Kaarinan toriparkki valmistuu elokuussa – ”Toivon todella, että tästä tulee kaikkien näiden vuosien jälkeen hyvä ja onnistunut kokonaisuus”

0
Elokuussa valmistuva toriparkki alkaa pitkän odotuksen jälkeen hahmottua. Liiketalojen edustalle jää laatoitettua

Kaarina

Kaarinan tori ja sen lähiympäristö Kaarina-talon edustalla on ollut enemmän tai vähemmän jatkuvan muutoksen myllerryksessä keväästä 2018 lähtien. Tänä vuonna torityömaalla sekä paikoitus- että kulkujärjestelyt ovat menneet uusiksi ensin putki- ja sittemmin toriparkkityömaan takia.

Nyt kuitenkin remonttitunnelin päässä siintää valoa, sillä toriparkki on valmistumassa aikataulun mukaisesti elokuussa. Urakasta vastaavan turkulaisen Suomen Pohjarakennusyhtymä Oy:n työnjohtaja Juha Merinen sanoo, että jos sääolosuhteet pysyvät otollisina, on 49 autopaikkaa sisältävä kokonaisuus valmis elokuun puolivälin tietämillä.

– Nyt on aivan ideaali sää tehdä töitä – ei liian kuumaa eikä myöskään sateista. Toivotaan, ettei mitään isoja ukkoskuuroja tai pidempiä sadejaksoja seuraavien viikkojen aikana tulisikaan. Ne vääjäämättä aina hidastavat tekemistä, Merinen tuumii.

Laatoitustyöt

vauhdissa


Parhaillaan työmaalla tehdään laatoitustöitä, jonka jälkeen varsinaista parkkialuetta päästään asfaltoimaan. 49 autopaikan kokonaisuus muodostuu viidestä taksipaikasta, kahdesta invapaikasta ja 42 tavallisesta henkilöautopaikasta. Niistä neljässä on varaus sähköpistokkeeseen.

– Liikekiinteistöjen edustalle jätetään 5–7 metriä laatoitettua tilaa ennen parkkialuetta. Lisäksi toriparkin reunamille on tulossa muutamia penkkejä, ja myöhemmin syksyllä aukealle istutetaan 4–5-metrisiä puita tuomaan vehreyttä ja varjoa. Eli ei tarvitse pelätä, että toriparkki olisi vain harmaan musta kokonaisuus, Merinen hymyilee.

Kaarina-lehden tekemä katugallup paljastikin nopeasti, että vehreys ja viihtyisyys ovat kaarinalaisten toivelistan kärkipäässä, kun vuosikausia työmaana olleen torialueen tulevaisuutta pohditaan.

– Se kuulostaa hyvältä. Varsinkin meille eläkeläisille on hyvä olla varjoa ja myös istuskelupaikkoja olemassa. Ja toki ihan jo yleisen viihtyvyydenkin kannalta vehreys on hyväksi, tuumii pian 37 vuotta Kaarinassa asunut Kaarina Peltonen .

Katseet suuntautuvat seuraavaksi torille


Toriparkin valmistuessa katseet siirtyvät hiljalleen myös muutamia kymmeniä metrejä itään, jonne pitäisi puolestaan nousta ensi vuoden aikana uusi Kaarinan tori. Kaarina-talon edustalle sijoittuvasta torista on parhaillaan käynnissä ideakilpailu, jonka voittaja selvinnee syksyn aikana.

Kaarinalaisten toiveet uuden torin ja sen lähiympäristön suhteen ovat korkealla.

– Toivon todella, että tästä tulee viihtyisä kokonaisuus, jossa voidaan tarvittaessa kokoontua ja esiintyäkin. Aivan loistava Kaarina-talo mahtavine kirjastopalveluineen ansaitsevat vertaisensa torin, tuumii hiljattain Kaarinaan muuttanut Eija-Irmeli Lahti .

Samoilla linjoilla on myös Kaarina Peltonen. Pitkä, yli viiden vuoden odotus torin ja sen lähiympäristön suhteen on palkittava.

– Käsittämätöntä, että Turun toriparkinkin rakentaminen ehdittiin tässä välissä jo aloittaa ja saada valmiiksi. Toivon todella, että tästä tulee kaikkien näiden vuosien jälkeen hyvä ja onnistunut kokonaisuus. Sellainen, kuin Kaarina-talokin on jo, Peltonen miettii.