Pasi Aromäen kolumni: Kaarinan keskusta ei saisi köyhtyä pelkäksi asuinalueeksi

0

Kaarinan keskustan ideakilpailun ehdotukset ovat parhaillaan arvosteltavina.

Kilpailuohjelmassa Kaarinan ydinkeskustan kehittäminen painottuu vahvasti uudisrakentamiseen. Ratkaisu johtaa kuitenkin vuokratason nousuun, johon kaikilla nykyisillä keskustan yrityksillä ei ole varaa.

Suurten kaupunkiseutujen keskustojen keskeinen ongelma on toiminnallinen köyhtyminen. Kaupan palvelut kaikkoavat kauppakeskuksiin ja toimistotyöpaikat uusiin toimistokeskittymiin. Toiminnallisen köyhtymisen estäminen on keskustan kehittämisen kriittinen tekijä.

Kaarinan keskustan toimitilat ovat tällä hetkellä varsin hyvin käytössä. Tyhjiä tiloja on jonkin verran. Keskusta voi menestyä toimitilojen huokealla vuokratasolla.

Keskusta syntyy yksityisistä ja julkisista palveluista, työpaikoista, asunnoista, tapahtumista ja oleilusta. Kaarinan keskustassa on tällä hetkellä liian vähän toimintaa liian laajalla alueella. Keskustan ympärillä on toki monenlaista: Valkeavuoren kampus, terveysasema, uimahalli, Hovipuisto, ranta, Hovirinnan koulu, kirkko, keskusliikuntapuisto ja Kaarina-Teatteri. Kun on vaikea kilpailla Skanssin keskuksen ja Kupittaan alueen kanssa, on helposti ainoastaan asuntojen rakentaminen kannattavaa. Tämä johtaa puolestaan keskustan muuttumiseen asuinalueeksi.

Kaarina-talo on kaupunkilaisten olohuone. Oleiluun houkutteleva ulkotila puuttuu vielä. Kesäajan tapahtumia ei juuri ole, torikauppaa lukuun ottamatta. Kaarina-talon seinustalla olisi oivallinen kesäkahvilan paikka.

Paikat kuntoon, keskeneräiset hankkeet valmiiksi ja lisää vihreää on hyvä resepti. Kasvatetaan keskusta ja Krossi yhteen Kaarinantien varressa. Edistetään syntyviä rakennushankkeita. Säästetään Uudenmaantien, Hovirinnantien, Pyhän Katariinan tien ja Hakalanmäen rajoittama alue kaupan palveluiden rakentamiseen. Parannetaan kaupunkikuvaa vähin kustannuksin istuttamalla puita Uudenmaantien ja katujen viheralueille.

Toivottavasti ideakilpailussa menestyvät keskustan monipuolisuutta oikeasti lisäävät ehdotukset.

Pasi Aromäki

Arkkitehti

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän