Konttihotellista haetaan elämystä ilman kärvistelyä – Soraliike Lehtovaaran toimitusjohtaja toi merikontit helpottamaan Mathildedalin hotellipulaa

0
Merikontit nostettiin ruukkialueelle vanhan kokoonpanohallin katolle.

Mathildedaliin avautui viime kesänä tiettävästi Suomen ensimmäinen konttihotelli. Kaarinalaisen Soraliike Lehtovaaran toimitusjohtajalla Jari Lehtovaaralla on sormensa pelissä eksoottisen kuuloisessa projektissa.

– Mathildedalissa on kesäisin kova pula majoitustiloista. Ehdotin Kristalle, että tuodaan tänne merikontteja ja tehdään niistä hotellihuoneita. Tällaiset siirrettävät kontit ovat kohtalaisen riskitön sijoitus: jos yöpyjiä ei ole, otetaan kontit irti ja myydään muualle, Lehtovaara luonnehtii hanketta.

Kristalla hän viittaa Hotel Cafe Mathildedalin yrittäjään Krista Gustafsson , jolla on Mathildedalissa ennestään kahdeksan hotellihuonetta. Perhe omistaa keskellä ruukkialuetta sijaitsevan vanhan kokoonpanohallin, jonka katto romahti vuosia sitten. Historiallisesti arvokasta, suojeltua rakennusta ei saa purkaa, joten sille on yritetty keksiä muuta käyttöä.

Museoviraston luvalla Gustafsson ja Lehtovaara vahvistivat rakennusta ja nostivat kontit kokoonpanohallin katolle. Kuuden hotellihuoneen lisäksi katolle on tehty kattoterassi, ja suunnitelmissa on avata myös samppanjabaari. Parivaljakon yhteinen yritys kantaa nimeä Mellow Travel Oy.

– Matkailijat haluavat elämyksellisyyttä ja kokea jotakin uutta, mutta moni ei ole kuitenkaan valmis tinkimään mukavuuksista, Gustafsson kuvailee.

Siksi ulkoapäin ei-niin-hulppean näköiset, 12 neliön kontit on varustettu kaikilla mukavuuksilla: sisältä löytyy 160-senttinen parivuode, vessat, suihkut ja ranskalainen parveke.

Ulkoapäin kontit on hiekkapuhallettu niin, että pinta näyttää kauniin ruosteiselta. Omistajat ovat tietoisesti halunneet korostaa surrealistista vaikutelmaa, jossa asiakas ei kontit nähdessään tiedä varmaksi, mikä häntä odottaa.

Koronavuosina suosio meni yliLehtovaaralla on työnsä puolesta kokemusta merikonttien muokkaamisesta työmaatoimistoksi. Muutamia vuosia sitten hän sisustutti kokeeksi yhden kontin majoituskäyttöön. Kyseinen kontti palvelee maatilamatkailukäytössä tyttären hevostilalla Tarvasjoella.

Lehtovaaran tarkoituksena oli tuoda elämysmajoitusta myös Soraharjun alueelle Sauvoon, mutta projekti on valitusten takia jäissä.

– Kunta on suhtautunut hankkeeseen pääsääntöisesti myötämielisesti koko ajan, hän lisää.

Lehtovaara korostaa, että elämyskontit ovat hänelle enemmän harrastus kuin bisnes.

– Toki siinä mielessä kiva harrastus, että ne myös tuottavat jotakin. Minua motivoi kuitenkin enemmän se, että saan kehittää ja tarjota ihmisille jotakin mukavaa.

Mathildedalissa hotellikontit on otettu positiivisesti vastaan, sillä ne lisäävät majoituskapasiteettia. Kesäkaudella yöpyjiä olisi enemmän kuin on tilaa. Hotellikonttien osalta kaikki kesäviikonloput on jo varattu täyteen, mutta arkipäivänä saattaa saada vielä vapaan huoneen.

Helsingin Sanomat teki kesällä 2018 jutun ”Suomen hipstereimmästä paikasta” ja sen jälkeen turisteja on virrannut ruukkikylään tasaista tahtia. Yrittäjien arvion mukaan Mathildedalissa vierailee noin 180 000 ihmistä kesäkaudella.

– Hypetys alkoi jo ennen koronaa ja koronavuosina mentiin vähän överiksi. Vierailijoiden määrä ylitti kapasiteetin. Ämpäri vuosi yli, Gustafsson kuvailee.

– Ei auttanut, vaikka olisi palkannut lisää työntekijöitä, koska keittiössä loppui tila kesken. Kun avasimme kahvilan ovet aamukymmeneltä, ulkona oli jo puoli kymmenen aikaan jono.

Aitous ihastuttaaIdyllisyys ja aito vanhan kylän tunnelma on Gustafssonin mukaan Mathildedalissa niitä asioita, joita matkailijat arvostavat. Gustafssonille on tärkeää, että myös merikontit sopivat historiallisen ruukkikylän rosoiseen miljööseen ja kotikutoiseen tunnelmaan.

– Pahin pelkomme on, että joku keksii rakentaa tänne ison kylpylähotellin. Se toisi tänne aivan erilaista asiakaskuntaa ja tunnelma ehkä särkyisi, Gustafsson sanoo.

Viime kesä oli hieman rauhallisempi, mutta merkit viittaavat Gustafssonin mukaan siihen, että tästä kesästä on tulossa vilkas.

– Korona-aika avasi silmiä sille, että kotimaassakin on tarjolla hienoja, ainutlaatuisia kohteita.

Seuraavaksi Mathildedalissa yritetään ratkaista sitä, miten sesonkia saataisi pidennettyä ja hotellihuoneisiin yöpyjiä myös talvikaudella.

Tärpit MathildedaliinNimikallioRuukkikylän vieressä kohoava kallio on merkitty muinaismuistorekisteriin. Kallionlakeen on kaiverrettu lukuisten merimiesten ja laivojen nimet. Vanhimmat kaiverrukset ovat peräisin 1800-luvulta.

VohvelipojatPaikalliset nuoret keksivät avata muutamia vuosia sitten kioskin, jossa valmistetaan erinomaisia kuplavohveleita. Vohvelikioskin sijainti on sellainen, ettei sitä löydä välttämättä sattumalta.

RuukkikierrosMathildedalin historiasta kiinnostuneille järjestetään maksullisia ruukkikierroksia. Kierroksen aikana tutustutaan ruukkitehdasalueen rakennuksiin ja niiden historiaan.

AlpakkapiknikMathildedalissa on mahdotonta käydä näkemättä alpakoita. Jos aidan takaa katselu ei riitä, alpakoiden aitaukseen pääsee myös piknikille. Alpakkapiknikkejä järjestetään vain ennakkovarauksella.

Sahajärven kierrosSuhteellisen helppokulkuinen reitti kulkee Teijon kansallispuistossa ja on maisemiensa puolesta ainutlaatuinen. Koko reitin pituus on 9 kilometriä, ja matkan varrella pääsee kokeilemaan myös köysilossia.

Vinkit: Krista Gustafsson ja Jari Lehtovaara