Minttu-kissa ulkoilee Kaarinassa pyörän tarakalla ja Dumle matkahäkissä

0
Minttu ja Heidi Koskinen. Minttu on vajaa 4-vuotias maatiaiskissa, joka viihtyy valjaissa ja ymmärtää hyvin ohjeita siitä, minne pitää kääntyä.

– Meille oli alusta saakka selvää, että kissamme ei ulkoile vapaana, miettivät Heidi Koskinen ja Mia Markula.

Hulkkiossa asuvien Koskisten perheessä on Minttu-tyttökissa. Piispanristillä majailevien Markuloiden kotona on poikakissa nimeltä Dumle.

Kumpikin näistä kissoista ulkoilee valjaissa. Lisäksi Minttu kulkee pyörän tarakalla pienessä häkissä retkille. Dumlella puolestaan on kokoon taittuva matkahäkki, jossa se istuksii katselemassa maailman menoa.

– Voi miten hyvä idea, Dumlen emäntä Markula innostuu kuullessaan Mintun pyöräkorista ja aikoo askarrella samanlaisen.

Talvella Minttu ei halua ulos, mutta Dumle ei hätkähdä pienistä pakkasista. Minttu taas viihtyy talvisin autoreissuilla.

Kissat tottuvat valjaisiin

Sekä Minttu että Dumle saivat valjaat ylleen jo pentuna. Minttu ei niistä häiriintynyt, mutta Dumle kellahti ensin jäykkänä kyljelleen. Pian sekin tottui niihin.

Kummankin kanssa ulkoillaan paljon, sekä omalla pihalla että kävelyreissuilla. Omistajat kutsuvat lemmikkejään retkikissoiksi. Kumpikaan niistä ei ole pelännyt esimerkiksi vastaan tulevia koiria.

– Minttu on meille perheenjäsen, ja haluamme sen mukaan sinne, minne mekin menemme, perustelee Heidi Koskinen.

– Olemme käyneet sen kanssa Ahvenanmaalla ja Kurjenrahkallakin. Minttu on utelias ja haluaa tutkia asioita.

Tosin useimmiten Mintun kanssa ulkoillaan lähimetsässä. Asvalttimatkat se taittaa pientareella, olkapäällä tai pyöränhäkissä, sillä se ei pidä asvaltilla kävelemisestä.

Koskinen nostaa Mintun pyörän häkkiin. Kissa istahtaa koriin tottuneesti ja hymyilee kissan tavoin eli sulkee ja availee silmiään sen merkiksi, että tämä on mukavaa.

Häkin reiät ovat niin pienet, että sen tassut eivät pääse ulos. Pitkillä matkoilla mukana on tyyny.

Ulkona on aina uutta nuuskittavaa

Mia Markula käy Dumlen kanssa ulkona useita kertoja päivässä. Aamulla ensimmäiseksi kissa pääsee ulos matkahäkkiin ihmettelemään aamulintuja.

– Harkitsimme sitä, että olisimme rakentaneet pihalle ison ulkoiluhäkin, mutta sitä ei olisi saanut retkille mukaan. Emmekä varmaan olisi sellaista osanneetkaan rakentaa!

Matkahäkki on helppo koota tiiviiksi laukuksi. Markulan perheessä harrastetaan partiota Kuusiston Linnanyrjänissä, ja Dumle on ollut matkahäkissään mukana.

Markula ja Koskinen pohtivat, että ulkoilu tuo kissalle paljon viihdykettä ja uutta nuuskittavaa, mutta vapaana kulkeva kissa olisi altis monille vaaroille, kuten auton alle jäämiselle.

– Lisäksi täällä on kulkenut kissa, joka on kolme kertaa isompi kuin Minttu ja hyökännyt Mintun kimppuun. Se kyllä hävisi taistelun, mutta ei tällainen ole kivaa. Vieras kissa on myös käynyt kakalla lasten hiekkalaatikossa ja pissannut ulkosohviin, harmittelee Koskinen.