Kaarinalaisyritys tarjoaa työntekijöilleen kolmen kuukauden palkallisen loman joka kolmas vuosi

0
Zefortin toimisto sijaitsee Piispantornin eli entisen Hartwallin panimorakennuksen huipulla. Jussi Kariston mukaan biljardipöytä on jäänyt vähälle käytölle.

Piispanristillä sijaitsevan ohjelmistoyritys Zefortin toimitusjohtajan viime työpäivät ovat olleet erikoisia. Jussi Karttila on ollut lähes päivittäin jonkun median haastateltavana.

Syynä huomioon on julkisuuteen levinnyt tieto kolmen kuukauden palkallisesta kesälomasta, jonka Zefort tarjoaa työntekijöilleen joka kolmas vuosi.

– Minulle tuli vähän yllätyksenä, kuinka paljon asia on herättänyt huomiota. Ei tämä nyt niin mullistava idea ole, Karttila itse ajattelee.

On ilmeistä, että Piispantornin huipulla sijaitsevassa toimistossa on ajateltu työntekijöiden viihtyvyyttä muillakin tavoin. Toimistotilaa hallitsee biljardipöytä, joka on kylläkin jäänyt vähälle käytölle.

– Ostimme pöydän käytettynä toiselta kaarinalaiselta yritykseltä. Tämä on kilpatason pöytä, ja aika nopeasti selvisi, että pöytä on meille aivan liian vaikea.. Pussit ovat niin pienet, että peli kestää ikuisuuden, Karttila naurahtaa.

Tavoitteena sitouttaa työntekijöitä

Viitisen vuotta sitten perustettu Zefort on erikoistunut sähköiseen allekirjoittamiseen ja älykkääseen sopimustenhallintaan. Yritys työllistää 15 työntekijää, joista haastattelupäivänä on toimistolla vain Karttila itse. Yrityksen asiakkaina on sekä kotimaisia että kansainvälisiä firmoja.

Ohjelmistoalalla hyvistä työntekijöistä käydään Karttilan mukaan kiihkeää kilpailua. Tulevaisuudessa tekoäly saattaa hoitaa osan työtehtävistä, mutta ainakin toistaiseksi alalla on työntekijän markkinat.

– Kun palkkasimme ensimmäistä työntekijäämme, mietimme, millä tavoin saamme houkuteltua ihmisiä meille töihin. Olimme pieni, täysin tuntematon yritys, eikä meillä ollut resursseja kilpailla palkalla, Karttila kertoo.

Yrityksen perustajat miettivät, mitä he itse työntekijöinä arvostaisivat. Näin syntyi ajatus kolmen kuukauden palkallisesta kesälomasta. Karttila näkee siinä monenlaisia hyötyjä: ensinnäkin pitkä kesäloma auttaa työntekijöitä palautumaan, mikä parhaassa tapauksessa näkyy syksyllä parempana työtehona ja -intona. Toiseksi lomaetu on yritykselle sitouttamiskeino, sillä normaalia pidemmän loman saa vasta, kun on ollut kolme vuotta talossa.

Työntekijöiden vaihtuvuus onkin ollut Zefortissa vähäistä. Vain yksi lomaoikeuden piirissä ollut työntekijä on irtisanoutunut  – hänkin alanvaihdon vuoksi.

Kolmen kuukauden kesäloma kuulostaa luksukselta, mutta Karttilan mukaan myös muiden asioiden pitää olla kunnossa, jotta työntekijät pysyvät talossa.

– En usko, että kukaan tulee meille töihin pelkästään pitkän kesäloman takia. Työn mielekkyys, usko tuotteeseen ja hyvä työilmapiiri ovat kaikkein tärkeimmät ajurit.

Yritykselle järjestelykysymys

Zefortin työntekijöistä yksi on tänä kesänä pitkällä kesälomalla. Ensi vuonna pitkiä kesälomia ei ole tiedossa yhtään, mutta sitä seuraavana kesänä useampia.

Lomaetu on herättänyt sosiaalisessa mediassa runsaasti keskustelua. Suurin osa kommenteista on ollut positiivisia, mutta epäilijöitäkin riittää. Jotkut ovat ihmetelleet, miten millään yrityksellä on tällaiseen varaa.

Karttila näkee, että nykyistä useammilla yrityksillä olisi. Hän vertaa kolmen kuukauden palkallista kesälomaa nelipäiväiseen työviikkoon, josta on keskusteltu paljon.

– Kaikilla toimialoilla tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta meille tämä on ennen kaikkea järjestelykysymys. Heinäkuussa monessa yrityksessä on muutenkin hiljaista. Hyvä puoli on, että lomat ovat meillä jo hyvissä ajoin tiedossa.

Vapaa-ajan merkitys on viime vuosina vain korostunut. Karttila uskoo, että useimmat työntekijät laittavat loman jopa rahan edelle.

– Tein huvikseni Linkediniin kyselyn, kummanko ihmiset valitsivat: kolmen kuukauden kesäloman vai kahden kuukauden ylimääräisen palkan. Siihen tuli 160 vastausta, ja vastaajista 85 prosenttia olisi valinnut pitkän kesäloman. Tieteellistä pohjaa tällä ei ole, mutta kyllä se jotakin kertoo.