Nuoria houkutellaan kirkkoon elokuva- ja pelimusiikin avulla – Piikkiön kesäkonserttisarjassa esimerkiksi Super Mariota ja Star Warsia

0
Tiina Ilonen konsertoi myös itse useammassa konserttisarjan konsertissa. Hänen luotsaamansa Ilonen House Band esiintyy yhtenä iltana. Kuva: Niko Kettunen

Piikkiön kirkossa järjestetään jo perinteeksi muodostunut Kesäillan musiikkia -konserttisarja heinä- ja elokuussa. Hengellisen musiikin lisäksi konserttisarjassa päästään kuulemaan musiikkia laidasta laitaan aina klassisesta musiikista elokuva- ja pelimusiikkiin.

– Toivomme, että konsertteihin tulisi aikuisten lisäksi myös nuorempaa väkeä paikalle, joten sen vuoksi valikoimme mukaan lapsia ja nuoria kiinnostavia kappaleita elokuva- ja pelimaailmasta. Siellä on esimerkiksi mukana kappaleita Super Mariosta ja Muumeista, mutta totta kai myös aikuisille tuttuja sävellyksiä, kuten Star Wars ja Pirates Of The Caribbean, Piikkiön seurakunnan kanttori Tiina Ilonen kertoo.

Ilonen on opettanut itse useita nuoria musiikkilupauksia ja sitä kautta tutustunut lahjakkaisiin nuoriin. Hän on pyytänyt yhteen konserttiin lapsia ja nuoria soittamaan, koska hänelle on tärkeää saada nuorta osaamista mukaan ja tarjota nuorille esiintymiskokemuksia.

– Olen itsekin aloittanut lapsena musiikin soittamisen, joten minulle on tärkeää että nuoret pääsevät mukaan konsertoimaan ja näyttämään taitonsa. Nuoret taiteilijat -konsertissa kuullaan esimerkiksi selloa, trumpettia ja pasuunaa, Ilonen paljastaa.

Kesäinen konserttisarja Piikkiön kirkossa on muodostunut vuosien varrella perinteeksi. Arkistokuva/KaLe

Piikkiössä kysyntää konserteille

Ilonen on ollut suunnittelemassa konserttisarjaa vuodesta 2018 alkaen ja on vastannut pääosin konserttien musiikkitarjonnan valikoinnista sekä organisoinnista. Hän kokee arvokkaana, että myös kirkossa järjestetään monipuolisia konsertteja.

– Musiikkiaiheiset tapahtumat on olleet todella suosittuja meidän seurakunnassa, hartauksissa käy vähemmän ihmisiä. Piikkiön seurakunta on profiloitunut musiikkiin ja kokeilemme rohkeasti täällä erilaisia juttuja. Ihmiset tulevat jopa kauempaa. Kerran Kempeleestä asti oltiin tultu kuuntelemaan konserttia, Ilonen muistelee.

Ilosen mukaan Piikkiön kirkko mahdollistaa hyvät puitteet monipuolisen konsertin pitämiseen. Hän toivoo, että tänäkin vuonna paikalle löytävät niin uudet kuin vanhatkin kuulijat läheltä ja kaukaa.

– Täällä on niin hyvä akustiikka ja täysin uudet urut, jotka mahdollistavat upean konserttielämyksen. Uskon tämän konserttisarjan tuovan ihmisten kiireisen arjen keskelle elämyksiä, iloa ja lohtua.

Konserttisarja on toteutettu osana Kaarinan kaupungin viime vuoden asukasbudjettia. Konsertit ovat olleet toiveissa niin kaupungin kuin asukkaidenkin puolesta. Ilonen on tehnyt tiivistä yhteistyötä Kaarinan kaupungin kulttuurituottaja Tove Forsselin kanssa.

“Täällä on niin hyvä akustiikka ja täysin uudet urut, jotka mahdollistavat upean konserttielämyksen.”

– Hänen kanssaan olen tehnyt yhteistyötä konserttisarjan suunnittelussa ja toteutuksessa. Asukasbudjetista oli jäänyt rahaa käyttämättä, minkä ansioista voidaan tarjota ihmisille vapaa pääsy konsertteihin.

Lapsille urku tutuksi digitaalisesti

Iloselle on tärkeää, että konserteissa tuodaan esille myös urkumusiikkia. Hän on huolissaan siitä, että urut on nykyään monille lapsille vieras soitin. Nyt Ilosella on työn alla oppimisympäristö, jonka tavoitteena on tehdä urut ja urkumusiikki tutuiksi lapsille.

– En millään pysty käymään kaikissa Suomen kouluissa esittelemässä urkuja, joten halusin tehdä sellaisen oppimisympäristön, jonka avulla urkuihin ja urkumusiikkiin voi tutustua helposti ajasta ja paikasta riippumatta. Oppimisympäristöä voi käyttää helposti eri laitteilla, kuten tietokoneilla, tableteilla ja puhelimilla, Ilonen kertoo.

Oppimisympäristön tarkoituksena ei ole varsinaisesti opettaa urkujensoittoa, vaan herättää kiinnostus urkuja ja urkumusiikkia kohtaan ja sitä kautta innostaa soittoharrastuksen pariin ja urkujen äärelle.

– Idea projektiin lähti siitä, kun työssäni kanttorina ja musiikinopettajana olen huomannut, että urut on monille todella vieras soitin. Olen käynyt pitämässä koulukonsertteja, joissa olen kertonut lapsille uruista ja soittanut heille tuttuja kappaleita muun muassa eri elokuvista ja peleistä. Lapset ovat olleet innostuneita ja suurin osa on konserttien jälkeen halunnut myös kokeilla soittamista.

Piikkiön kirkon urut uusittiin vuonna 2019. Arkistokuva/KaLe

Rakentamista ja tietovisoja

Opetusosion lisäksi oppimisympäristössä pääsee rakentamaan omia urkuja ja osallistumaan urkuaiheisiin tietovisoihin. Oikein vastaamalla ansaitsee lisää rakennuspalikoita urkuihin.

– Ne voivat olla esimerkiksi tulta syökseviä pillejä ja muita hassuja erikoisosia. Lisäksi opetusvideoissa seikkailee animaatiohahmoja, joihin lasten on helppo samaistua, Ilonen paljastaa.

Ilonen kertoo yhtenä tavoitteena olevan, että oppimisympäristö otettaisiin mahdollisimman laajasti käyttöön alakouluissa. Opetushallituksessa on suhtauduttu hankkeeseen positiivisesti ja Suomen Kulttuurirahasto on tukenut hanketta.

Tavoitteena on julkaista sivusto syksyn 2023 aikana. Piikkiön konsertin aluksi Ilonen kertoo projektista ja yleisö pääsee tutustumaan oppimisympäristöön.