Turun seudun ensimmäinen pitsa-automaatti avataan Kaarinaan – Yrittäjät lupaavat ravintolatason pitsaa kolmessa minuutissa

0
Kuvassa Joel ja Mika Vilkki sekä Tomi ja Lenni Aalto. He olivat paikan päällä testaamassa ja asentamassa Fizza-automaattia tiistaina.

Kaarinassa avautuu keskiviikkona Varsinais-Suomen ensimmäinen pitsa-automaatti. Ranskalaisvalmisteista Fizza-automaattia asennettiin tiistaina Saaristotien ja Uudenmaantien kulmaukseen.

Automaatti ei ollut vielä paistokunnossa Kaarina-lehden mennessä painoon, mutta Fizza-automaatin Kaarinaan tuoneet Mika Vilkki ja Tomi Aalto lupailivat ravintolatason makuelämystä.

– Maku yllätti minutkin ensimmäisellä kerralla! Fizza edustaa Fast casual -markkinaa eli tarjoamme korkealaatuista, artesaanitason pitsaa ilman pitkää odotusta, Vilkki kuvailee.

Turkulaiset yhtiökumppanit Vilkki ja Aalto ovat saaneet yksinoikeuden tuoda Fizza-automaatteja Turun seudulle AV-Vending Oy yrityksensä kautta. Kummallakaan ei ole entuudestaan ravintolataustaa: Mika Vilkki on työskennellyt aiemmin vakuutus- ja terveydenhuoltoalalla, Tomi Aalto on ammatiltaan lentäjä.

Vilkki sanoo vakuuttuneensa Fizzan taustalla olevasta tarinasta ja konseptista ja uskoo sen vetoavan teknologiamyönteisiin suomalaisiin.

Fizza Oy:n perustaja Alexandre Benjamin sai idean pizza-automaatista lomaillessaan perheensä kanssa Ranskassa. Ranskan kansallispäivän takia ravintolat olivat kiinni ja takapenkillä oli kolme nälkäistä lasta, joten perhe joutui turvautumaan pitsa-automaattiin. Pitsojen taso yllätti miehen siinä määrin, että hän ryhtyi selvittämään, mitä pitsa-automaatteja saisi tuotua Suomeen.

Lisää automaatteja tulossa


Ensimmäiset Fizza-automaatit avattiin Suomessa vuonna 2021. Nyt automaatteja on toistakymmentä eri puolilla Suomea. Vilkin ja Aallon tavoitteena on avata uusia automaatteja ripeällä tahdilla Turun seudulla. Mahdollisista liikepaikoista on käynnissä neuvotteluita Turussa, Raisiossa ja Naantalissa.

– Kaarinassa yhteistyö rakennusvalvonnan kanssa oli sujuvaa ja käsittelyajat nopeat. Sen ansiosta ensimmäinen automaatti avataan Kaarinaan, Vilkki perustelee.

Saaristotien varsi kiinnosti heitä sijaintina paitsi ohiajavien mökkiläisten takia, myös siksi, että Kaarinan lukio ja palloiluhalli ovat lähellä.

– Muista kaupungeista on saatu kokemuksia, että ihmiset tulevat ostamaan urheilutapahtumien tai treenien päätteeksi pitsaa.

Automaatti palvelee myös vuorotyöläisiä, koska pitsaa tilattua saa ympäri vuorokauden.

– Uskon, että tilauksia voi tulla jopa yllättävissä määrin, koska tarjontaa ei ole yöaikaan kovin paljon. Tätä tulemme tietysti seuraamaan mielenkiinnolla, Vilkki sanoo.

Teknisiä ongelmia ollut harvoin


Fizza-automaatin pitsat ovat verrattavissa Vilkin mukaan ravintolapitsoihin, koska ne valmistetaan tuoreista aineksista. Pitsapohjat tulevat Fizzan keskuskeittiöltä Vantaalta, ja pitsat leivotaan ja täytetään Raisiossa.

Automaattiin mahtuu kerrallaan 70 pitsaa, ja menekkiä seurataan reaaliaikaisesti. Pitsoja säilytetään automaatissa Vilkin mukaan korkeintaan kolme vuorokautta. Jos säilytysaika on umpeutumassa, automaatti osaa laittaa itse pitsan alennusmyyntiin.

– Tavoitteenamme on, että hävikkiä tulisi mahdollisimman vähän, puhutaan käytännössä nollahävikistä, Vilkki sanoo.

Vilkki kuvailee automaattia jääkaapin, robotin ja uunin yhdistelmäksi. Tilauksen saatuaan robotti ottaa pitsan kylmävarastosta ja siirtää sen uuniin. Pitsan paistuttua robotti siirtää pitsan uunista laatikkoon ja automaatista ulos asiakkaalle.

Asiakas saa paistolämpimän pitsan kolmessa minuutissa tilauksen tekemisestä. Tilauksen voi maksaa joko kortilla tai mobiilisovelluksella.

– Teknisiä ongelmia on tietojemme mukaan ollut todella vähän ja suurin osa niistä on johtunut siitä, että automaattia on täytetty väärin. Esimerkiksi laatikko voi jäädä jumiin automaattiin, jos se päässyt taittumaan automaattia täytettäessä. Tähän pyrimme kiinnittämään erityistä huomiota.

Valikoimassa on aluksi kymmenkunta pitsavaihtoehtoa. Kaarinalainen erikoisuus on Huskon kauppasalin kanssa yhteistyössä suunniteltu Husko Salmon, jonka täytteenä on luonnollisesti lämmintä savulohta.