Gammelgårdin ylisille kipuaa heinäkuussa Olavi Uusivirta ja muita nimekkäitä näyttelijöitä

0
Kuvassa Nagupellet eli Mitra Matouf, Ronja Keiramo, Akseli Ilvesniemi, Alexander Viertola sekä Jesse Gyllenbögel.

Gammelgårdin navetan ylisellä Nauvossa nähdään heinäkuussa improvisaatioteatteria. Lavalla näyttelee kesäteatteriryhmä Nagupellet , joka muodostuu Teatterikoulussa toisiinsa tutustuneista kaveruksista. Alexander Viertola vastaa musiikista soittaen lavalla kitaraa, pianoa ja haitaria.

Idean takana on näyttelijäntaiteen kandidaatiksi äskettäin valmistunut Mitra Matouf , joka on tuottanut Nauvossa ennenkin kesätapahtumia.

Gammelgårdin tila on historiallinen paikka, joka on toiminut aiemmin vaivaistalona, kunnalliskotina ja vanhainkotina. Tila sijaitsee parin kilometrin päässä Nauvon vierasvenesatamasta. Saaristojuna kuljettaa turistit Nauvon keskustasta Gammelgårdiin.

Miksi halusit tuoda improvisaatioteatterin juuri Nauvoon?

– Vaikka Nauvo on muuten kulttuurisesti rikas paikka, täällä ei ole kesäteatteria. Suomihan on kesäteattereiden luvattu maa. Ajattelin, että sellainen on saatava tännekin.

– Ihastuin myös Gammelgårdin miljööseen. Monilla nauvolaisilla on tunneside tähän paikkaan. Uskaltaisin jopa väittää, että tämä on yksi Suomen idyllisimmistä kesäteattereista, Matouf uskoo.

Miten improvisaatioteatteri poikkeaa perinteisestä kesäteatterista?

– Perinteisessä kesäteatterissa on käsikirjoitus, näyttelijöillä roolit ja ohjaaja, joka vastaa kokonaisuudesta. Improvisaatioteatterissa kaikki, mitä tapahtuu, tapahtuu siinä hetkessä. Yleisö vaikuttaa esityksen kulkuun esimerkiksi päättämällä, mikä on lavalla olevien henkilöiden suhde toisiinsa ja mistä he puhuvat. Jokainen esitys on erilainen.

– Koen, että improvisaatio on näyttelijän työn kuningaslaji. Siinä koetellaan ja haastetaan näyttelijöitä, mutta se on myös hirveän hauskaa katsottavaa. En halua verrata esityksiämme Putoukseen , mutta jos on katsonut ohjelmaa, tietää vähän, mistä on kyse.

Esityksissä on mukana myös tunnettuja tähtivieraita, kuten Olavi Uusivirta, Elina Knihtilä ja Eero Ritala. Miten sait houkuteltua heidät Nauvoon?

– Tunsin osan entuudestaan, osaa en, mutta ketään ei oikeastaan tarvinnut suostutella. Kaikki ovat olleet innoissaan ideasta ja konseptista. Moni on todennut, että toivoisi tällaista myös pääkaupunkiseudulle.

Onko Nagupellet yhden kesän juttu vai onko tarkoituksenasi tarjota improvisaatioteatteria Nauvossa myös tulevina kesinä?

– Se riippuu täysin siitä, miten tämä kesä menee, sillä palkat maksetaan lipputuloista. Olen kieltäytynyt tämän takia joistakin muista työtarjouksista. Jos liput menevät hyvin kaupaksi, sitten toteutamme tämän varmasti uudestaankin, Matouf sanoo.

Esitykset jatkuvat 28.7. saakka. Tarkemmat aikataulut löytyvät netistä