Vedä makuuhuonetta perässäsi – Teltan voi vaihtaa retkeily­vaunuun, jossa yövytään ympäri vuoden

0
Vaunu herätti huomiota Littoisten rannalla. Uimassa olevat lapset

Kesän lämmetessä retkeilysesonki alkaa ja monet lomalaiset suuntaavat niin festareille kuin karavaanarialueille. Perinteiselle teltalle on löytynyt haastaja. Kaarinalainen Alberni Oy alkoi viime kesänä tuoda Suomeen kahden hengen retkeilyvaunuja, joiden kerrotaan voittavan teltan.

– Retkeilyvaunu on kuin vedettävä makuuhuone, jonka voi viedä minne vain, ja sen saa aina lukkoon, joten arvoesineet pysyvät tallella, listaa Albernin toimitusjohtaja  Martti Alander.

Ostajat enimmäkseen matkailuyrityksiä

Alander kertoo, että retkeilyvaunut ovat suosittuja erityisesti Keski-Euroopassa, jossa tontit ovat pieniä. Vaunu toimii usein vierasmajana.

Vaunussa on ilmanvaihto, jolla pystyy pitämään kesällä vaunun viileänä. Alander kertoo, että vaunua voi hyödyntää myös talvella.

– Sisälle saa lämmityksen. Tätä pitäisi saada enemmän ihmisten tietoisuuteen, jotta käyttäjiä löytyisi entistä enemmän.

Retkeilyvaunua ovat eniten ostaneet Aladerin mukaan matkailuyritykset. Lähes kuudentuhannen euron hintaa hän pitää kohtuullisena myös pientuloisille.

– Nuorille pariskunnille perävaunu sopisi hyvin, koska heillä ei ole välttämättä niin paljon kertynyt varallisuutta, että saisivat kalliin auton. Tässä on hyvä vaihtoehto isommalle autolle.

Asiakkaat ovat antaneet kehitysideoita jatkoa ajatellen. Isoimmiksi ehdotuksiksi ovat nousseet ovien nostaminen ylöspäin, sen sijaan että ne aukeavat sivulle, sekä keittiön lisääminen vaunuun.

– Tähän emme ole lähteneet. Ei pidä olla liian luksusta. Isoimmissa retkeilyvaunuissa on kyllä keittiö, mutta niissä nousee sitten hintakin. Vaunussa ei ole mitään liikaa, Alander sanoo.

Teltta rinkkaan vai vaunu auton perään?

Retkeilyvaunu oli minulle täysin uusi tuttavuus. En ollut ennen törmännyt vastaavaan. Perinteisestä teltasta minulla on kyllä kokemusta.

Mieleen tuli asuntoauton ja teltan yhdistelmä, mutta astetta mukavampi ja pehmeämpi kuin teltta sekä ahtaampi ja yksinkertaisempi kuin asuntoauto.

Vaunu todella on vain nukkumista varten, ja sinne ei paljoa ylimääräistä tavaraa oteta mukaan. Maisemia oli mukava tuijotella auki olevasta ovesta ja katsella ikkunasta Littoisten rantaa ja siellä käveleviä ihmisiä.

Jäin kuitenkin pohtimaan, että samat asiat voisi tehdä teltasta, joka on halvempi, ekologisempi sekä helpompi ratkaisu kuljettaa. Sen saa kätevästi kasaan ja maastoon.

Retkeilyvaunussa toki on puolensa: se on lämmin kylminä ja koleina öinä, sitä voi hyödyntää vuodenajasta riippumatta ja siellä toimii sähköt. Hyvä valinta ehdottomasti, jos matkustelee ympäri vuoden, haluaa säästää hotellimaksuissa ja hakea elämyksiä paikallisista maisemista. Helppoutta ja turvallisuutta vaunu tuo, kun kaikki tarpeellinen löytyy.

Matkustelijana lähden itse valtavan tavaramäärän kanssa liikenteeseen, joten perävaunuun mahtuisi kaikki nyssäkät.

Hintaan nähden harkitsen kuitenkin pysyväni perinteissä, ja koen omaan elämäntilanteeseeni sopivan paremmin kokoontaitettava teltta, rinkka, patikointikengät ja kaunis Suomen luonto. Tosin kaatosateessa ja tyhjän kännykän akun kanssa saattaisin teltassa nököttäessäni tulla toisiin ajatuksiin…