
Taidekartanon kesä polkaistiin käyntiin tiistaina Puunsyy -nimisellä näyttelyllä. Esillä on teoksia kymmeneltä eri puolilla Suomea asuvalta taiteilijalta.
Siiri Korhonen on mukana ensimmäistä kertaa taidekartanon kesässä omien töidensä kanssa. Hän tekee veistokset vanhoista huonekaluista.
– Kerään roskalavoilta käytettyjä huonekaluja ja hion pintoja uusiksi. Täällä on esillä esimerkiksi vahasta kirjoituslippaasta tehty teos, Korhonen kertoo.
Hänelle töillä on myös isompi henkilökohtainen merkitys. Hän haluaa kunnioittaa niillä edesmenneen puuseppäpapan muistoa.
– Käytän hänen työkalujaan teosten tekemisessä. Se on samalla tapa käsitellä ja kunnioittaa hänen muistoaan, Korhonen kertoo.
Korhonen kertoo nauttivansa oman työnsä jäljestä ja siitä, ettei teos ole liian käsitellyn näköinen. Puu on materiaalina miellyttävä tapa tehdä taidetta.
– Puu on tavallaan todella vaikea materiaali, mutta sen takia todella tyydyttävä. On hienoa nähdä teoksessa saumat ja kaiken mitä on siihen tehnyt. Rosoisuus on ehdottomasti oma juttuni.
Yksi taiteilijoista menehtyi yllättäen
Kuvanveistäjä Terhi Kaakinen tuo tänä vuonna liudan uusia töitä esille Taidekartanoon. Hänen töissään on vahvasti mukana lapsiteema.
– Minulta tullaan näkemään paljon värikkäitä lapsihahmoja. Erityisesti töissäni näky spontaanius ja lasten vaikutus.
Kaakinen tekee yhteistyötä omien lastensa kanssa ja ottaa inspiraatiota heidän tekemistään töistä.
– Tyttäreni on piirtänyt luonnoksia joihinkin töihini, esimerkiksi suunnitellut erään hahmon mekon. Eilen tein värikkään satulinnun, se pohjautui poikani tekemään teokseen. Jatkoin hahmoa ja annoin itselleni vapauden irrotella, Kaakinen nauraa.
Kuusiston Taidekartanon perustaja Merja Markkula kertoo, että kuvanveistäjät tulevat veistämään uudet teokset Taidekartanon 2. veistoviikolle elokuun alussa.
Silloin käytettävät puut on kaadettu Kuusiston kulttuurihistoriallisesti arvokkaalta alueelta ja ne jäävät sinne uusina teoksina, Markkula kertoo.
Puunsyy -näyttelyyn oli tarkoitus saapua myös puolalaissyntyinen kuvanveistäjä Radoslaw Gryta , mutta hän menehtyi yllättäen. Hänen tekemänsä teos haetaan kuitenkin Helsingin työhuoneelta näyttelyyn.
– Olimme innoissamme hänen tulostaan paikan päälle, hän oli odotettu vieras. Tiedostimme hänen olevan vanha ja sairas, mutta totta kai tieto kuolemasta tuli yllätyksenä ja järkytyksenä. On kuitenkin todella iso juttu, että saamme yhden hänen työnsä tänne näytille. Taidekartano on ensimmäinen paikka, jossa hänen töitään on esillä kuoleman jälkeen, Markkula kertoo.
Taidetta livenä
Yleisö pääsee seuraamaan taiteilijoiden työskentelyä veistosviikoilla. Ihmisten seuraaminen ei häiritse taiteilijoita.
– Toivon, että moottorisaha käynnistyy silloin, Kaakinen nauraa.
Korhonen pitää raikkaana tuulahduksena yleisön kohtaamista.
– Veistäminen on usein todella yksinäistä, joten on mukavaa päästä näyttämään, että me taiteilijat olemme myös ihmisiä ja tykkäämme jutella. Ihmisiltä tulee välillä myös hyviä ajatuksia, Korhonen pohtii.
Taidekartanon veistosviikot ovat osa Euroopan kulttuuri-ympäristöpäivien ohjelmaa, jota järjestetään ympäri vuoden. Veistosviikko on jo toista kertaa mukana.
– Taidekartano tuo esille Kaarinan kulttuuritarjontaa ihmisille ympäri Eurooppaa esille ja tarjoaa samalla myönteistä kuntakuvaa, Markkula toteaa.