Millainen viini Peimari–KaaPo-ottelu olisi? Urheilu­bloggari Jarno Rajalampi näkee muutakin kuin peliä

0
Jarno Rajalampi kirjoittaa jalkapallopiireissä suosittua Futista ja viiniä -blogia. Viime lauantaina hän seurasi lähietäisyydeltä, miltä KaaPon miesten edustusjoukkueen vuosikerta 2023 näyttää.

Peimari Unitedin ja Kaarinan Poikien välistä miesten Kolmosen ottelua on pelattu kymmenkunta minuuttia, kun katsomosta kuuluu huuto: ”Peimari, levitä peliä!”

Ylärivillä istuva Jarno Rajalampi nappaa heti puhelimen taskustaan ja kirjaa ohjeistuksen ylös muistiinpanoihinsa.

Juuri nämä hetket ovat niitä, jotka erottavat Rajalammen kirjoittamat jalkapalloraportit muista. Niissä huomio on yhtä lailla pelissä kuin tapahtumissa pelin ulkopuolella.

– Totta kai pelin pitää olla keskiössä, mutta mielestäni jalkapallokulttuuri on nimenomaan sitä, mitä tapahtuu kenttien laidoilla, ennen peliä tai pelien jälkeen. Kaikki pienet erikoiset, hauskat tai hullutkin sattumukset luovat juuri sitä kulttuuria ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, mitä suomalainen jalkapallo niin ylemmillä kuin alemmillakin sarjatasoilla kaipaa, Rajalampi miettii.

– Yleisön huudot, pelaajien reaktiot ja keskustelut keskenään tai tuomarin kanssa. Mitä puoliajalla höpötellään ja näkyvätkö seurojen värit jollain tavalla ottelutapahtumassa. Koitan kiinnittää huomiota pieniinkin huomionarvoisiin yksityiskohtiin.

Kahdeksan vuotta otteluraportteja

Rajalammen otteluraportit ovat olleet luettavissa vuodesta 2015 Futista ja Viiniä -nimisellä blogisivustolla. Hän kiertelee raportoimassa enimmäkseen Länsi-Suomen alueen alasarjapeleissä, eli sarjatasoilla Kolmosesta Kutoseen. Toisinaan hän on paikalla tekemässä huomioita myös valtakunnallisissa sarjoissa, eli Kakkosesta ylöspäin pääsarjaan asti.

Alasarjaraportit ovat kuitenkin blogin luetuinta tavaraa.

– Ne ovat sellaista sisältöä, jota harvemmin tuotetaan ja siten ne tuntuvat keräävän myös eniten lukijoita. Esimerkiksi viime kaudella sain vinkin Ruskolta, että siellä paikallisen joukkueen taakse on tullut faniryhmätoimintaa. Kävin tekemässä sitten raportin ottelusta myös omaan blogiini. Se on tällä hetkellä blogin kaikkien aikojen luetuin artikkeli, Rajalampi kertoo.

Kaarinassa Rajalampi on muistiinpanoineen ollut viime vuosina tuttu näky. Huhtikuussa hän kävi katsastamassa Nelosessa pelaavan Piikkiön Palloseuran miesten edustusjoukkueen kevätkunnon, ja maalikuussa hän vieraili Littoisissa seuraamassa LTU:n miesten joukkueen Suomen Cup-taivalta.

Viime kesänä tutuksi tulivat niin Kaarinan Keskurin nurmi, tekonurmi kuin muutkin alueen jalkapallokentät.

– Varmaan yhteensä satakunta peliä tulee katsottua paikan päällä vuosittain, pelikauden aikana 2–4 peliä joka viikko. Onhan sitä, mutta toisaalta pelimatkaan voi yhdistää yhteistä aikaa lapsien tai koko perheen kanssa. Usein pelireissuissa on kyse myös muusta kuin jalkapallosta, Rajalampi naurahtaa.

Kaarinassa pitäisi ottaa mallia pienemmiltä

Rajalampi on saanut luotua hyvän kuvan itselleen siitä, minkälaisia joukkueita, seuroja ja ottelutapahtumia seudulla on.

– Esimerkiksi KaaPo on minulle ollut niin selkeästi Kakkosen ja valtakunnallisten sarjojen joukkue, että on jotenkin absurdia nähdä heidät Kolmosessa. Tuntuu, että parhaillaan ajatus siitä, missä halutaan olla ja minkälaista jalkapalloa pelata, on hukassa. Ehkä siellä on jonkinlaisen uuden projektin startti parhaillaan käynnissä, Rajalampi tuumii.

– Kaarina eroaa esimerkiksi Paimiosta ja Sauvosta siinä, että näillä pienemmillä paikkakunnilla se oma jengi ja sen kannustaminen on todella intohimoista. Ottelutapahtumiin on panostettu ihan eri tavalla, ja ihmisiä on myös paikalla aina paljon, Rajalampi sanoo ja osoittaa samalla kädessään olevaa Peimari Unitedin logolla varustettua kahvikuppia.

– Varsinkin Sauvossa kaikki pienetkin yksityiskohdat ovat mietittyjä ja hiottuja. Tästä voisi ottaa mallia moni seura ja joukkue ylemmilläkin sarjatasoilla, Rajalampi kehaisee.

”Kesäinen ja juuristaan ylpeä”

Rajalammen viime vuoden otteluraportit ovat nyt saatavilla myös painettuna. Futista ja viiniä – vuosikerta 2022 -niminen kirja löytyy esimerkiksi useista Turun seudun kirjastoista.

– Paikallisuus on varmaan ollut tärkeä tekijä, miksi niin moni kirjasto on halunnut ottaa kirjan valikoimaansa. Kirja käsittelee miltei jokaista Varsinais-Suomen jalkapallon parissa vaikuttavaa paikkakuntaa ja sen joukkueita.

Pieni miinus kirjassa on se, että värikkäistä otteluraporteista puuttuvat kuvat.

Rajalammen tekstien yksi erikoisuus on jokaisen otteluraportin loppukaneetti, jossa arvioidaan, minkälainen viini ottelutapahtuma olisi. Esimerkiksi lauantainen Peimari–KaaPo-ottelu arvioitiin ”kesäiseksi, juuristaan ylpeäksi ja brändinsä osaavaksi sauvolaiseksi”.

Mistä blogin varsin tanniininen nimi kumpuaa?

– En voi sanoa, että olisin mikään viiniharrastaja, vaikka pidänkin viineistä. Ehkä sillä pyritään tuomaan sitä ilmi, että jalkapallostakin voi kirjoittaa monin eri vivahtein! Rajalampi naurahtaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän