Mökki Gallerian pidoissa on inspiroiduttu suomalaisista sananlaskuista ja 1001 yön tarinoista

0
Annokset ovat pieniä, joten 10 ruokalajia jaksaa syödä - ainakin melkein kokonaan.

– Minä pyysin, että jos vieraille voisi tarjota vaikka vähän leipää, mutta J.J. halusi ehdottomasti kymmenen ruokalajin illallisen, Sibel Kantola nauraa.

Niinpä istumme nyt Kantolan pyörittämässä Mökki Galleriassa yhdessä kymmenen muun kanssa odottamassa kokki J.J. de Nierin tarjoilemaa kymmenen ruokalajin illallista. 

Pieneen tunnelmalliseen mummonmökkiin on aseteltu pieniä eriparisia pöytiä ja tuoleja niin paljon kuin tilaan suinkin vain mahtuu. Yhteensä tilaa on noin 15 hengelle, kun oikein tiivistää.

– Joskus on ollut italailaisia ryhmiä. Italialaisia mahtuu yli 20, mutta suomalaisia maksimissaan 15, Sibel toteaa hymyssä suin.

Koska tilassa on tällä kertaa ainoastaan suomalaisia, onkin alkuun tunnelma hivenen varautunut ja pöytäseurueet keskustelevat kuiskutellen vain oman pöytäseurueensa kanssa. Tarkoitus kuitenkin on, että illan mittaan myös muihin osallistujiin tutustutaan – saa nähdä, miten käy.

Ensimmäisenä pöytiin tarjoillaan ensimmäinen alkupala, joka sisältää artisokkaa, mozzarellaa, kirsikkatomaatteja ja saksanpähkinöitä. Yhdistelmä on maistuva ja pikkuruinen annos sujahtaa suuhun hetkessä.

PitsipiknikilleSibel Kantola on pyörittänyt Rauhalinnassa taidegalleriaa kuuden vuoden ajan. Vanha, yli sata vuotta sitten rakennettu mökki sijaitsee Kantolan pihapiirissä ja taiteilijana itsekin toimiva Kantola halusi remontoida tilasta gallerian sekä työtilan itselleen.

Mökki Galleriassa on vaihtuvia näyttelyitä mutta myös muita tapahtumia, kuten juuri näitä kymmenen ruokalajin illallisia. Ilallisia on järjestetty Mökki Galleriassa neljän vuoden ajan harvakseltaan.

– En halua järjestää niitä koko ajan, koska silloin alkaisi kyllästyttää. Haluan, että tämä on joka kerta yhtä ihanaa, Kantola sanoo.

Kantola tapasi eteläafrikkalaistaustaisen kokki J.J. de Nierin jo vuosia sitten.

– Silloin minulla ei ollut edes vielä Mökki Galleriaa. Tapasimme rotareiden tapahtumassa, jossa hän kokkasi, ja silloin jo ajattelin, että hänen kanssaan pitää kyllä jatkossa tehdä vielä jonkinlaista yhteistyötä, Kantola muistelee.

Mökki Gallerian herkkuillat järjestetään aina jollain eri teemalla. Vuosien mittaan teemoja ovat olleet esimerkiksi pitsipiknik puutarhassa, Marie Antoinette sekä pikkujoulut.

– Ja esimerkiksi korona-aikana kun ei päässyt matkustelemaan, järjestimme ”let´s go to Maledives” -illan, Kantola kertoo.

Ruokailloissa on myös inspiroiduttu silkkitien maiden ruuista, 1001 yön tarinoista sekä suomalaisista sananlaskuista. Omat ruokalajinsa olivat saaneet muun muassa sanonnat ”kova pala purtavaksi”, ”ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”, ”lähti kuin hauki rannasta” ja ”nyt kävi munkki”.

Sumakkia ja lohta rucolallaNyt toukokuun teemana herkkuillassa oli lähiruoka. Ruokaa oli mahdollisuuksien mukaan hankittu lähialueen tuottajilta.

– Ja jos jotain ei ollut saatavilla läheltä, niin ainakin kaarinalaisesta kaupasta olen tuotteet ostanut, de Nier kertoo englanniksi. 

Vaikka raaka-aineet olivat läheltä, jokainen kymmenestä ruokalajista oli inspiroitunut eri maista. Toisena ruokalajina pöytään saapui lähi-idästä inspiroitunut alkupala, joka sisälsi avokadoa ja punajuurta sekä lähi-idässä suosittua maustetta, sumakkia. 

Kolmantena ruokalajina oli inkiväärishotilla terästetty intialainen tomaattikeitto ja neljäntenä puolestaan Etelä-Afrikasta inspiroitunut lohiannos rucolalla.

Kaikki annokset oli valmiiksi aseteltu söpöihin erilaisiin tuikkukippoihin tai muihin pieniin astioihin, joten vaikka ruokalajeja oli paljon, jaksoi ne syödä – melkein kokonaan. Vain vähän lihaa syövänä lohiannoksen jälkeen tulevat kolme eri liha-annosta olivat hivenen liikaa. Koko kattaus olisi ollut mahdollista saada myös kasvisversiona.

Puolessavälissä ruuanmaistelua pidettiin pieni esittelykierros, mikä yllättäen ei ollut niin kiusallinen kuin esittelykierrokset saattavat olla. Tunnelma oli jo selvästi vapautunut, mikä varmasti johtui Sibel Kantolan iloisesta persoonasta sekä Mökki Gallerian intiimeistä puitteista. Oma osansa oli viinipulloilla, joita osalla vieraista oli mukanaan – juomatarjoilu kun ei kuulu herkkuiltojen tarjoiluun.

Välillä esittelykierroksen katkaisi uusien ruokalajien saapuminen, ja päästiin maistelemaan esimerkiksi itäeurooppalaista sienistroganoffia, kanaa, nautaa ja lammastakin. Illan kruunasivat kaksi eri jälkiruoka-annosta.

Esittelykierroksella selvisi, että osallistujat eivät kaikki olleet Kaarinasta, vaan myös Turusta, Raisiosta, Alastarolta ja Loimaalta.

Osallistujista osa oli käynyt herkkuillallisilla useita kertoja aikaisemminkin. Myös muutama ensikertalainen paikalla oli – joskin kaikki vakuuttivat, etteivät olleet paikalla viimeistä kertaa.

Seuraavat illalliset

Mökki Galleriassa4.8. Mediterranean Golden Celebration

18.8. August born world stars

25.8. World´s most happy foods

Ilmoittautumiset ja lisäinfo: mokkigalleria.fi

Kokki myös kotiin kokkaamaanKokki J.J. de Nier on asunut Suomessa 11 vuotta, ja hänellä on 30 vuoden kokemus kokkaamisesta Etelä-Afrikassa ja Alankomaissa.

Etelä-Afrikassa hän työskenteli viihdeteollisuuden parissa ja pääsi kokkaamaan maailmantähdille Christina Aquilerasta Oprahiin ja Nelson Mandelaan. 

De Nierillä on oma pitopalvelu. Hän järjestää myös yksityisiä usean ruokalajin illallisia ”kokki kotiin” -periaatteella. Hän saapuu paikalle ruokien sekä omien ruuanlaittovälineiden ja astioiden kanssa. Keittiössä täytyy olla valmiina ainostaan liesi.

Kotona teeman voi keksiä itse.

– Mitä hullumpi idea, sen parempi, de Nier sanoo.