Tauskin, Kirkan ja Paula Koivuniemen pianisti vaihtoi muusikkouran kahvilaan

0
Jazz Cafén omistaja Petri Haapasalo viihtyy sekä tiskin takana ja asiakkaiden pöydissä että pianon ääressä.

Pianisti  Petri Haapasalo  avasi vaimonsa, oopperalaulaja  Essi Luttisen  kanssa Paraisten keskustaan musiikkipainotteisen Jazz Café AXON kaksi vuotta sitten.

Kaarinasta kotoisin olevalla, Paraisille muuttaneella Haapasalolla oli visio saada menoa Paraisten keskustaan ja tarjota säännöllisesti elävää musiikkia. Hän halusi luoda olohuoneen, johon ihmisten olisi mukavaa tulla viettämään aikaa, syömään ja kuuntelemaan keikkoja.

Nimi saattaa hämätä, sillä kahvilassa ei soi ainoastaan jazz-musiikki.

– Näen jazzin enemmän vapautena ja inspiraationa. Se antaa mahdollisuuden tehdä mitä huvittaa, Haapasalo kertoo.

– Olen kyllästynyt selittämään, mistä nimi tulee, kun sitä kysellään! Sanon kaikille, että tulkaa katsomaan, niin näette omin silmin.

Vaikka kahvilasta saa ruokaa ja juomista, pääpaino on musiikilla. Haapasalo pitää tärkeänä, että paikalla on hyviä ja monipuolisia artisteja, jotka vetävät porukkaa. Genrellä ei ole suurta merkitystä. Haapasalo ja Luttinen esiintyvät usein myös itse.

– Tämä on pieni ja intiimi paikka, joten pitää pystyä esiintymään lähellä ihmisiä, Haapasalo kertoo.

– Meillä on ollut esiintyjiä laidasta laitaan. Kerran meillä oli täällä jopa 14 henkilön Big Band -orkesteri. Lippuja menee vaihdellen, mutta erityisesti mieleeni on jäänyt viime kesänä esiintynyt Grammy-voittaja  Redd Volkaert. Hän myi 200 lippua, joten kaikki eivät mahtuneet edes sisään. Rakensin tuohon ulkopuolelle sitten ulkolavan ja pistimme kadun poikki esiintymistä varten, Haapasalo muistelee.

Hän on itse suunnitellut sisustuksen ja rakennellut puisia yksityiskohtia kahvilaan. Luttinen on puolestaan tuonut ajatuksia värimaailmaan ja ollut tukena yrityksen perustamisen kanssa.

Haapasalolle on tärkeää, että sisustuksessa käytetyissä tavaroissa on jonkinlainen tarina.

– Seinällä on taulu isäni bändistä 1950-luvulta, Venetsian reissulta kerättyjä lasinalusia sekä Essin isän maalaama taulu Reino Helismaasta. Minulle on tärkeää, ettei tänne tuoda asioita, jotka eivät kerro meistä mitään.

Jazz Café pääsi TOP10-listalle

Haapasalo kertoo, että useat matkalaiset pysähtyvät ihmettelemään poikkeuksellista kahvilaa Paraisilla. Haapasalo ja Luttinen pitävät tärkeänä, että he juttelevat asiakkaiden kanssa kuulumisia.

– Kyllä täällä käy porukkaa Lappia myöten, ja usein huomaa, että meillähän on yhteisiä tuttuja. Saatamme mennä välillä asiakkaiden pöytään istumaan ja juttelemaan. Ollaan tutustuttu moniin uusiin ihmisiin. On arvokasta kohdata asiakas muutenkin kuin tiskin takana, Haapasalo mainitsee.

Paikalla käy silloin tällöin myös julkisuudesta tunnettuja henkilöitä, mutta Paraisilla he saavat olla rauhassa eikä heihin kiinnitetä sen enempää huomiota. Sama pätee Luttiseen ja Haapasaloon.

– Muusikot on meille työkavereita. Parainen on myös kaksikielinen kaupunki, eivätkä täällä asuvat suomenruotsalaiset oikein tiedä meidän muusikkojamme emmekä me heidän.

Jazz Café sijoittui TOP10 parhaan ravintolan joukkoon viime helmikuussa Ravintolasivu Topasten järjestämässä äänestyksessä. Paikka oli ollut auki tuolloin vain vähän aikaa auki. Yrittäjäpariskunta ei kuitenkaan pidä itsestäänselvyytenä, että suosiota riittää loputtomiin.

– Me ajatellaan, että asiakkaita mahtuu kyllä enemmänkin. Jokainen pystyy olemaan vain kerran hyvä, ei vuoden jokaisena päivänä, Haapasalo kertoo.

Hänellä on haaveita, joita haluaisi toteuttaa Jazz Caféssa tulevina vuosina.

– Olisi hienoa järjestää täällä nuorten jazz-muusikkojen laulukilpailu, jossa palkintona olisi rahapalkinto. Suomalaiset ovat hyvin kilpailuhenkistä kansaa ja nauttivat laulukilpailuista.

Legendojen kanssa yhteistyötä

Haapasalolla itsellään on ammattimuusikon uraa takana 35 vuotta. Hän on uransa aikana soittanut muun muassa  Paula KoivuniemenTauskinKari Tapion ja  Tapani Kansan  bändissä.

Kirka oli viimeinen artisti, jonka kanssa hän soitti. Kirkan kuoltua vuonna 2007 Haapasalo teki päätöksen, ettei soita enää vakituisesti isojen muusikkojen taustalla.

– Soitin Kirkan bändissä hänen viimeiset kaksi vuottansa. Pitää olla suuri polte, että jaksaa kierrellä ympäri Suomen lavoilta toisille. Oli aika tehdä jotain muuta.

Hän muistelee kuitenkin hyvillä mielin aikaa, kun soitteli maamme isoimpien artistien kanssa. Hän pääsi läheltä seuraamaan suosion tuomaa hysteriaa.

– Olihan sitä fanitusta huvittavaa seurata vierestä. Artistit eivät pystyneet lomailemaan edes Suomessa, vaan piti lähteä toiselle puolelle maailmaa, että sai rentoutua, Haapasalo muistelee.

– Opin huomaamaan myös, kuinka arvokasta on, että raskaasta työstä maksetaan paljon. Artistin ammatti on ympäri vuorokauden oleva työ.

Tauskin kanssa jälleen

Tänä kesänä ympyrä sulkeutuu, kun hän lähtee esiintymään monien vuosien jälkeen Tauskin kanssa Playa del Raisio Beach Party -festivaalille.

– Olen aloittanut urani aikoinaan Tauskin kanssa. Hän oli ensimmäinen muusikko, jonka kanssa tein töitä. Nyt hän pyysi esiintymään Raisioon hänen 60-vuotis-juhlakonserttiin. Soitan siellä pianoa, Haapasalo iloitsee.

Tällä hetkellä Haapasalo tekee yhdessä Essi Luttisen kanssa yhteiskeikkoja sekä satunnaisia esiintymisiä tilauksesta. Pääpaino hänellä on kuitenkin tällä hetkellä Jazz Cafén pyörittämisessä.

– Esiintyessä me pääsemme Essin kanssa kohtaamaan musiikillisesti toisemme. Molemmilla on omat vahvuudet, joita hyödynnämme lavalla. Lavojen sijasta keskityn kuitenkin enemmän tekemään töitä tällä kahvilassa, jossa meillä on neljä kertaa viikossa elävää musiikkia. Töitä täällä riittää, Haapasalo naurahtaa.