Kaarinan uimarannoilla esiintyy paikoitellen sinilevää

0
Viime viikonloppuna otetussa valokuvassa sinilevää oli ajelehtinut Hovirinnan vierasvenesatamaan.

Merialueiden vakioseurannassa sinilevää on kuluvan viikon aikana havaittu runsaasti Harvaluodon uimarannalla sekä Voivalan venesataman alueella. Hovirinnan uimarannalla levää esiintyy myös lievästi. Littoistenjärvellä puolestaan ei ole löydetty levää ollenkaan.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan aurinkoinen ja lämmin sää voi runsastuttaa sinileväesiintymiä, mutta sinileväkukintojen muodostumiseen vaikuttavat myös muut vallitsevat sääolot. Veden uintikelpoisuus tulee aina arvioida ensisijaisesti paikan päällä.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle. Veden käyttöön kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan sinileväesiintymät voivat aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä, mutta suuri osa uimareille aiheutuneista oireista saattaa johtua myös muista yhdisteistä.

Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi.