Ensi viikolla ratkeaa, saadaanko Kaarinaan vihreiden puheenjohtaja

0
Vihreiden puheenjohtajaehdokkaat Saara Hyrkkö ja Sofia Virta olivat tentattavina Turussa pari viikkoa sitten. Kuvan lähde: TS / Jori Liimatainen.

Vihreiden jäsenäänestys puolueen puheenjohtajasta käynnistyi alkuviikolla ja jatkuu ensi viikon torstaihin asti. Kaarinassa jännitetään, valitsevatko vihreät johtajakseen kaarinalaisen Sofia Virran vai espoolaisen Saara Hyrkön.

Monet valtakunnanpolitiikan näkyvät vihreät nimet eivät asettuneet ehdolle, ja puheenjohtajakisasta tuli kahden, suurelle yleisölle melko tuntemattoman vihreän kaksinkamppailu.

Hyrkköä pidettiin alun perin vahvempana ehdokkaana. Hän on toiminut puolueessa pidempään ja kuulunut esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtajistoon. Virta on kuitenkin saanut taakseen useita vaikutusvaltaisia vihreitä, kuten puolueen entisen puheenjohtajan Osmo Soininvaaran ja radion Yölinja -ohjelmasta tunnetuksi tulleen, entisen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin.

Erot Hyrkön ja Virran välillä eivät ole suuria. Virta on painokkaammin tuonut esiin halunsa laventaa käsitystä vihreistä, jotta autoa ajavat ja lihaakin syövät voivat tuntea puolueen omakseen.

Virta on myös vetämässä puoluetta Kaarinasta ponnistaneen Ville Niinistön linjoille, joka sai kokoomushenkisellä politiikalla vihreiden suosion huippulukemiin puheenjohtajakaudellaan 2011–2017. Esimerkiksi Soininvaara mietti sunnuntaina blogissaan, että vihreiden pitäisi vallata kokoomuksella takaisin sille menettämänsä satatuhatta kannattajaa. Pekka Sauri puolestaan kirjoitti Twitterissä lauantaina: ”Minusta näyttää, että Sofia Virran valinta puheenjohtajaksi saattaisi hyvinkin olla vihreiden uusi alku.”

Vihreiden puheenjohtajavalinta vahvistetaan puoluekokouksessa 10.–11.6.