Pääkirjoitus: Älä luota tähän turistioppaaseen

0

Imatralta kotoisin oleva kesätoimittajamme Niko Kettunen kirjoittaa käsissäsi olevassa lehdessä, miltä Kaarina näyttää muualta tulevan silmin.

Päätimme hyödyntää jutunteossa My AI:ta, joka on tuttu ainakin Snapchatin käyttäjille. Se on virtuaalinen rupattelukaveri eli keskustelubotti, jolta voi kysyä mitä vaan ja jonka vastausten taso on yllättänyt käyttäjät. Toiminta perustuu Open AI -yhtiön kehittämään Chat GPT -tekoälyyn.

My AI on osoittanut kyvykkyytensä esimerkiksi arkiruokavinkkien antajana. Pyydettäessä se listaa jopa ruokiin tarvittavat raaka-aineet.

Kaarinan turistioppaana My AI on kuitenkin surkea. Kaarinan nähtävyyksiä kysyttäessä se kertoo Kaarinan sijaitsevan lähellä Turkua ja suosittelee tutustumaan Turun linnaan, Turun tuomiokirkkoon sekä Turun saaristoon. Tekoälyn mielestä Kaarinassa on siis kiinnostavinta Turku.

My AI korostaa Kaarinan olevan tunnelmaltaan maaseutumainen ja soveltuvan hyvin kävelyretkistä nauttiville. My AI:n tiedot taitavat olla peräisin siltä ajalta, kun lehmät vielä laidunsivat Kaarinan keskustassa.

Kun My AI:lta kysyy erikseen Kaarinan käyntikohteita, se suosittelee Kaarinan kirkkoa ja Harvoilan kartanoa. Kyseistä kartanoa ei löydy Kaarinan kaupungin verkkosivuilta eikä myöskään Googlesta. Harvialan kartano löytyy, mutta se ei sijaitse lähelläkään Kaarinaa, vaan Janakkalassa.

Tekoälyn ennustetaan korvaavan tulevaisuudessa useat työntekijät. Näyttää siltä, että ainakin toistaiseksi voimme täällä paikallislehden toimituksessa huokaista helpotuksesta. Vaikka tekoäly suoriutuu joistakin tehtävistä nopeammin ja virheettömämmin kuin ihminen, siltä puuttuu arvokas hiljainen tieto. Kaarinan kirkko on kyllä keskeinen paikka, mutta jokainen Kaarinassa asuva tietää, ettei sitä kannata esitellä turisteille. Sitä varten ovat Piikkiön ja Kuusiston kirkot.

Mihin Niko kierroksellaan päätyi ja keihin hän törmäsi, siitä voit lukea lisää kesäliitteen sivuilta 6–7.