Kaupunginvaltuusto hyväksyi Hovirinnan saunaravintolan osakassopimuksen: ”Pyritään siihen, että vappuna olisi sauna kuumana”

0
SDP:n valtuutettu Arto Elo (kuvassa vasemmalla) oli huolissaan kumppaniyhtiön taloudellisesta tilanteesta. Vieressä Sari Hukkanen ja takana keskellä Irja Gustafsson.

Kaarinan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Kiinteistö Oy Hovirannan Paviljongin osakassopimuksen ja myönsi talousarvion investointiosaan 8 100 euron määrärahan osakkeiden merkitsemistä varten. Päätös sinetöi, että Hovirinnan saunaravintola rakennetaan yhteistyössä kaupungin ja Star Alonen kesken.

Kaupunginjohtaja  Harri Virta  esitteli valtuutetuille osakassopimuksen keskeisiä kohtia.

Kaupunki omistaa saunaosan hallintaan oikeuttavat 135 osaketta ja Star Alone ravintolaosan hallintaan oikeuttavat 202 osaketta. Yhtiön hallituksessa istuu neljä jäsentä, joista kaksi ovat kaupungin ja kaksi Star Alonen edustajia. Puheenjohtajuus on kaupungilla.

Sopimukseen on kirjattu, että kaupunki vastaa niistä kustannuksista, jotka kohdistuvat saunaan, ja ravintolan kustannuksista vastaa sijoittaja. Yhteisten tilojen rahoituksesta vastaavat molemmat osakkeiden suhteessa.

Hankkeen kokonaiskustannukset tarkentuvat myöhemmin. Kaupungin osuudeksi Virta arvioi 750 000–1 miljoona euroa.

14 hehtaarin kilpailukieltoalue

Kysymyksiä herätti sopimuksessa oleva lunastuslauseke. Kaupungilla on velvollisuus lunastaa sijoittajan omistamat osakkeet, jos sijoittaja tätä vaatii. Lunastushinta on 75 prosenttia osakkeiden hankinta-arvosta, mutta korkeintaan 900 000 euroa. Lunastuspykälä on voimassa 10 vuotta lopputarkastuksesta.

Keskustelua herätti myös sopimukseen kirjattu kilpailukielto. Kaupunki sitoutuu siihen, ettei sopimukseen merkityllä alueella harjoiteta ravintolatoiminnan kanssa kilpailevaa toimintaa. Poikkeuksena on Saaristo-festari ja muut tapahtumat, joita alueella saa edelleen järjestää.

– Yrittäjä sijoittaa tähän hankkeeseen toista miljoonaa euroa. Luonnollisesti silloin täytyy olla myös varmuus siitä, ettei kaupunki lähde seuraavalla viikolla uuden ravintolahankkeen kanssa liikkeelle, Virta perusteli kilpailukieltoa

Kilpailukieltoalue on kooltaan 14,1 hehtaaria. Liikennepuiston yhteydessä oleva jäätelökioski rajautuu alueen ulkopuolelle.

Yhtiön varallisuus puhutti

SDP:n valtuutettu Arto Elo oli huolissaan kumppaniyhtiön Star Alonen taloudellisesta tilanteesta. Hän epäili ravintoloitsijan kykyä saada rahoitusta ja viedä hanketta eteenpäin.

– Yhtiön taloudellinen tilanne näyttää julkisesti saatavilla olevien tietojen valossa heikolta. Ihmettelen, että muut hakijat ovat olleet sitten todella huonoja, jos tämä on kerran ollut paras, Elo suomi.

Harri Virta ei halunnut lähteä ruotimaan sijoittajan taloudellista tilannetta tarkemmin.

– On selvää, että koro-navuosilla ja kustannusten nousulla on ollut vaikutusta ravintolayrittäjiin, eikä tällä hetkellä tässä maassa ole montaa upporikasta ravintolayrittäjää. Sopimukseen kirjattu lunastusvelvollisuus varmistaa sen, ettei rakennusta jouduta missään tilanteessa purkamaan pois, vaan toimintaan pystytään hakemaan tarvittaessa uusi kumppani. En näkisi tätä kauhean suurena riskinä.

Saako myydä makkaraa?

Osa valtuutetuista oli huolissaan, millä tavalla sopimukseen kirjattu kilpailukielto vaikuttaa Hovirinnan rannalla järjestettäviin tapahtumiin.

– Voiko kilpailukielto estää järjestämästä sellaisia tapahtumia, joissa myydään ruokaa? Pilar Meseguer (vihr.) tiedusteli.

– Kyllä alueella saa jatkossakin järjestää erilaisia tapahtumia, myydä makkaraa ja muuta. On myös yrittäjän edun mukaista, että siellä järjestetään tapahtumia, Virta toppuutteli.

Kaiken kaikkiaan valtuutetut olivat huojentuneita siitä, että vuosia paikoillaan polkenut hanke nytkähti vihdoin eteenpäin. Saunaravintolan avaamiselle on asetettu tavoitteeksi kesä 2023.

– Pyritään siihen, että ensi vappuna on sauna kuumana tai viimeistään ensi kesän alussa, Virta toteaa.

Teksti: Niko Kettunen, Heinimaija Hirvonen