Unohtiko Kaarina oman konserniyhtiönsä?

0
Kiinteistö Oy Saton Torin ainoa tehtävä on omistaa ja hallinnoida Koriston päiväkotikiinteistöä. Jarmo Ahosen mukaan on hullua pyörittää erillistä yhtiötä yhtä kiinteistöä varten.

Kaarinan tarkastuslautakunta kiinnitti arviointikertomuksessaan huomiota merkilliseen asiaan. Kiinteistö Oy Saton Tori on yksi seitsemästä Kaarinan kaupungin omistamasta konserniyhtiöstä, mutta kaupunki näyttää unohtaneen sen olemassa olon tyystin.

Kaupparekisteristä ei löydy Koy Saton Torista ajantasaista tietoa. Näyttäisi siltä, että Koy Saton Torin hallitus on toiminut vuosikymmenen ajan samalla kokoonpanolla, lukuun ottamatta viranomaisen tekemää muutosta, jolloin menehtynyt henkilö poistettiin listasta. Viimeisimmät tilinpäätösmerkinnät ovat vuodelta 2016.

Kaarinan kaupunginhallitus esitti 2,5 vuotta sitten kaarinalaisen Jarmo Ahosen (sd.) edustajakseen Koy Saton Torin hallitukseen. Kuvaavaa on, ettei Ahonen ole varma, nimettiinkö hänet hallitukseen vai ei.

Erikoinen tilanne johtuu siitä, että vaikka kaupunki omistaa Koy Saton Torin kokonaan, päätökset osakeyhtiössä tekee yhtiökokous. Näin ollen Ahosen valinta hallitukseen olisi pitänyt sinetöidä Koy Saton Torin yhtiökokouksessa.

– En tiedä, onko tällaista yhtiökokousta pidetty. Kenties on, mutta minulle ei ole toimitettu kokouksen pöytäkirjaa saati sitten tietoa nimityksestäni, Ahonen sanoo.

Miksi yhtiötä ei ole purettu?


Kiinteistöosakeyhtiö Saton Torin ainoa tehtävä on omistaa ja hallinnoida Koriston päiväkotikiinteistöä.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajan Kimmo Hollménin tietojen mukaan kiinteistössä oli aikoinaan päiväkodin lisäksi kioski ja mahdollisesti muuta yritystoimintaa. Tämä selittänee, miksi kiinteistöosakeyhtiö on aikoinaan perustettu.

Nykyisin kiinteistö on kokonaan kaupungin omistuksessa, eli kiinteistöosakeyhtiö on käytännössä tarpeeton.

– Ei ole mitään järkeä pitää tällaista erillistä yhtiötä yhtä päiväkotikiinteistöä varten. Jatkon kannalta kaikkein paras ratkaisu olisi kutsua ylimääräinen yhtiökokous koolle ja sulauttaa tämä yhtiö kaupunkiin, Ahonen näkee.

Hän arvelee, ettei asiaan olla aiemmin havahduttu tai puututtu, koska kaupungin näkökulmasta kyseessä on hyvin pieni yhtiö, eikä päiväkodin toiminta ole vaarantunut.

Tarkastuslautakunta on huolissaan, miten kaupunki valvoo konserniyhtiöidensä toimintaa ja huolehtii siitä, että konserniohjeita noudatetaan, jos saatavilla ei ole pöytäkirjoja tai tilinpäätöstä.

– Jos tällaista tapahtuu yhden konserniyhtiön kohdalla, voiko näin tapahtua myös muissa konserniyhtiöissä? Hollmén kysyy.

Asian selvittely kesken


Koy Satontorin isännöinti on ulkoistettu Uniko Isännöintipalvelut Oy:lle ja Saton Torin toimitusjohtajana toimii isännöitsijä. Kaarina-lehti tavoitti toimitusjohtajaksi merkityn Jari Niemisen , joka lupasi toimittaa muun muassa tiedot yhtiökokouksista sähköpostitse. Pyynnöstä huolimatta lehti ei saanut tietoja.

Kaarinan talousjohtaja Sinikka Sinervuo-Koskinen kertoo, ettei kiinteistöosakeyhtiön ole välttämätöntä toimittaa tilinpäätöstietojaan kaupparekisteriin. Tilinpäätöstiedot ja yhtiökokousten pöytäkirjat pitää toimittaa kuitenkin omistajalle eli Kaarinan kaupungille. Sinervuo-Koskinen ei osaa sanoa varmaksi, onko näin tehty. Asian selvittely on Kaarinan kaupungilla kesken.