Pääkirjoitus: Uskalla mennä väliin

0

Tässä lehdessä Piikkiön yhtenäiskoulun entinen oppilas kertoo koulukiusaamisestaan omalla nimellään ja kasvoillaan. Kun hän otti yhteyttä ja kertoi kokemuksistaan, epäröimme jutuntekoa.

Koulukiusaaminen on saanut lehdestämme suhteellisen paljon palstatilaa verrattuna moniin muihin aiheisiin. Rehellisesti sanottuna mietimme, ajatellaanko kaarinalaisissa kouluissa, että vainoamme heitä nostamalla aiheen aina uudestaan ja uudestaan tapetille. Jokaisessa Suomen koulussa esiintyy varmasti koulukiusaamista. Toisaalta kouluterveyskyselyn (THL 2019) mukaan sitä esiintyy Kaarinan kouluissa enemmän kuin Suomen kouluissa keskimäärin.

Puhumalla kiusaamisesta voidaan poistaa kiusatuksi tulemiseen liittyvää häpeää ja rohkaista kiusattuja hakemaan apua. Toivon mukaan tietoisuuden lisääminen pakottaa myös jokaista aikuista puuttumaan kiusaamiseen entistä painokkaammin.

Viime syksynä Piispanlähteen koulu oli otsikoissa kouluväkivallan takia. Lukuvuoden aikana koululla on tehty useita toimenpiteitä, jotka ehkäisevät kiusaamista ja parantavat koulun ilmapiiriä. Oppilaille tehtyjen kyselyjen mukaan kiusaamisen kokemukset ovat vähentyneet merkittävästi. Positiivisen uutisen varjopuolena on, että edelleen viidesosa oppilaista kokee kiusaamista.

Aina löytyy niitä oppilaita, joiden mielestä kiusaaminen on cool. Todellista rohkeutta kuitenkin on uskaltaa mennä väliin. Piispanlähteen koululla kymmenet oppilaat ovat ilmoittautuneet vapaaehtoiseksi välituntikavereiksi. Mitä suuremmaksi tämä joukko kasvaa, sitä vähemmän on valtaa kiusaajilla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän