Palmukeitaassa on tilaa luonnonkukille

0
Leena Keski-Oja ja Kirsti Palmu rakastavat molemmat taidetta. He ovat innoissaan, että tapahtumat järjestetään Palmun pihapiirissä.

18 vuoden työ näkyy Kuusistossa sijaitsevan Kirsti Palmun pihalla. Tonttia ostaessa piha oli pelkkää savipeltoa, mutta vuosien saatossa sinne on istutettu puita ja erilaisia kasveja. Palmulle on tärkeää tukea luonnon monimuotoisuutta. Hänen kukkapenkeissä on istutettua kukkaa, mutta myös itsestään kasvaneita niittykasveja, kuten kieloja ja valkovuokkoja.

– Olen huolissani ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä. Haluan pihalla kasvavan mahdollisimman paljon luonnonkasveja, koska luonto toimii niin, että kasvit ilmestyvät niihin paikkoihin, jossa ne viihtyvät, Palmu kertoo.

Hän on istuttanut pihalle myös erilaisia puita monimuotoisuuden lisäämiseksi. Pihalla kasvaa lehtikuusia, mongolivaahtera, tuomipihlaja, omenapuita ja havupuita.

Palmun piha on kolmatta kertaa mukana Avoimet puutarhat tapahtumassa. Ensi sunnuntaina järjestettävään tapahtumaan osallistuu yli 800 puutarhaa ympäri Suomen.

Maanantaina tapahtumat Palmun pihalla jatkuvat, sillä Palmukeidas-niminen piha toimii miljöönä Suomen kuvataiteen päivän maalaustapahtumassa. Kaikki maalauksesta kiinnostuneet saavat tulla Palmun pihalle maalaaman tauluja. Kaarinan Taideyhdistys tuo paikalle tarvikkeet.

– Olen itse tykännyt käydä katsomassa muiden pihoja ja hakemassa inspiraatiota. Minusta on todella kivaa päästä kertomaan ihmisille pihallani olevista kasveista, niiden kasvattamisesta ja hoidosta, Palmu kertoo.

Kukista ravintoa hyönteisille


Palmun pihalla kasvaa harvoin rikkaruohoja, koska kasvillisuus alueella on vakiintunut ja ne peittävät maanpinnan.

– Mietin kerran yhtä nokkosta, että otanko sen pois. Luin kuitenkin, että perhosen toukat saavat siitä ravintoa. Päätin jättää nokkosia sekä ohdakkeita rinteeseen, jotta ne saavat ravintoa tarpeeksi. Olisi ikävää, jos perhoset häviäisivät pihalta.

Kasveja Palmu on hankkinut taimikaupasta ja saanut ystäviltä. Niitä on kasvanut myös maan omasta siemenpankista. Hän on kerännyt itse myös siemeniä luonnosta. Erityisesti Palmun silmää miellyttää nuokkuhelmikkä.

Kasvit kokeneet kovia


Luonnonkasveilla on myös haittapuolensa, sillä ne kelpaavat ruoaksi pihalla vieraileville peuroille. Palmu on tehnyt kaikkensa niiden torjumiseksi.

– Ne syövät erityisesti kellokasveja. Olen kokeillut peurakarkotetta ja nyt viimeisimpänä viritin nauhan, jotta ne eivät pääsisi pihalle vierailemaan, Palmu selittää.

Kahden vuoden takainen talvi sai aikaan myös ikävän muutoksen Palmun pihaan. Hän joutui miettimään, kuinka kovalla työllä tehdyn puutarhan käy.

– Kasvien päälle tuli 10 senttimetrin jääkansi, joka tappoi kasveja. Ajattelin, että jaksanko enää kunnostaa pihan uudelleen. Sain ihmisiltä lahjoituksena taimia, jonka avulla jälleen uusi kukinta alkoi ja piha pelastui, Palmu sanoo.

Eläköityneelle pihasuunnittelijalle on kukkien lisäksi tärkeää pihan toimivuus ja esteettömyys. Hän on harventanut pihapiiristä puita, jotta siellä mahtuu paremmin liikkumaan.

– Aina ensin tulee miettiä pihan kulkureitit ja vasta sen jälkeen, mihin kukkia istuttaa. Tein pienet polut pihallamme olevaan metsänpätkään, jottei pohjakasvillisuus kärsi, kun kuljetaan samoja polkuja.

Tervetuloa maalaamaan


Kaarinan taideyhdistyksen puheenjohtaja Leena Keski-Oja kertoo, että idea maalaustapahtuman järjestämisestä lähti kansalaisopiston kuvataidekerhossa, johon sekä hän että Palmu osallistuivat.

–Tämä on tosi kaunis, runsas ja monipuolinen piha, josta varmasti löytyy kaikille maalattavaa. Kokemusta ei tarvitse olla, vaan tänne saa tulla harjoittelemaan tai hakemaan inspiraatiota, me opastamme ja autamme kyllä.

Palmu odottaa innolla, että pääsee näkemään, millaisia taideteoksia pihasta syntyy. Hän on suunnitellut monesti myös itse maalaavansa omalla pihallaan.

–Tosi mielenkiintoista nähdä, mihin ihmiset kiinnittävät täällä huomiota ja minkä he näkevät kauniina. Itse kun täällä asustelee ja katselee pihaa päivittäin, niin näkee pihan varmasti eri näkökulmasta, Palmu naurahtaa.