Näyttelijä Axel Milliam pomppii syksyllä kahden maan välillä: ”Salatut elämät ja Lontoo ovat toiset kotini”

0
Axel Milliam viihtyy Kaarinassa. - Tämä kaupunki tarjoaa hyvän tasapainon hektiselle arjelle, paras mahdollinen paikka asua, Milliam toteaa.

Kaarinaan kotiutunut näyttelijä Axel Milliam on aina halunnut näytellä ja piiloutua roolin taakse. Lukion jälkeen hän päätti hakea Teatterikorkeakouluun Lontooseen.

Viimeisen opiskeluvuoden sotki koronapandemia ja Milliam päätti lähteä Suomeen etäopiskelemaan. Näyttelijän uran piti jatkua kansainvälisesti ja neuvotteluja oli käyty erilaisista projekteista koulun päättymisen jälkeen. Suomessa hän rakastui ja suunnitelmat menivät uusiksi.

– Olin ollut pitkään niin yksinäinen, että rakkaus vei täysin mennessään. Se oli jotain niin vahvaa, mitä en ollut koskaan kokenut. Hautasin kansainväliset haaveet silloin ja keskityin luomaan uraa Suomessa, Milliam kertoo.

Hänelle jäi koulusta käteen kuitenkin tärkeitä ystäviä ja oppeja, jotka kantavat vielä tänäkin päivänä.

– Sain koulusta tulevaisuuden. Nyt saan tehdä sitä, mitä eniten rakastan. Lontoo on kuin toinen kotini, johon on aina turvallista palata.

Ylpeänä Salatuissa elämissä

Milliam sai ensimmäisen roolin Nyrkki-tv-sarjan toiselta tuotantokaudelta. Hänellä oli sen jälkeen kova halu jatkaa kameratyöskentelyä.

Milliam huomasi roolin olevan auki Salatuissa elämissä ja päätti hakea mukaan. Koekuvausten kautta paikka ei auennut hänen hakemaansa Henrik Ekholmin rooliin, mutta pian tuotantoyhtiöltä tuli soitto hänelle sopivasta Kristian Harjun roolista.

– Aluksi oli vaikea näytellä suomeksi. Olin näytellyt niin paljon englanniksi, joten se tuntui paljon luontevammalta. Opin kuitenkin nopeasti tavan kommunikoida äidinkielellä ja nyt se tulee selkärangasta.

Kristianin roolihahmo on tullut parin vuoden Salkkareissa näyttelemisen myötä tutuksi. Milliam kertoo nauttivansa suuresti siitä, kun saa sukeltaa aivan erilaisen ihmisen saappaisiin.

– Tunnen Kristianin jopa paremmin, kun itseni. Olemme molemmat hyviä kuuntelijoita ja rauhallisia persoonia, mutta kyllä sen verran erilaisia, ettei meistä kavereita kyllä tulisi, Milliam miettii.

Hän on hyvin ylpeä saadessaan työskennellä suomalaisessa päivittäisdraamassa.

– Saan tehdä Salkkareissa päivittäin juuri sitä, mitä rakastan, ja meillä on siellä niin hyvä työyhteisö, että se on kuin toinen perhe. Mikään ei ole itsestäänselvyys tällä alalla, Milliam sanoo.

Milliam ajelee joka päivä Kaarinasta moottoritietä pitkin Helsinkiin. Se on toisinaan raskasta, mutta samaan aikaan palauttavaa.

– Moottoritie karistaa pois Kristianin roolin, kun ajelee puolitoista tuntia kotiin. Sama pätee myös toisin päin, kun ajelee Salkkari-studiolle, Milliam naurahtaa.

Kaarinassa hämmentäviä kohtaamisia

Milliam etsi perheelleen pysyvää kotia viime vuoden alussa. Turusta kotoisin oleva näyttelijä halusi olla lähellä omaa perhettään ja kasvattaa lapsen rauhallisessa paikassa. Elokuussa 2022 Kaarinasta löytyi paritalo, jonka perhe remontoi itselleen sopivaksi.

– Todella moni suositteli meille Kaarinaa. En olisi aluksi uskonut, että päädyn lopulta asumaan kivenheiton päähän omasta kotikaupungista, mutta en valita yhtään. Täällä on erittäin hyvä olla, Milliam tokaisee.

Hän kertoo arvostavansa rauhallisuutta ja maanläheisyyttä. Kaarinassa hänestä on kasvanut myös viherpeukalo.

– Onhan tämä tosi eksoottinen paikka Lontoon jälkeen. Kotona terassilla istuessa vaan ihastelee hiljaisuutta ja tuijottelee tummaa tähtitaivasta. Istutin juuri myös pari luumupuuta, joten kaarinalaisuus on saanut minusta ihan uusia puolia esiin.

Hän saa olla melko rauhassa omalla asuinpaikkakunnallaan, mutta kaupassa syntyy toisinaan hauskoja kohtaamisia ja hämmästyneitä ilmeitä.

– Välillä joku saattaa tulla tokaisemaan, että mitä sinä teet täällä meidän kaupassa. Ihmiset ovat yleensä todella ystävällisiä. Olen aina sanonut, että saa tulla juttelemaan ja ottamaan kuvan, mutta salakuvaaminen ei tunnu mukavalle.

Hänelle on muodostunut Kaarinassa myös omat lempipaikat, joissa viettää aikaa.

– Hovirinnan rannan uimaranta on ehdoton lemppari ja sen lähellä oleva leikkipaikka. Tykätään käydä siellä pojan kanssa. Krossin huonekalukaupoissa käydään puolison kanssa ideoimassa, se on meidän yhteinen harrastuksemme.

Ensimmäinen elokuvarooli Lontoossa

Syksyllä Milliamilla puhaltaa uudet ja jännittävät tuulet. Hän suuntaa Lontooseen kansainvälisen Dali-elokuvan kuvauksiin. Ohjaaja-käsikirjoittaja Mickey Angelov pyysi Milliamia mukaan elokuvaan tietäen miehen lahjat ja intohimon kansainvälisiä rooleja kohtaan. Milliam ja Angelov ovat tehneet Lontoossa aikaisemmin yhteistyötä.

– En miettinyt hetkeäkään, kun puhelin soi. Tämä tuntuu niin absurdilta ja hullulta, mutta käsittämättömän hienolta mahdollisuudelta, Milliam hehkuttaa.

Hänen roolinsa elokuvassa on suomalaistaustainen amerikkalaistunut rap-artisti.

– Roolihahmoni on ihminen, joka elää glamourelämää nauttien maineesta ja mammonasta. Minulla ei ole aikaisempaa räppitaustaa, mutta ajattelin opetella kesän aikana räppäämään suomeksi ja englanniksi. Haluaisin päästä seuraamaan myös jonkun rap-artistin elämää, mutta en tiedä vielä, miten sen toteutan.

Milliam muuttaa kuvausten ajaksi Lontooseen, mutta ei suinkaan aio luopua Salatut elämät -roolista. Aikataulut suunnitellaan niin, että molempien roolien tekeminen on mahdollista.

– Pompin syksyn ajan kahden maan välillä. Rankkaa se varmasti tulee olemaan, mutta onneksi se kestää vain hetken, Milliam pohtii.

Hän ei usko työtaakan uuvuttavan, vaikka hänellä on kokemusta siitäkin.

– Olen valmistautunut niin hyvin tällä kertaa. Hetken kun jaksaa puristaa, niin sitten saa taas levätä.

Milliam kertoo jännittävänsä eniten perheestä erossa olemista.

–Tulee varmasti olemaan todella kova ikävä kotiin. En ole ollut lapsen syntymän jälkeen vielä poissa kotoa yhtä yötä enempää kerralla. Tästä tulee kuitenkin varmasti hauska ja upea kokemus, josta saa taas uutta ammatillista osaamista.

Milliamilla ei ole suunnitelmia lähteä luomaan kokonaan kansainvälistä uraa, vaan hän aikoo näytellä jatkossakin Salkkareissa. Hän uskoo, että kaikki menee juuri kuin on tarkoitettu.

– Minulla on ollut elämässä yksi ohjenuora. Teen asioita niin kauan, kuin ne tekevät minut onnelliseksi. Pitää seurata omaa intuitiota.