Kaarinassa operoi Suomen ainoa Vege-verkkokauppa – ”Yritän etsiä jatkuvasti sellaisia tuotteita ulkomailta, joita ei täältä Suomesta saa”

0
Sini Keränen löysi Kaarinasta sopivat tilat Vege-verkkokaupalle. Hän ei näe mahdollisuutta avata enää uudelleen vegaanista kivijalkamyymälää.

Kaarina

Yrittäjä Sini Keränen pyöritti Turun Forum-korttelissa Vegekauppaa ja vietti työpäivänsä välillä yksinään. Hiljaiset seinät alkoivat kaatua päälle ja taloudellinen puoli stressasi. Kivijalkamyymälässä myynti hiljeni, koska vegaanisten tuotteiden saatavuus on lisääntynyt viime vuosien aikana, eikä erikoiskaupalle riitä kysyntää. Turun isot työmaat ja koronavuodet hiljensi kaupankäyntiä entisestään. Syntyi päätös laittaa ovet säppiin ja viedä liiketoiminta täysin verkkoon.

Huhtikuussa sulkeutuneen Turun Vegekaupan sisarliike Helsingissä sulkee myös ovensa heinäkuun loppuun mennessä. Näin ollen Vegekaupoista jää jäljelle enää Keräsen omistama verkkokauppa.

– Vegaanisia tuotteita saa lähes kaikista marketeista, joten pienet erikoiskaupat eivät pysty kilpailemaan enää muiden kauppojen kanssa. Turun myymälä oli auki kuusi päivää viikossa ja asiakkaita saattoi olla pahimmillaan nolla tunnissa, se oli todella turhauttavaa ja kuluttavaa, Keränen toteaa.

Taloudellinen puoli alkoi näkyä liikkeen toiminnassa ja Keränen joutui tekemään ikäviä ratkaisuja, jotta kulut ja palkat saatiin maksettua.

– Piti jättää tuotteita tilaamatta ja jättää hyllyihin tyhjiä rakoja. Tuotot eivät riittäneet kattamaan aina kuluja, joten jouduin nipistämään omasta palkasta. Todella ikävää oli myös irtisanoa ainoa työntekijä, mutta se oli ainoa järkevä ratkaisu siinä tilanteessa.

Yhdet kädet riittävät tekemään kaiken

Keränen päätti siirtää liiketoimminan pelkästään verkkoon. Sopiva varastotila löytyi Kaarinasta, jossa hän pyörittää Suomen ainoaa vegaanista verkkokauppaa.

Keränen kertoo päätöksen olevan kuitenkin itsensä sekä liiketoiminnan kannalta oikea.

– Nautin enemmän työstäni nyt, kun ei ole jatkuvaa stressiä ja ahdistusta siitä, miten kulut katetaan ja käykö asiakkaita päivän aikana. Työ ei ole koskaan ollut näin kivaa ja vapauttavaa. Myynti näyttää myös hyvältä, eikä tulevaisuus jatkuvasti huolestuta, Keränen kertoo.

Vegekaupan asiakkaat koostuvat koko Suomesta, mutta erityisesti tilaajissa korostuu Pohjois-Suomi, jossa vegaanisten tuotteiden saaminen marketeista on vähäisempää. Hän kertoo nyt takana olevan kaksi täyttä kuukautta pelkästään verkossa.

Kesäkuussa verkkokaupan myynti kasvoi viime vuoteen verrattuna kolmekymmentä prosenttia. Kasvava asiakasmäärä yllätti Keräsen. Lähetyksiä lähtee useita kymmeniä kolme kertaa viikossa.

– Minulla ei ollut suuria odotuksia myynnin suhteen, odotin sen pysyvän ainakin samana. Monet kivijalkamyymälän asiakkaat ovat varmasti siirtyneet nyt verkkoon.

Keränen työskentelee verkkokaupassa yksinään ja tekee kaikki alusta loppuun itse. Hän tilaa tuotteet, pakkaa ne, hinnoittelee, laittaa nettiin ja hoitaa kaikki juoksevat asiat.

– Onhan se välillä sellaista yksinäistä puurtamista ja kaipaa työkavereita, mutta asiakkaita pitäisi olla reilusti enemmän, jottei yhdet kädet riittäisi tekemään tätä kaikkea. Aloitin juuri yhteistyön mainosfirman kanssa, joten heidän kanssaan saan pallotella ajatuksia kuitenkin, Keränen naurahtaa.

Ei tyhjiä myyntilupauksia

Keränen maahantuo osan tuotteista itse, eniten Saksasta ja Isosta-Britanniasta.

– Yritän etsiä jatkuvasti sellaisia tuotteita ulkomailta, joita ei täältä Suomesta saa. Minulle on tärkeää uudistaa jatkuvasti valikoimaa ja tilata niitä tuotteita myyntiin, jotka olen havainnut asiakkaiden keskuudessa suosituiksi. Huonosti liikkuvat tuotteet vastaavasti poistan valikoimasta, Keränen sanoo.

Keränen kertoo, ettei myy kaupassa tyhjiä markkinointipuheita eli hän lupaa tuotteiden olevan laadukkaita ja täysin kasvisperäisiä. Hän on itse vegaani ja testaa myymänsä tuotteet.

–Maku on mielestäni kaikkein tärkein edellytys, haluan myydä vain niitä tuotteita joita itsekin olisin valmis ostamaan.

Verkkokaupassa myydään tuotteita kuivatuotteista valmisruokiin ja kosmetiikasta pesuaineisiin. Suurimmat menekit ovat kuitenkin lisäravinteilla ja suklailla.

–Vaalea maitosuklaamainen täytesuklaa on ollut kautta historian Vegekaupan suosituin suklaa. Ennen oli vaikeaa saada vegaanista vaaleaa suklaata, oli vain tummaa suklaata, mutta onneksi sekin asia on muuttunut vuosien saatossa.

Keränen näkee verkkokaupan pyörittämisen kannattavana ja on luottavaisin mielin, että asiakkaita riittää jatkossakin. Kivijalkamyymälän uudelleen avaamiselle hän ei näe enää mitään mahdollisuuksia.

Keräsellä on kuitenkin ajatus, että voisi lähteä markkinoimaan tuotteita joskus erilaisiin tapahtumiin.

–Uskon, että tapahtumat voisi olla tässä rinnalla kiva lisä, esimerkiksi joulumyyjäisissä tai messuilla, Keränen pohtii.