Merivuoren puutarha välttyi uhkasakolta – Ympäristölautakunta oli päätöksestä erimielinen

0
Jätteitä Merivuoren puutarhalla. Kuva otettiin edelliskesänä. Taustalla näkyvät kasvihuoneet eivät ole osa Merivuoren puutarhaa.

Merivuoren puutarha on tehnyt vaaditut siivoustoimenpiteet kiinteistöillään määräaikaan mennessä. Valvontaviranomaiset tekivät kohteeseen valvontakäynnin kesäkuun alussa.

Yrittäjää velvoitettiin lokakuussa 8 000 euron suuruisen sakon uhalla siistimään vanhat kasvihuoneromut kiinteistöiltään. Lautakunta määräsi, että vanhalta kompostikenttäalueelta on poistettava betonisokkeli ja muut jätteet. Samoin on poistettava muovijätteet maa-ainesvallista ja vanhat muoviputket metsänreunasta. Betonijätteiden hyödynnystyöt on saatettava loppuun tai vanha betoni vietävä pois, ja maanpinnalla näkyvä lasijäte tulee poistaa.

Ympäristölautakunta merkitsi kokouksessaan siivoustoimenpiteiden tilanteen tiedokseen ja totesi, että uhkasakkoa ei langeteta maksettavaksi.

Lautakunnalle esitettiin myös, että kohteen siivoustöiden etenemistä käsitellään uudestaan elokuun jälkeen ja päätetään jatkotoimenpiteistä. Saila Tuokko (vihr.) esitti päätösesityksen täydentämistä siten, että lautakunnalle tuodaan jätteiden toimittamisista kooste koko siivousajalta, jossa näkyvät päivämäärät, jätemäärät ja -laadut sekä vastaanottopaikat.

Lautakunta ei päässyt päätöksestä yhteisymmärrykseen, vaan joutui äänestämään. Äänet jakautuivat 3-3 pohjaesityksen ja Tuokon esityksen välille. Tasatilanteessa kokouksen puheenjohtajan, tässä tapauksessa vihreiden Anton Vaaranmaan , ääni ratkaisi ja Tuokon esitys tuli lautakunnan päätökseksi.

Päätöksestä jätettiin eriävä mielipide

Alkuperäisen päätösesityksen kannalla olleet Petteri Skovbjerg (kok.), Maija Huhti (ps.) ja Suvi Simelius-Nieminen (sd.) jättivät lautakunnan päätöksestä eriävän mielipiteen:

”Tuokon lisäyksellä ei saavuteta mitään lisäarvoa, vaan ainoastaan työllistetään tarpeettomasti jo kuormittunutta kaupungin hallintoa sekä asianosaisia. Lisäksi kävi ilmi, että lautakunnan kaksi jäsentä olivat käyneet kohteessa valittajan kutsumana ilmoittamatta maanomistajalle tai viranhaltijoille katselmuksesta. Toiminta on ollut juridisesti arveluttavaa”, todettiin eriävässä mielipiteessä.

Merivuoren puutarhan siivottomuus on ollut esillä vuosien ajan ja yrittäjälle on annettu useita kehotuksia alueen siistimiseksi. Kaarinan johtava rakennustarkastaja Jukka Latokylä totesi Kaarina-lehdessä lokakuussa, että taustalla hiertää myös naapuri- ja sukuriita.

Jutusta korjattu kokouksen puheenjohtajan nimi.