Vain kuva Hovirinnan rannasta riitti, ja ulkomaiset artistit varasivat matkaliput Saaristo-festariin

0
Kuvassa festivaalialue kesäyön pimeimpinä tunteina viime vuonna. Ilmakuvan otti Petri Nieminen.

Varsinais-Suomen festivaalikesän avaa viikon päästä Hovirinnan rannassa järjestettävä Saaristo-festivaali. Kaksitoista vuotta järjestetty Saaristo Open teki viime kesän festarin jälkeen päätöksen jatkaa uudella nimellä.

– Open-nimi on vakiintunut metalli ja rock -liite, joka rajaa aika paljon festivaalin genreä. Ennen festarilla esiintyi enemmän rock- ja metallibändejä, mutta nyt haluttiin viedä sitä ihan eri suuntaan. Olemme koko kansan festivaali, johon kaikenlaiselle musiikille on tilaa, Loud’n Liven promoottori  Kalle Keskinen  pohjustaa.

Keskinen kertoo, että festivaali haluaa tänä vuonna tavoittaa myös nuorta sukupolvea. Alueelle rakentuu kolmas lava, jossa esiintyvät erityisesti nuorten suosiossa olevat artistit.

– Nämäkin artistit ovat kovassa nosteessa olevia nimiä, todella suosittuja omassa genressään. Heidät on nyt koottu vain omalle lavalle, johon toivottavasti mahdollisemman moni nuori kuulija löytää. Siellä on esimerkiksi  VIIVI, jambo, Benjamin, Pihlaja, Ramses II, Sexmane  ja liuta monia muita.

Eivätkö ulkomaiset artistit käy kalliiksi?

Saaristo-festivaali on laajentanut markkinointiaan esimerkiksi Uudellemaalle. Uutuutena on haluttu tuoda kansainvälisiä artisteja mukaan: Hovirintaan saapuu esiintymään  Robin Schulz, John Newman, Icona Pop ja Jubël.

Keskisen mukaan ei ollut haastavaa saada kansainvälisiä nimekkäitä esiintyjiä paikalle.

– Haluttiin tuoda nyt ensimmäistä kertaa kansainvälisyyttä mukaan konemusiikin kautta. Saadaan mahdollisesti Saaristoa näkyväksi ulkomaita myöten, Keskinen kertoo.

– Ulkomailla on oltu todella vaikuttuneita meidän upeasta miljööstämme. Kuvan lähettäminen riitti, että näkevät meidän olevan veden ympärillä! Sitten he jo ilmoittivatkin lentävänsä Tampereelle ja sieltä kuljetuksilla Kaarinaan.

Kansainväliset artistit tuovat mukaan usein suuria toiveita, joita on otettava huomioon. Nämä Saaristoon tulevat artistit eivät onneksi olleet kovin vaativia.

– Robin Schultz on meidän isoin nimemme, mutta hänellä ei ole isoa bändiä mukana. On vain mies ja kannettava. Tietty hyvän ja laadukkaan hotellin hän tarvitsee, Keskinen paljastaa.

Koronan aiheuttama tapahtuma-alan taloudellinen kriisi on aiheuttanut jälkiä myös tänä päivänä. Saaristossa ei ole aikaisemmin nähty kansainvälisiä tähtiä – miten uskallettiin lähteä juuri nyt palkkaamaan ulkomailta tulleita artisteja, joiden kulut ovat hintavia?

– Kotimaisten artistien hinnat on myös nousseet vuosien saatossa sille tasolle, että ulkomailta saattaa löytyä yllättävän koviakin nimiä suhteessa samaan hintaan millä saat kovan kotimaisen nimen, Keskinen valottaa.

Taloushuolia edelleen

Saaristo-festivaali on ollut kesänavaus-festivaalina lähes koko sen kolmetoistavuotisen historian ajan. Keskisen mukaan ei ole kuitenkaan helppoa aloittaa kesää pitkän talven ja kevään jälkeen.

Hän näkee etuoikeutena sen, että niin vieraat kuin esiintyjät starttaavat festivaalikesän juuri Saaristosta. Viime vuosina on ollut haasteita, että kävijöitä riittää.

– Meidän pitää opettaa ihmiset käymään taas festivaaleilla joka vuosi uudelleen. Korona toi omat haasteensa, kun ihmisillä oli käyttämättömiä lippuja ja sen myötä on alkanut olla ylitarjontaa musiikkitapahtumista, Keskinen pohtii.

Tämän vuoden liput ovat liikkuneet viime vuotta nopeammin, mutta Keskinen ei ole silti vielä täysin luottavaisin mielin, että kävijämäärät ovat varmasti sitä, mihin tähdätään.

Nyt jätettiin torstai kokonaan pois ja keskityttiin vain viikonloppuun. Hänen mukaansa torstain väkimäärässä näkyi, että ihmiset ovat kesäkuussa vielä töissä.

– Tilanne näyttää viime vuotta paremmalta, mutta kyllä vielä mukaan mahtuu. Ihmiset ovat yleensä myöhään liikkeellä ja ostavat liput vasta ihan festivaalin kynnyksellä, Keskinen toteaa.

Varsinais-Suomessa ylitarjontaa

Varsinais-Suomen alueella on paljon tarjontaa festivaaleista. Kilpailu niin esiintyjistä kuin paikalle saapuvasta yleisöstä on kovaa.

­– Maamme kotimaisen musiikin kärkiartistit ovat todella vähässä. Ei mitenkään riitä kaikille eri artisteja. Neuvottelut on käytävä ajoissa ja pyrittävä erottumaan jotenkin joukosta, Keskinen kertoo.

– Meillä on tänä vuonna ulkomaalaiset artistit, jotka toivottavasti saavat väkeä liikkeelle niin läheltä kuin kaukaa. Olemme myös uniikki festivaaliympäristö, joka on aivan veden äärellä. Alue on myös mäkinen, mikä mahdollistaa lavojen asettelun eri korkeuksille, Keskinen kertoo.

Keskinen kokee tärkeäksi, että esiintymään saadaan nimenomaan suosituimmat ja isoimmat artistit Suomesta. Kukaan ei ole sattuman kaupalla päätynyt Saariston esiintyjälistalle. Osa artisteista on esiintynyt useamman kerran Saaristossa.

– Haloo Helsinki ja  Juha Tapio  ovat molemmat suosittuja esiintyjiä meillä ja vetäneet täydet stadionkeikat. Michael Monroe  on myös monena vuotena ollut meillä – hän on sellainen rokkikukko ja tietysti täältäpäin, joten oli selvää ottaa hänet mukaan.  Mikael Gabrielia  on toivottu myös lähes joka vuosi uudestaan.

Yleisön toiveet otetaan huomioon, ja niihin pyritään vastaamaan. Keskinen kertoo, että joka vuonna laitetaan kyselyä ihmisille, keitä artisteja he toivoisivat seuraavana vuonna mukaan. Hän kertoo, että Saaristo on artistien kesken myös haluttu esiintymispaikka, ja sinne tullaan mielellään.

Kalle Keskisen johtama Loud n’ Live Promotions Oy osti Saaristo Open -festivaalin seitsemän vuotta sitten. Hän ei koe vuosien aikana tapahtuneen suurimpia kommelluksia tai sattumuksia, mutta viime vuoteen liittyy eräs hauska ja mieleenpainuva kokemus.

­– Viime vuonna leijonat tulivat lavalle Klamydian  Vesku Jokisen  kanssa laulamaan  Olen Suomalainen  -biisin. Se oli yllätys niin meille järjestäjille kuin Jokiselle itse! He saapuivat pokaalin kanssa juhlimaan mestaruutta, hieno kokemus, joka ei ihan heti unohdu, Keskinen muistelee.

”Olin liian sinisilmäinen”

Keskinen on toiminut tapahtumapromoottorina nuoresta asti ja lähtenyt rohkeudella järjestämään isoja tapahtumia, ilman sen suurempaa kokemusta. Vuosien aikana hän on oppinut, että ei pidä olla liian sinisilmäinen. Kantapään kautta on opittu paljon.

­– Tällä alalla ei ole kristallipalloa, mikä näyttäisi oikean toimintatavan. Joskus olen tullut petetyksi hyväuskoisuuden vuoksi. Sanoisin nuorelle itselleni, ettei saa olla niin hätä, ettei kerkeä tarkastamaan sopimuksia kunnolla. Kaikki ei aina ole siltä, mitä annetaan uskoa, vaan voi tulla yllätyksiä, Keskinen kertoo.

Hän kokee olevansa parhaimmillaan paineen alla ja saa virtaa yleisön ilosta. Hän kertoo olevansa koukussa paineeseen.

Tälläkin hetkellä Keskinen suunnittelee samaan aikaan kolmea festivaalia: Saariston lisäksi Helsingissä kesäkuussa järjestettävää Radio Nova Festivaalia sekä heinäkuun lopussa pidettävää Seinäjoen Vauhtiajoa. Lisäksi elokuussa on edessä Espoon Tapiola-festivaali.

­– Välillä menee sekaisin, missä nyt oli ja mitä, mutta kyllä tässä jotenkin pää pysyy mukana, Keskinen toteaa.

– Meillä on osittain samaa työryhmää festivaaleilla töissä, ja jokaisella on omat tonttinsa, jotka hoidetaan. Itse vastaan esiintyjistä ja toiset esimerkiksi enemmän visuaalisuudesta. Kaikki tapahtumat tukevat toisiaan, enkä koe, että ne söisivät toisesta festivaalista mitään pois. Jokainen festivaali on niin erilainen kokonaisuus.

Mikä sitten tekee Saaristosta juuri ainutlaatuisen festivaalin?

– Saaristo on meille toisiksi vanhin festari ja kooltaan kolmanneksi suurin. Kesä lähtee hyvin siellä käyntiin ja herättää porukan festivaalikesään. Lisäksi Saaristossa on Suomen kaunein festarimiljöö, Keskinen toteaa.

Teksti: Niko Kettunen