Kolumni: Paremmin veden äärelle Kaarinassa

0
Kuva Kuusistonsalmelta. Kuva: Päivi Niskanen

Veden äärelle pääsee helpommin pääkaupunkiseudulla tai Tampereella kuin Turun seudulla. Hyviä esimerkkejä ovat Otaniemestä Espoonlahdelle johtava Espoon rantaraitti tai Tampereen monien järvien uimarannat.

Kaarinan oma Kuusistonsalmea myötäilevä rantaraitti Rauvolanlahdelta Piikkiönlahdelle on melkein olemassa. Veden äärelle pääsyä voitaisiin parantaa merkittävästi Yli-Lemussa, Hovirinnassa, Rauhalinnassa, Tuorlassa ja Piikkiönlahdella.

Yli-Lemussa kaupunki omistaa 500 metriä pitkän etelään avautuvan rannan, mutta sen kehittäminen on sidottu joskus tulevaisuudessa rakennettaviin Yli-Lemun asuinalueisiin. Yli-Lemu on 4 000 asukkaan Piispanristin lähin ranta. Kunnostetaan Yli-Lemun rantaan enempää odottelematta uimaranta ja piknik-puisto!

Hovirinnan rannan paviljonki on taas myötätuulessa. Vihdoin saataneen rantaan viihtyisä kahvila. Paviljongin palvelujen myötä voi Hovirinnan rannasta tulla entistä tärkeämpi ulkoilupaikka myös kylmänä vuodenaikana.

Hovirinnan ranta, Papinholma ja Rauhalinnan ranta muodostavat noin kaksi kilometriä pitkän kokonaisuuden. Rakennetaan Hovirinnan ja Rauhalinnan välille rannassa kulkeva ulkoilutie. Toivottavasti reitti on otettu huomioon uuden sillan suunnittelussa. Toteutetaan Rauhalinnaan uimapaikka Voivalan tapaan.

Voivalan rannasta jatkuu tällä hetkellä ulkoilutie itään päin Karpanmäkeä kiertäen. Johdetaan rantaraitti Tuorlan rantaa myötäillen kartanon puiston kautta majataloon ja tähtitornin alueelle. Tuorlasta jatketaan alkuperäisen oloisena säilynyttä Kuninkaantietä pitkin Raadelmaan ja uimarannalle.

Rakennetaan Rojolan ja Puostan välille Piikkiönlahden rantaa myötäilevä luontopolku Rauvolanlahden tapaan.

Rantaraitti muodostuisi poluista, ulkoiluteistä ja pyöräteistä välillä rannassa ja välillä rannan asutuksen kiertäen. Rantaraitti on monessa kohdassa Fölin piirissä. Raitin varrella on luontokohteiden lisäksi Kaarinan historiaa, kartanoita sekä Kuninkaantietä. Merkitään rantaraitti yhtenäisellä tavalla maastoon ja laaditaan nettiin opas.

Pasi Aromäki

arkkitehti