
Nokialaiset nuoret yrittäjät Mikael Viherä ja Niklas Paavisto perustivat keväällä 2022 4H-yrityksen Talkoopojat, joka laajentui tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös Kaarinaan.
Yritys tarjoaa ihmisille piha- ja puutarhatöiden hoitoa, siivousapua sekä tarvittaessa ATK-apua digilaitteiden kanssa. Jokainen mukana oleva nuori hankkii oman y-tunnuksensa ja laskuttaa tekemänsä työt valmiilla laskupohjalla. Tämän vuoksi ei voida puhua varsinaisesti yhdestä suuresta yrityksestä, koska jokainen mukaan liittynyt on itsensä pomo ja vastuussa omasta tekemisestään.
20-vuotias Erick Vega ja 19-vuotias Joonas Iskala ovat Kaarinan ensimmäiset ja ainoat Talkoopojat. He ryhtyivät samalla kesäyrittäjiksi.
– Hain alkuvuodesta kesätyöpaikkoja ja Talkoopojat osui silmään. Myöhemmin ilmoitettiin, että saa ottaa kaverin mukaan yritykseen, joten pyysin luokkakaveria Erickiä mukaan, Iskala kertoo.
Vega ei miettinyt hetkeäkään mukaan lähtöä vaan halusi ojentaa auttavan kätensä ja lähteä samalla kokeilemaan, miltä yrittäjänä oleminen tuntuu.
– Minulle auttaminen on todella tärkeää. Siitä saa sellaisen tunteen käteen, mitä muualta ei saa. En nähnyt mitään estettä miksi en lähtisi mukaan, kun Joonas pyysi minua mukaan toimintaan. Lisäksi tykkään todella paljon tehdä piha- ja puutarhatöitä, teen niitä paljon myös kotona, Vega sanoo.

Työpyyntöjä tullut vähäisesti
Kesäkuussa startanneet kesäyrittäjän työt eivät ole kuitenkaan tuottaneet haluttua tulosta. Asiakkaita tähän mennessä Kaarinassa ei ole ollut yhtään. Mainostusta pojat ovat hoitaneet Facebookin kautta sekä jakaneet mainoksia ruokakauppojen ilmoitustaululle sekä ihmisten postilaatikkoihin.
– Onhan se tylsää, ettei olla päästy tekemään vielä töitä. Luulen, että ihmisillä täällä ei ole paljon tarvetta apukäsille ja ihmiset tekevät mielellään itse pihatöitä, Iskala pohtii.
Alkukesästä pojille tuli yksi työpyyntö, joka kariutui kuitenkin nopeasti.
– Eräs asiakas soitti, että hänelle olisi pitänyt kaivaa salaojaa, mutta ennen töitä tulikin ilmoitus, että vastaan tuli kivi jonka poistoon olisi tarvinnut kaivuria, Iskala sanoo.
Nyt Talkoopojat ovat saaneet kuitenkin kaksi soittoa, joissa töitä on tarjottu.
– Toinen keikka jäi vielä vähän auki, mutta ilmeisesti ruohonleikkuuta olisi tarjolla. Toisesta saadaan informaatiota myöhemmin. Kivalta tuntuu päästä tekemään vihdoin ensimmäisiä töitä, Iskala sanoo.
Mainostaminen on kaiken kulmakivi
Yrityksen toiminnanjohtaja Mikael Viherä kertoo, että useissa kaupungeissa kesäyrittäjillä on ollut toiminta hyvin käynnissä koko kesän. Kaarinan tilanne on poikkeuksellinen Talkoopoikien lyhyen historian aikana.
– Monelle kesäyrittäjälle tulee yllätyksenä, kuinka haastavaa ja merkityksellistä asiakkaiden hankkiminen on. Mainostaminen on kuitenkin koko yrityksen kulmakivi ja olemme antaneet siihen neuvoja meidän kesäyrittäjillemme, Viherä kertoo.
Turku on myös yksi kaupungeista, johon rekrytoitiin tänä kesänä Talkoopoikia. Viherä luulee, että kaupunkien lyhyt välimatka vaikuttaa asiakkaiden saatavuuteen.
– Ihmisillä saattaa mennä näiden kaupunkien kesäyrittäjät sekaisin. Kaarinalaiset saattavat tilata Turusta Talkoopojat. He eivät välttämättä ole tietoisia, että omasta kaupungista löytyisi myös työvoimaa, Viherä sanoo.
“Kesäyrittäjät ovat itsensä pomoja ja he saavat päättää, milloin työskentelevät ja miten työskentelevät.”
Oma-aloitteisuus on merkki yrittäjyydestä
Talkoopojat halusi laajentaa kaupunkeihin, joissa on enemmän ihmisiä kuin Nokialla. Kaarina on samasta syystä valittu mukaan näiden kaupunkien joukkoon. Kaupungissa nähdään potentiaalia ja tarvetta apukäsille.
– Nokialla on riittänyt asiakkaita todella hyvin, joten ajattelimme että varmasti myös isoimmissa kaupungeissa on kysyntää. Rekrytoimme Duunitorin kanssa yhdessä tänä talvena nuoria yrittäjiä ympäri Suomen, ja he ovat aloittaneet työnsä eri aikoihin.
Viherä kertoo, että tärkeimpinä syinä kesäyrittäjien valikoimiseen oli nuorten oma-aloitteisuus. Haastatteluita ei järjestetty ollenkaan. Hakemus osoittaa vastuuta omasta työpanoksesta. Kesäyrittäjän vastuulla on laskuttaa asiakkaita, tehdä kirjanpitoa ja hoitaa veroasioita.
– Jo sekin, että hakee kesäyrittäjäksi, kertoo, että nuori on kykeneväinen suoriutumaan itsenäisesti omasta työstään. Kesäyrittäjät ovat itsensä pomoja ja he saavat päättää, milloin työskentelevät ja miten työskentelevät. He ovat vastuussa vain ja ainoastaan asiakkaille, Viherä sanoo.
Viherä on luottavaisin mielin, että Kaarinassa on tulevaisuudessa tarvetta edelleen Talkoopojille ja liiketoimintaa saadaan alueella myös kasvatettua.
– Jos asiakkaita vain on ja Talkoopojilla riittää intoa jatkaa, niin kyllä varmasti Kaarinassa jatketaan liiketoimintaa. Ensi kesänä voidaan rekrytoida lisää käsiä, Viherä tuumaa.
“Lomailu on myös mukavaa, mutta kyllä töille olisi tarvetta ja innokkuutta.”
Yrittäjyys kiinnostaa tulevaisuudessakin
Vega hakee työstä kokemusta niin työnteosta kuin yrittäjyydestäkin. Hän uskoo sillä olevan vaikutusta myös tulevaisuuden työmarkkinoilla. Haaveena hänellä on tehdä taiteesta yritys.
– Monessa työpaikassa nykypäivänä suositaan yrittäjäkokemusta, ja täällä sitä pääsee harjoittelemaan. Laskutuspuoli erityisesti kiinnostaa oppia, jotta osaan rahastaa oikein myös omista taideteoksistani, Vega sanoo.
Iskala puolestaan haluaa kehittää työssä sosiaalisia taitoja. Hänelle tärkeää on myös oppia yrittäjätaitoja sekä työelämässä tarvittavaa osaamista.
– Haluan tulla rohkeammaksi ihmisten kanssa puhumisessa sekä oppia hyvän mainospuheen tekemistä. Tämä työ on myös vaihtelevaa ja fyysistä, sellaisen työn tulevaisuudessa haluaisin, Iskala pohtii.
Iskala unelmoi yrittäjänä olemisesta. Pelimaailma kiehtoo häntä suuresti.
– Olen opiskellut pelimoottoreita. Tulevaisuudessa olisi työn ohella hienoa suunnitella pelejä ja tehdä sitä mahdollisesti kokopäiväisesti, Iskala sanoo.
Tavoitteena molemmilla on mahdollisesti jatkaa töiden tekemistä myös koulun ohessa syksyllä ja talvena, mikäli kysyntää riittää.
– Jos saadaan vain asiakkaita hankittua, niin kyllä voisin jatkaa koulun ohessa. Lomailu on myös mukavaa, mutta kyllä töille olisi tarvetta ja innokkuutta, Iskala tiivistää.