Pahimus: Nykyaikaa Kalevan kisoihin

0

Kyllä Pahimus niin mielensä pahoitti tulevista Kalevan kisoista jo etukäteen. Edelleen samat vanhat lajit kuin jo silloin, kun Pahimuksen isoisä istui katsomossa Viipurin keskusurheilukentän piippuhyllyllä.

Pahimus toki ymmärtää sen, että Afrikan savanneilla esimerkiksi keihäänheittotaidoista on ollut kovasti hyötyä vielä viime vuosisadan puolella, ja jo antiikin kreikassa veistokselliset mieshahmot nakkelivat kiekkoa tai limppua milloin mistäkin syystä mahdollisimman kauas kotipihalta. Aitajuoksukin on ollut varmasti tarpeen silloin, kun Varsinais-Suomen umpikasvaneita metsiä asuttivat muinaiset turkulaiset.

Mutta miksi edelleen 2020-luvulla heitetään keihästä, juostaan esteiden tai aitojen yli tai kurotellaan seiväs kädessä kuuteen metriin? Eikö nykyaikaa olisi heittää vaikkapa tennareita tai kosketusnäytöllisiä puhelimia? Tai juosta kilpaa katukuvaan laiminlyötyjen sähköpotkulautojen yli? Saappaanheiton MM-tittelistä onkin jo nakeltu vuosia, joten tennarit olisivat käytännössä vain pieni päivitys jo valmiiksi kansainvälisen toimivuutensa osoittaneeseen lajiin.

Turvallisuuskin lisääntyisi. Pahimus ei usko, että Tero Pitkämäen 85 metrin kaaressa heittämä omenaluuri olisi vuonna 2007 tehnyt kanssakilpailijalle naarmuakaan kylkeen. Ainoastaan luuri olisi mennyt takuuvaihtoon, mutta sekin on vain ja ainoastaan tätä päivää.