Itsensä etsiminen ulkomailta johti takaisin kotiin – Laura Kiviaho kilpailee liikeideallaan Miss Helsinki New Era -kisan voitosta

0
Littoinen on Laura Kiviahon lapsuuden kotikylä. – Päiväkodin hoitaja sanoi minulle aikoinaan, että sinä tulet olemaan vielä missikisoissa. En olisi uskonut, mutta hän oli oikeassa.

Kuukausi sitten Laura Kiviaho istui kotinsa lattialla Espanjassa ja selasi ajatuksissaan somea. Vastaan tuli mainos Miss Helsinki New Era -kilpailusta.

Kauneuskilpailuna aiemmin tunnettu Miss Helsinki on nykyisin suunnattu yrittäjyydestä kiinnostuneille naisille. Kilpailijoilla on kuusi kuukautta aikaa rakentaa kiinnostava ja menestyvä liiketoiminta kouluttajien tuella.

– En ollut ikinä kuullutkaan kilpailusta, mutta tuli välitön intuitio, että minun on haettava mukaan, Kiviaho muistelee.

Viikon päästä tuosta hetkestä hän pakkasi omaisuutensa, luovutti espanjalaisen vuokra-asuntonsa avaimet ja matkusti Suomeen kilpailun castingiin.

Littoisista lähtöisin oleva 27-vuotias Kiviaho on tehnyt ennenkin elämässään rohkeita ratkaisuja. Hän on asunut pääosan aikuiselämästään ulkomailla. Lukiossa ollessaan hän pääsi Rotaryn kautta vaihto-oppilaaksi Australiaan.

– Sillä reissulla opin, että maailma on avoin ja kaikki on mahdollista. Turkuun palatessani koin, etten enää kuulu tänne. Viimeiset 10 vuotta olen etsinyt vastausta siihen, mihin kuulun ja mitä haluan olla.

Kokemuksia viiden elämän edestäUlkomailla asuessaan Kiviaho on tehnyt monenlaisia töitä muun muassa kausityöläisenä farmeilla, liikenteenohjaajana ja joogaopettajana.

Nykyisin Kiviaho elättää itsensä yrittäjänä tarjoten valmennuksia yrittäjyydestä kiinnostuneille naisille. Hän lupaa auttaa tuotteistamaan omaa osaamista ja sparrata yrittäjänaisia kohti taloudellista ja kokonaisvaltaista vapautta. Verkkovalmennusten lisäksi tarjolla on myös yksilövalmennusta. Nuoresta iästään huolimatta Kiviaho vakuuttaa tietävänsä, mistä puhuu.

– Olen tehnyt itseni kanssa sellaisen matkan, että kokemuksia on kertynyt varmaan viiden ihmiselämän edestä. Yksi mentoreistani on minun ikäiseni ja tekee yli miljoonan liikevaihtoa. Ei se ikä kerro yhtään mitään osaamisesta.

Kiviaho on opiskellut elämäntaitovalmennusta ja varjotyöskentelyä ja kouluttautuu parhaillaan sosionomiksi. Varjotyöskentely on hänen valmennuksissaan keskeisessä roolissa. Siinä keskitytään omien, piilotettujen puolien tiedostamiseen ja kääntämiseen voimavaraksi.

Ulkomailla asuessaan Kiviaho on tehnyt englanninkielistä The shadow self -podcastia, jossa hän puhuu omista kokemuksistaan, esimerkiksi arvottomuuden tunteesta.

– Itseäni ohjasi joskus suuri arvottomuuden tunne. Mietin onko 20 euroa liikaa pyydetty omasta ammattitaidostani, vaikka olin investoinut kymmeniä tuhansia euroja omaan osaamiseeni.

Omalla esimerkillään Kiviaho haluaa olla myös kumoamassa yrittäjyyteen liitettäviä negatiivisia stereotypioita, jotka pelottavat yrittäjyydestä haaveilevia nuoria. Hänelle itselleen yrittäjyys tarkoittaa paitsi vapautta toteuttaa itseään, myös mahdollisuutta tehdä työtä missä päin maailmaa tahansa.

Ulkomailla asumista romantisoidaanTänä kesänä Kiviahosta on alkanut tuntua, että hän on ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen löytänyt vihdoin paikkansa maailmassa.

– Olen viettänyt viime aikoina paljon aikaa Turussa ja jopa vähän pelästynyt sitä, miksi minusta tuntuu niin hyvältä.

Ulkomailla asuminen on etenkin monen nuoren unelma. Myös Kiviaho janosi ulkomaille lähtiessään elämyksiä ja vapauden tunnetta.

– Nyt uskaltaisin väittää, että vapaus tulee oikeasti aivan muulta. Vaikka ulkomailla asuminen antaa älyttömästi, siinä on myös varjopuolia, joista ei puhuta, Kiviaho sanoo.

Hän koki ulkomailla asuessaan itsensä välillä todella yksinäiseksi ja poti koti-ikävää. Myös uuteen ympäristöön ja uusiin ihmisiin tutustuminen kävi ajan myötä raskaaksi varsinkin, jos tietää, ettei ole jäämässä pysyvästi.

– Nuorempana halusin nähdä ja kokea, mutta vanhemmiten matkalaukkuelämä rupesi käymään raskaaksi. Kaipaan sitä, että voin juurtua jonnekin ja että minulla olisi kotikolo, johon voin aina palata.

Juuri nyt Kiviaho panostaa täysillä Miss Helsinki New Era -kilpailuun. 20 semifinalistista valitaan elokuussa kymmenen parasta finaaliin. Kilpailun voittaja julkistetaan marraskuussa.

– Kilpailen ennen kaikkea itseäni vastaan ja sitä, saavutanko asettamani tavoitteet.

Kiviaho on asettanut itselleen tavoitteeksi asiakasmäärän kasvattamisen sekä ensimmäisen puhujakeikan saamisen. Jo nyt kilpailu on auttanut luomaan tärkeitä verkostoja, jotka häneltä ovat pitkään ulkomailla asuneena puuttuneet.