Rikkinäisen ämpärin kierrättäminen on ämpäristöteko – Kaarinassa järjestetään maksuton kovamuovin keräys

0
Okartekin työntekijät Terhi Salminen ja Juho-Jari Laine aikovat kaivaa myös omista nurkistaan rikkinäiset kovamuovit ja tuoda ne maanantaina keräykseen.

Maanantaina 5. kesäkuuta vietettävää maailman ympäristöpäivää voi juhlistaa viemällä rikkinäiset muoviämpärit, pakasterasiat ja pulkat kiertoon. Krossissa sijaitseva Okartek on mukana Ämpäristöteko-tapahtumassa ja pystyttää pihalleen päivän ajaksi kovamuovin keräysaseman.

Okartekin asiakaspalvelupäällikkö Juho-Jari Laine tarkentaa, että ämpäristöteossa otetaan maksutta vastaan kotitalouksien kovia muovituotteita, joiden materiaali on PE (polyeteeni) ja PP (polypropeeni). Nämä ovat kotitalouksien yleisimpiä ja parhaiten hyödynnettävissä olevia muoveja.

Moni luulee virheellisesti, että kovamuovit voi heittää samaan kierrätysastiaan kuin muovipakkaukset, mutta näin ei siis ole.

– Kovamuoveille ei ole erilliskeräystä, vaan kovasta muovista valmistetut tuotteet on laitettava sekajätteisiin. Ehdottomasti paras ratkaisu olisi kuitenkin tuoda kovamuovit Ämpäristöteko-päivänä keräykseen, toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä opastaa.

Ämpäristöteko-päivänä kerätty muovi palautuu takaisin muoviteollisuuteen uusioraaka-aineeksi ja sillä voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita muovituotteiden valmistuksessa.

Viime vuoden Ämpäristöteko-saalis oli yhteensä 10 720 kiloa, eli käytännössä pari rekkalastillista kuluttajien keräämiä kovamuovisia tuotteita.

Muovin kierrätys yleistynyt


Ämpäristöteko sai Kärhän mukaan alkunsa vuonna 2018, joka oli muoviteollisuudessa vaikeaa aikaa. Ihmisten asenteet muovia kohtaan olivat kiristyneet ja ilmapiiri oli negatiivinen.

Viime vuosien aikana tietoisuus muovin kierrättämisestä on lisääntynyt. Yli 70 prosenttia suomalaisista on ilmoittanut Muoviteollisuus ry:n kyselytutkimuksissa lajittelevansa muovipakkaukset erilliskeräykseen.

Ämpäristöteon myötä joillekin paikkakunnille on Kärhän mukaan perustettu myös pysyviä kovamuovin keräysasemia.

Ämpäristöteko levittäytyy tänä vuonna yli 20 kuntaan. Kaarinassa sijaitseva Okartek on yksi Suomen suurimmista muovialan sopimusvalmistajista. Sillä ei ole omia tuotteita, vaan yritys valmistaa muoviosia monille suomalaisille yrityksille.

Okartek Oy on Laineen mukaan sitoutunut pienentämään hiilijalanjälkeään 38 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

– Tuotamme noin 17 miljoonaa muoviosaa vuosittain. Tämä tarkoittaa noin miljoonaa kiloa kovamuovia, josta jätteeksi päätyy vain 340 kiloa. Näin pieneen jätemäärään pääseminen on edellyttänyt paljon toimia, ja yksi niistä on oman tuotannon sisällä toimiva kierrätys. Kierrätämme muun muassa kaikki muoviosien valmistuksessa syntyneet ylijäämät tai vialliset kappaleet. Olisi hienoa saada myös näitä meidän tekemiämme, elinkaarensa lopussa olevia tuotteita takaisin kiertoon muoviteollisuuden raaka-aineeksi, Laine kannustaa.

Keräykseen

voi tuoda


Vanhat ämpärit

Pulkat

Muoviset puutarhakalusteet

Lasten ammeet

Saavit

Muoviset kukkaruukut

Eväs- ja muuttolaatikot

Tyhjät vesikanisterit

Kastelukannut