“Nuorille sanoisin, että Kaarinastakin voi ponnistaa pitkälle”  – Vihreiden puheenjohtajaksi valittu Sofia Virta ei ole luopumassa muista luottamustehtävistään

0
Sofia Virta valittiin vihreiden puheenjohtajaksi selvällä äänierolla vastaehdokkaaseen Saara Hyrkköön.

Kaarinalainen Sofia Virta , 32, valittiin viikonloppuna vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi. Toista kautta kansanedustajana toimiva Virta voitti jäsenäänestyksessä kirkkaasti espoolaisen kansanedustajan Saara Hyrkön .

Virta sai jäsenäänestyksessä 2 760 ja Hyrkkö 1941 ääntä. Tulos julkistettiin lauantaina vihreiden puoluekokouksessa Seinäjoella.

Kaarinassa asuva Virta on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja terapeutti. Hän oli suurelle yleisölle lähes tuntematon noustessaan eduskuntaan vuoden 2019 vaaleissa. Virta ei alun perin ollut ennakkosuosikki myöskään puheenjohtajakisassa.

– Ei tämä puheenjohtajavaali ollut niin suuri yllätys, koska nyt oli vain kaksi ehdokasta. Toisaalta jos joku olisi kysynyt puoli vuotta sitten, että uskotko, että sinusta tulee vihreiden seuraava puheenjohtaja, niin en olisi uskonut, Virta kommentoi puhelimitse.

Hän kertoo yöunien jääneen vähäisiksi, sillä lauantain ja sunnuntain välinen yö meni linjapuhetta kirjoittaessa ja maanantaiaamuna oli riennettävä haastateltavaksi aamutelevisioon.

Jos Sofia Virta oli osalle tuntematon vielä ennen puheenjohtajakisaa, niin nyt hänen nimensä tietävät kaikki. Virta kertoo puhuneensa viikonlopun aikana myös enemmän Kaarinasta kuin kertaakaan elämässään.

– Tänäänkin olen puhunut jo ainakin neljästi Kaarinasta. Tuntuu ihanalta, kun ihmiset tulevat kertomaan, että ovat asuneet joskus Kaarinassa tai heillä asuu joku sukulainen täällä. Nuorille sanoisin, että Kaarinastakin voi ponnistaa pitkälle, vaikka sitä ei aina uskoisikaan.

Rohkeasti epämukavuusalueelle

Virta on saanut runsaasti kehuja esiintymistaidoistaan, ja hänessä on sanottu olevan samanlaista karismaa kuin Sanna Marinissa ja Li Anderssonissa . Toisaalta moni piti häntä liian kokemattomana poliittisiin johtotehtäviin.

– Olen ollut kokematon kaikissa poliittisissa tehtävissä, joihin olen tähän mennessä mennyt. Kaikissa olen onnistunut, kun olen vain rohkeasti lähtenyt uusiin haasteisiin ja epämukavuusalueille, Virta kommentoi huhtikuussa Kaarina-lehden haastattelussa.

Tuore puheenjohtaja toivoo pystyvänsä hitsaamaan vihreistä yhtenäisen puolueen. Hän on asettanut tavoitteeksi, että vihreät on haastamassa pääministeripuolueita 10 vuoden päästä. Erona muihin oppositiopuolueisiin Virta sanoo vihreiden olevan rohkeampia tekemään uudistuksia ja viemään Suomea eteenpäin. Linjapuheessaan hän mainitsi vihreät investoinnit ja niiden myötä syntyvän teollisuuden.

– Tulemme oppositiosta tekemään kaikkemme, että käsijarru sekä ilmaston että tämän maan talouden turvaamiseksi saadaan irti. Tarvitaan nopeita, päättäväisiä politiikkatoimia, sillä Suomi on jo verrokkimaita jäljessä. On kiire tehdä tästä maasta se kaikkein houkuttelevin maa näille miljardiluokan investoinneille, hän painotti puheessaan.

Riittääkö aika kaikkeen?

Virta on kertonut julkisuudessa avoimesti yksinhuoltajuudestaan, ja siitä, ettei lapsen saaminen saisi olla naiselle este uralle.

Kansanedustajan työn lisäksi Virta toimii Kaarinan kaupunginvaltuustossa ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuutettuna. Riittääkö hänen aikansa kaikkiin tehtäviin?

– En ole ajatellut luopua valtuutetun tai aluevaltuutetun tehtävistä, mutta toki tilannetta on arvioitava, kun työni puheenjohtajana toden teolla käynnistyy. Koen painavaksi sen luottamuksen ja vastuun, minkä äänestäjät ovat minulle vaaleissa antaneet. En ole päässyt kaikkiin kokouksiin, mutta olen pystynyt kuitenkin toimimaan valtuustoryhmässä ja sitä kautta tuomaan näkemykseni.