimivat omat alle kouluikäiset lapset.

– Reseptipankissani on vielä monta vihannesta, joita ei ole käytetty perinteisesti smoothiessa, mutta joiden tiedän sopivan niihin erinomaisesti, ravitsemustiedettä kesäyliopistossa opiskellut Fredriksson vinkkaa.

”En tiennyt mitään yrittämisestä”

Fredrikssonin yrittäjätarina on rohkaiseva yrittäjyydestä unelmoiville. Hän ei omien sanojensa mukaan tiennyt yrittämisestä mitään ennen viime syksyä.

– Olen luonteeltani sellainen luonnon lapsi! En tiedä bisneksestä, mutta tiedän, että tuotteissani on sitä jotakin. Olen mennyt sitä kohti ja luottanut, että kaikki muu järjestyy kyllä.

Hänen ensimmäisenä ajatuksenaan oli perustaa sähköpyörällä liikkuva smoothiebaari. Hän hankki kirjanpitäjän ja perusti osakeyhtiön, mutta kesä oli ohi ennen kuin smoothiebaari pääsi pyörilleen.

Seuraavaksi Fredriksson keksi ottaa yhteyttä Kupittaan Citymarkettiin ja kysyi, ottaisivatko he myyntiin hänen valmistamiaan smoothieita.

– En osaa hävetä tai jännittää mitään, koska mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Korkeintaan vähän nolaan itseni, mutta mitä siitä.

Monen aloittelevan yrittäjän tavoin myös Fredriksson on saanut osansa ihmisten pelottelusta ja ennakkoluuloista.

– Minulle sanottiin, että et voi kyllä tehdä kotona smoothieita, ei se onnistu. Ja kyllä sun pitää irtisanoutua sun päätyöstä.

Kokeilun jälkeen hän päätti syksyllä vielä vetää smoothiensa pois myynnistä kehittääkseen reseptiikkaa ja parantaakseen tuotteiden säilyvyyttä. Kokemus kuitenkin vahvisti uskoa omaan juttuun.

37 syötävää marjaa

Fredriksson valmistaa smoothiet kotonaan Piispanristillä. Hänen asuntonsa on rekisteröity elintarvikehuoneistoksi ja terveystarkastaja on tarkastanut tilat. Makuuhuoneessa seisoo jääkaappi, joka on tarkoitettu vain Hehkun tuotteille ja raaka-aineille ja keittiössä on ammattikäyttöön tarkoitettu blederi.

Viime viikolla ensimmäiset 500 pulloa lähtivät kauppoihin. Ennen kauppoihin viemistä smoothiet kävivät korkeapainekäsittelyssä Suonenjoella. Fredriksson valmisti smoothieita yötä myöten, sillä ne oli saatava korkeapainekäsittelyyn tuoreina. Lapset olivat sillä viikolla isänsä luona.

– Kävin keskellä yötä hakemassa lisää tarvikkeita kaupasta, sillä raaka-aineet loppuivat kesken, hän muistelee urakkaa.

Fredrikssonin smoothieita myydään esimerkiksi lähialueiden K-kaupoissa ja muutamissa paikallisissa pienyrityksissä. Kesäsuunnitelmissa on kiertää smoothiebaarin kanssa tapahtumissa sen verran kuin hän sairaanhoitajan työltään ehtii.

Luonnossa viihtyvän Fredrikssonin haaveena on hyödyntää tulevaisuudessa smoothieissa enemmän luonnosta saatavia raaka-aineita, kuten kuusenkerkkää, koivunmahlaa ja pihlajanmarjoja.

– Suomen luonnossa kasvaa 37 syötävää marjaa, hän innostuu.

Apua yllättäviltä tahoilta

Fredriksson on saanut osakseen epäilyjä, mutta vielä enemmän kannustusta.

– Kaikki aina puhuvat kontaktien merkityksestä. Minulla on ympärilläni ihmisiä, jotka ovat halunneet pyyteettömästi auttaa minua eteenpäin. Ilman heitä en olisi tässä pisteessä.

Eräs tuttava tarjoutui tekemään yritykselle kotisivut, toinen auttoi yrityksen rekisteröimisessä, kolmas luki läpi sopimuspapereita ja neljäs on fiksannut tavarankuljetukseen tarkoitetusta sähköpyörästä smoothiebaaria.

– Ystäväni jopa tarjoutuivat tulemaan avuksi pilkkomaan, kun valmistin ensimmäistä erää myyntiin. Siinä kohtaa en sentään ottanut apua vastaan, koska halusin valmistaa smoothiet itse.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän