Koiran eleiden tulkintaan voi saada apua – Luento luvassa tulevana viikonloppuna

0
Shetlanninpaimenkoira

Kaarina

Koiran eleiden ja ilmeiden tulkinta on joskus haastavaa. Apua arjen pulmiin haetaan nykyisin aiempaa herkemmin, mutta väärintulkitsemistakin näkee.

Peloissaan oleva koira voi käyttäytyä yllättävällä tavalla.

– Jos koira vaikka heittäytyy selälleen, luullaan, että se on halukas saamaan silityksiä. Tällainen passivoituminen on yksi pelkoreaktioista. Siinä pitäisi huomioida onko koira jäykistyneen näköinen, ovatko sen korvat luimussa, vai onko se letkeän rennon oloinen. Kokonaisuudesta riippuu, mitä koira oikeasti haluaa siltä tilanteelta, eläintenkouluttaja Lotta Koistinen selvittää.

Myös häntää heiluttavasta koirasta tehdään helposti väärintulkintoja. Omistajalta voi luulla, että vieraita haukkuva, häntää heiluttava koira ei voi olla vihainen. Se ei pidä paikkaansa.

Kokonaisuuden havainnointia

Tullaan taas kokonaisuuden havainnointiin. Koira, joka näkee pihalle tulevan tunkeutujan, heiluttaa usein häntäänsä. Kiihtynyt koira heiluttaa häntää hiukan eri tavalla kuin rento koira.

– Rento, iloinen ja ystävällinen koira heiluttaa häntää yleensä leppoisasti ja rennosti puolelta toiselle. Kiihtyneellä koiralla liikerata voi olla vähän pienempi. Jos koira on nojautunut kohti kohdetta jäykistyneenä, en lähtisi käsi ojossa silittämään sellaista koiraa. Hännän heiluminen ei tällöin kerro siitä, että koira olisi iloinen.

– Minulla on ulkomailta tuotuja rescue-koiria. Niillä on usein aluksi pelkoja, hihnakäytösongelmia eli remmirähinää. Niillä voi myös olla yksinolo-ongelmia tai aggressiivista käytöstä erilaisissa tilanteissa. Koiran perusluonnetta ei voida juurikaan muuttaa, mutta koiralle voi opettaa vaihtoehtoisia käytösmalleja, että pystytään ohittamaan vieraita koira ja olemaan niiden kanssa samassa tilassa, Lotta Koistinen luettelee.

Terveys kaiken a ja o

Koiralla myös voi olla terveysongelma, joka voimistaa ei-toivottua käytöstä. Kun terveysongelma saadaan hoidettua, koiran käytös voi muuttua paljonkin. Lotta Koistisen mukaan harvoin on tilanteita, ettei mitään voisi tehdä. Kouluttaja ja eläinlääkäri ovat tahot, joihin kannattaa ottaa yhteys.

Kaikkien omistajien kannattaa opetella havainnoimaan koiraansa, että tietää, minkä näköinen oma koira on normaalissa, rennossa tilanteessa, missä voi olettaa, ettei sillä ole stressiä tai pelkoja. Sen pohjalta on helppo lähteä rakentamaan muuta tulkintaa. Kaikki koirat kun näyttävät erilaisilta eri tilanteissa.

Koiran elekieli -luento pidetään Pawsiteamin Kaarinan Jes-hallilla 22. heinäkuuta kello 11. Luennon kesto on 3 tuntia, luennoitsijana on eläintenkouluttaja (at) Lotta Koistinen. Ilmoittautua voi osoitteessa https://www.pawsiteam.fi/tuote/koiran-elekieli. Oman koiran luennolle ottamisesta voi tiedustella ilmoittautumisen yhteydessä.