Pääkirjoitus: Siitepölyallerginen vai flunssan kourissa?

0

Silmät kutiavat, aivastuttaa ja nenä on aivan tukossa. Näitä asioita tulee sosiaalisessa mediassa jatkuvasti vastaan, ja myös lähipiirissäni useat kärsivät vastaavista oireista. Siitepölyallergia on nyt vallannut myös niitä, joilla ei aikaisemmin ole oireita ollut.

Oireet ovat esimerkiksi lapsilla niinkin rajuja, ettei kouluun pysty menemään ja ulkona ei pysty liikkumaan. On vaikea erottaa, onko nyt sairastamassa kausiflunssaa vai piinaako allergia. Turun yliopiston siitepölytiedotteessa kerrotaan Varsinais-Suomessa koivun kukkivan runsaasti. Tiedote julkaistaan säännöllisesti norkkopalvelussa, joten sieltä voi käydä katsomassa ajankohtaisen tilanteen.

Nyt kannattaa siis viimeistään mennä allergiatesteihin, jos ei ole varma oman oireilun taustalla olevasta tekijästä. Lääkkeet on syytä katsoa kuntoon ja päivittää ne itselle sopivimmiksi. Toisille toimivat suun kautta otettava lääke, osalla taas on käytössä nenä- tai silmätipat ja kolmas tarvitsee nämä kaikki.

Oma kokemus allergisena on, että oireet ovat nyt rajumpia kuin viime vuosina. Pienenä kärsin silmän kutinasta, aivastelusta ja erilaisista iho-oireista. Nyt riesana on näiden lisäksi tukkoisuutta, kutinaa ja väsymystä. Aiemmin tehonnut Histec-allergialääke ei meinaa enää toimia yksinään. Viikonloppuna kävellessäni kaupungilla aivastelin joka toisella askeleella, nenäliina meni useaan kertaan vaihtoon ja toisena hetkenä nenä oli aivan tukossa.

Onkohan tästä tulossa seuraava kansaa piinaava vaiva? Toivottavasti asia otetaan terveydenhuollossa vakavasti, koska allergia vaikuttaa kokonaisvaltaisesti jokapäiväiseen elämään, eikä sitä pidä sivuttaa.​

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän