Nyt ei puhuta kehopositiivisuudesta – Toimittaja kävi katsomassa Kiasmassa Touko Laaksosesta kertovan näyttelyn

0
Touko Laaksosen taitelemat Tom of Finland teokset herättävät laajaa kiinnostusta. Paikalle näyttelyyn oli saapunut runsaasti eri-ikäistä porukkaa.

Nykytaidemuseo Kiasmaan on avautunut näyttely, joka käsittelee kaarinalaissyntyisen  Touko Laaksosen  elämänvaiheita taiteen kautta. Keskiössä ovat nuoruus maaseudulla, asepalveluksen hetket, muutto kaupunkiin, sodan jälkeinen aika sekä reissut Euroopassa ja Amerikassa.

Jaottelu eri teemojen mukaan toimi näyttelyssä hienosti ja auttoi havainnollistamaan Laaksoselle merkittäviä elämänvaiheita ja tärkeitä teemoja.

Laaksosen kaarinalaisuutta ei ole unohdettu näyttelyssä, vaan se on tuotu esille pariinkin otteeseen. Syntymäkaupungin vehreä ja metsäinen kasvuympäristö antoivat taitelijalle monet inspiraatiot Tom of Finland -piirroksiin.

Seinällä roikkuu myös eräs lyijykynällä tehty taideteos, joka kantaa nimeä Baaritiskillä. Kyseisen taulun on lainannut näyttelyyn Kaarinan kaupunki.

Maskuliinisuutta ja treenattuja vartaloita

Silmiä avartavaa oli nähdä, kuinka rohkeasti Touko Laaksonen piirsi maskuliinisia, ja vähäpukeisia miehiä aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli rikos. Ei ollut sallittua tavata julkisesti samaa sukupuolta olevia ihmisiä ja kertoa tarpeistaan julkisesti.

Laaksosella oli suuri tarve piirtää nimenomaan mieshahmoja univormuissa. Hän teki piirroksia ensin itselle ja myöhemmin suosion myötä tilaustyönä esimerkiksi faneille. Kukapa olisi tuolloin arvannut, kuinka valtava ilmiö Tom of Finland olisi nyt?

Paikalle on kerääntynyt kaikenlaisia kävijöitä, ikäihmisistä nuoriin ja pariskunnista yksin tulleisiin. Murteiden perusteella ympäri Suomen on tultu ihmettelemään teoksia ja tarinoita niiden takana. Tämä ilahduttaa, sillä ei ole itsestäänselvyys, että seksuaalivähemmistöihin nojautuva näyttely saisi vauvasta vaariin ihmisiä liikkeelle.

Korviin kantautuu tirskumista, huokailua. Toisinaan kuvia ihastellaan ääneen. Joku voi tulla hakemaan näyttelystä hupia päivään, kun taas toinen vertaistukea oman itsensä löytämiseen ja kolmas tutustumaan merkittävän uran tehneeseen taiteilijaan, Laaksosen jättämään jälkeen, jota hän kaikkien nähtäväksi loi.

Kiinnitin huomiota, että lähes kaikki teosten mieshahmot olivat treenattuja. Vatsalihaset loistivat, ja luun ympärillä oli vain nahkaa. Täydellinen mieskuva useimpien mielestä. Siihen aikaan ei ehkä ollut niin isossa roolissa kehopositiivisuus, eikä erilaisia sekä muuttuvia vartaloita tuotu esille julkisesti. Jään miettimään, olisivatko Tom of Finlandin piirtämät mieshahmot tänä päivänä erilaisia.

Virtuaalimatkalle Amerikkaan

Näyttelyssä pääsee tutustumaan myös virtuaalisesti Los Angelsissa sijaitsevaan TOM House nimiseen taloon, jossa Laaksonen vietti talvikaudet kuolemaansa asti. Museovierailla on mahdollisuus kurkistaa talon sisälle laittamalla virtuaalilasit päähän ja etenemään talossa kaukosäätimen nappia painamalla. Paikallinen opas, Tom of Finland -säätiön puheenjohtaja  Durk Dehner  selostaa katsojalle talon historiaa ja siellä olevia asioita.

Virtuaalimatka Amerikan maille oli mielenkiintoinen. Sitä tunsi olevansa oikeasti talossa sisällä ihmettelemässä taidetta ja huoneita, joissa Laaksonen työskenteli ja asusteli. Häiritsevä tekijä oli, että lasien kautta katsottiin taloa lähes katonrajasta, ylhäältä. Korkeanpaikan kammoiselle voi tulla hieman heikko olo pitkään laseja pitäessä. Pöydän reunasta joutui pitämään välillä kiinni, ettei horjahda.

Näyttely tarjosi sitä, mitä sen olettikin olevan ja vielä enemmän, moniulotteinen matka Laaksosen elämään syntymästä kuolemaan. Kiasmassa on mahdollisuus hypätä Laaksosen saappaisiin ja kuulla, mistä kaikki sai alkunsa ja mikä mieshahmojen piirtäminen todella merkitsi suurelle taitelijansielulle.

Tom of Finland – Rohkea matka nähtävillä Kiasman museossa Helsingissä 29.10. saakka. Näyttelyssä ei ole ikärajaa, mutta suorasukaisen seksuaalisen kuvaston vuoksi sitä ei suositella lapsille. 

 

Teksti ja kuvat: Niko Kettunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän