
Hovirinnan rannassa järjestetään kolmatta kertaa laiturintanssit. Tanssikansaa saapuu tahdittamaan keskiviikkona Kaarinasta kotoisin oleva DJ Aatu Pyy, jolla on pitkä historia musiikin soittamisesta. Hän on nuoresta pojasta lähtien ollut kiinnostunut monenlaisista musiikkityyleistä.
– Innostus lähti vinyylilevyjen keräilystä 15-vuotiaana. Aluksi keräsin musiikkimessuilta vanhoja käytettyjä levyjä ja myöhemmin olen ostanut levyjä kaupasta. Halusin kovasti soittaa niitä ihmisille erilaisissa tapahtumissa, Pyy kertoo.
Nuorelle DJ:lle ei ollut väliä, missä hän musiikkia soittaa, kunhan saa soittaa. Hän suostui lähes kaikkiin ehdotuksiin, joita tarjottiin.
– Soitin kavereiden bileissä ja myöhemmin Turun baareissa ja kuppiloissa. Ensimmäinen keikka oli Bar Kukassa, jossa soitin taustalla istuskelumusiikkia, hän kertoo.
Tanssimusiikista Pyy on aina myös nauttinut. Nuorena poikana hän kuunteli Olavi Uusivirtaa vanhalta vinyylilevyltä, jonka oli ostanut.
– Luulen, että kiinnostus tanssimusiikkiin tulee vanhemmilta ja isovanhemmilta. He kuuntelivat sellaista musiikkia, kun olin pieni. Silloin ei ehkä vielä tajunnut, kuinka tärkeä osa se on suomalaista kulttuurihistoriaa, Pyy miettii.
Levymusiikkia saisi arvostaa enemmän
Hän on soittanut myös bändissä rumpuja, joten tanssimusiikki tuli tutuksi myös sitä kautta.
– Soitimme paljon esimerkiksi humppaa, jonka tahdissa ihmiset tanssivat. Nyt on kivaa soittaa sitä levyjen muodossa.
Hän toivoo, että ihmiset arvostaisivat enemmän levyltä soitettavaa musiikkia.
– Nykyään pitää olla bändi, jos lähdetään esimerkiksi lavatansseihin. Olisi hienoa, jos soitettaisiin enemmän musiikkia levyltä, koska niissä on niin hienot sovitukset, joiden tahtiin voi samalla tavalla tanssahdella, Pyy sanoo.
Pyyn tietämys on nimenomaan vanhemmassa musiikissa, eikä niinkään nykyajan listahittimusiikissa. Konemusiikkia hän soittaa joillakin keikoilla.
– Minun genreni ei ole tämän päivän hiteissä, jotka soivat radiossa. Siihen hommaan on sitten omat DJ:t ja arvostan heitä suuresti. Apollo ei ehkä olisi minun paikkani soitella, Pyy tuumii.
DJ:llä on pitkä muisti
Hovirinnan lavatansseissa Pyy on soitellut kaikkina kolmena vuotena. Esiintymispaikkaa hän pitää ainutlaatuisena ja onkin innoissaan päästessään taas soittamaan tanssimusiikkia laiturinnokkaan.
–Vanha opiskelukaveri pyysi minua ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten mukaan. Mietin, saapuuko ketään paikalle, mutta laituri on kyllä ollut aina lähes täynnä, Pyy kertoo.
Pyy kertoo keikan olevan siitä poikkeuksellinen, että musiikin soittamisen lisäksi hän käyttää mikrofonia, jotta voi yleisölle kertoa faktoja biisin takaa.
– Yleensä keikat ovat katkeamaton kokonaisuus, mutta poikkean siinä mielessä muista DJ:stä, että puhun hetken biisien välissä ja kerron jonkin mielenkiintoisen asian artistista tai kappaleesta.
Hän on saanut keikkojen jälkeen hyvää palautetta soittamastaan musiikista. Hän ottaa vastaan kappaletoiveita, jos sellaisia tulee. Kaikkia toiveita on kuitenkin mahdoton toteuttaa.
– Ensimmäisenä vuonna eräs mies tuli harmittelemaan, kun hänen lempikappalettaan ei soitettu. Minulla ei ollut sillä hetkellä mukana juuri sitä kappaletta. Selvitin kyseisen kappaleen ja otin sen soittoon viime vuonna. Toivottavasti tämä mies oli kuuntelemassa. DJ:llä on pitkä muisti, Pyy naurahtaa.
Keikat on suunniteltu kokonaisuus
Ihmiset unohtavat hänen mielestään usein, että keikat on suunniteltu kokonaisuus ja sinne valitaan aina tietyt biisit mukaan. Pyylle on tärkeää, että kappaleet sopivat kyseiseen iltaan ja siellä olisi monipuolisesti kaikenlaista musiikkia.
– Haluan, että biisit soljuvat hyvin yhteen, ja soitetaan esimerkiksi peräjälkeen kaksi humppaa ja kaksi jenkkaa. Kaikki on tarkasti suunniteltu, ihmisillä on harhaluulo, että soitamme vain musiikkia.
Hän on aloittanut jo settilistan suunnittelun ja luvassa on jälleen tanssimusiikkia 50-luvulta aina 80-lukuun asti.
– Tästä voi sopivasti aloittaa juhannukseen virittäytymisen. Mukaan mahtuu niin vanhat kuin nuoret tanssimaan tai nauttimaan vain musiikin riemusta, Pyy sanoo.
Hovirinnan laituritanssit keskiviikkona 21.6. kello 18–20. Tansseihin on ilmainen sisäänpääsy.