Asuntokauppa vetää Kaarinassa – “Fiksu hinnoittelu on kaiken a ja o”

0
Ilmakuva Rauhalinnasta, joka on kiinteistönvälittäjän mukaan vetovoimaista aluetta. Rauhalinnaan on rakennettu, ja rakennetaan parhaillaankin, uusia asuintaloja. Kuva: Jan Sundman

“Nyt on siitä erikoinen tilanne, ettei pyyntihinnan maksaminen välttämättä riitä.”

Näin kommentoi Remaxin kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Rainer Nilovaara kaksi vuotta sitten Kaarina-lehdessä. Kohteista käytiin tuolloin kilpahuutoa, eivätkä asunnot viipyneet markkinoilla kuin korkeintaan viikkoja.

Sittemmin tilanne on muuttunut. Korot ovat nousseet, samoin rakentamisen kustannukset. Inflaatio kurittaa kansalaisia kovalla kädellä.

Asuntokauppa on elänyt kaikkinensa erikoisia aikoja. Korona lamautti ensin markkinat mutta käynnisti sen jälkeen ennennäkemättömän buumin. Venäjän aloittama hyökkäyssota ja siitä koituneet taloudelliset epävarmuustekijät aiheuttivat bisneksen hiipumisen.

Kaarinassa asuntokauppa käy silti hyvin.

– Markkinoiden tilanne ei huolestuta. Myyntiin tulee kohteita, ja toisaalta ostajiakin kyllä löytyy. Minulla on kädet täynnä töitä, OP Koti Turun Seudun Kaarinan toimipisteessä työskentelevä ylempi kiinteistönvälittäjä Minna Särkkä toteaa.

– Kaarinan tilanne on parempi kuin Varsinais-Suomessa keskimäärin. Kaupunki on vetovoimainen, ja palvelut sekä liikenneyhteydet pelittävät. Kaikennäköiset ja -kokoiset kohteet tekevät kauppansa, kiinteistönvälittäjä ja vastaava hoitaja Paula Luukkainen Huoneistoketjusta komppaa.

OP Kodin ylempi kiinteistönvälittäjä Minna Särkkä ei ole huolissaan Kaarinan asuntomarkkinoista. Hänellä on omien sanojensa mukaan “kädet täynnä töitä”. Kuva: Jenni Virta

Rempparahat vähissä

Sekä Särkkä että Luukkainen nostavat esille muutaman avaintekijän asuntomarkkinoihin liittyen.

– Fiksu hinnoittelu on kaiken a ja o. Kun hinta on kunnossa, kohde kuin kohde vaihtaa omistajaa, Särkkä sanoo.

– Jos kohde on hieman vanhempi tai huonommassa kunnossa, sen pitää näkyä hinnassa. Kaikki asunnot kyllä menevät, toisilla myyntiaika vain voi olla pidempi, Luukkainen lisää.

Potentiaaliset ostajaehdokkaat arvostavat välittäjien mukaan asuntojen muuttovalmiutta.

– Hyvin hoidetuista ja nopeasti vapautuvista kohteista saa kunnon hinnan, Särkkä kiteyttää.

– Lainoja myönnetään, mutta ylimääräistä rempparahaa ei monella ole. Siksi kohtuuhintaiset ja hyväkuntoiset asunnot ovat suosiossa, Luukkainen mainitsee.

Kovimman asuntokauppabuumin aikana kohteen toteutunut myyntihinta saattoi ylittää alkuperäisen pyyntihinnan jopa tuhansilla euroilla. Nuo ajat ovat nyt historiaa.

– Hintataso on laskenut, ja se saattaa vaikuttaa myyntihaluihin. Pelätään, että saatu hinta jää toivottua alhaisemmaksi, Särkkä pohtii.

– “Momentum” on asuntokaupassa tärkeää. Kun kohteesta tulee tarjous, siihen kannattaa useimmiten tarttua, hän jatkaa.

Minna Särkkä ja Paula Luukkainen toteavat Kaarinassa olevan vetovoimaa. Molemmat kiinteistönvälittäjät korostavat fiksun hinnoittelun merkitystä. Kuvituskuva: TS-arkisto/Jane Iltanen

Seniorit suosivat keskustaa, lapsiperheet Auranlaaksoa

Särkkä toteaa markkinoilla olevan tällä hetkellä kohteita laidasta laitaan.

– Omakoti-, kerrostalo- ja rivitaloasuntojen lisäksi kesämökkejä ja tontteja, Särkkä luettelee.

– Tonttien kysyntä on verkkaista, koska rakentaminen on taloussyistä hiljentynyt, hän lisää.

Särkkä painottaa, että markkinoiden parhaat kohteet menevät edelleen kuin kuumille kiville.

– Keskimääräiset myyntiajat ovat hiukan kovimmasta buumista hidastuneet, mutta eivät merkittävästi, hän kertoo.

Kahden vuoden takaisessa jutussa Kaarinan halutuimmiksi asuinalueiksi mainitaan Littoinen ja Kuusisto. Niin Särkkä kuin Luukkainenkin haluaa täydentää listaa.

– Seniorit suosivat keskustaa. Lapsiperheet vastaavasti kaipaavat väljyyttä, eikä ydinkeskustassa esimerkiksi omakotiasumista juuri olekaan. Auranlaakso on suosittu alue, koska koulut, päiväkodit ja muut palvelut ovat lähellä, Särkkä toteaa.

– Piispanristin voi käytännössä sanoa olevan Turkua, siksi sinnekin on tulijoita. Piikkiössä taas on hiukan edullisempaa, hän jatkaa.

Paula Luukkainen sanoo Kaarinan olevan kokonaisuudessaan houkuttelevaa aluetta.

– Rauhalinnan voisi mainita erikseen. Siellä uudisrakennettiin muutama vuosi sitten, joten kysyntää riittää, hän alleviivaa.