Pääkirjoitus: Onko pakko menestyä?

0

Apua! Mä oon jo tämän ikäinen, enkä ole saavuttanut elämässä paljon mitään. Tällaisia kommentteja kuulee niin sosiaalisessa mediassa, kuin nuorten käymissä keskusteluissa. Nyky-yhteiskunta ja some luovat paineita siitä, mitä kaikkea elämässä pitäisi saavuttaa.

Pitäisi olla korkeakoulututkinto ja hyväpalkkainen työ. Perhe olisi hyvä perustaa ennen kun täyttää 30 vuotta. Naimisiin kannattaa mennä sitä ennen, ja mielellään ostaa myös asunto.

Kuka loppupeleissä määrittää, milloin pitää tiettyjä asioita elämässä saavuttaa tai pitääkö niitä ylipäätään saavuttaa? Jokainen ihminen elää omanlaistaan elämää ja etenee juuri itselleen sopivaan tahtia. Jos opettelemme elämään elämäämme niin kuin muut tekevät, onko se ylipäätään elämää? 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n julkaiseman kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että nuorten kokema ahdistuneisuus on lisääntynyt jopa koronavuosista. Luulen, että nuorille kasattavat paineet saattavat olla yksi syy pahan olon taustalla. Omaa elämää verrataan liikaa suhteessa toisiin.

Kokemuksesta tiedän, että stressitaso nousee, kun rupeaa suunnittelemaan elämää kymmenen vuotta eteenpäin. Hiuksia meinaa tippua päästä, kun ajatteleekin, että paljon pitää olla rahaa säästössä, että saan ennen eläkeikään maksettua omistusasunnon takaisin. Siinä välissä pitäisi elää muutakin elämää. Olen höllännyt kaasujalkaa ja pistänyt vaiheen pienemmälle. Toivon, että mahdollisimman moni nuori ja miksei vanhempikin tekisi samoin.

Toivoisin, että sosiaalisessa mediassa ja mediassa kerrottaisiin esimerkkejä myös toisenlaisista ratkaisuista. Ihmisistä, jotka perustavat perheen vasta yli keski-ikäisenä ja lähtevät opiskelemaan juuri ennen eläkeikää. Sekin elämä on yhtä tärkeää, ainutlaatuista ja oikeaoppista. 

Niko Kettunen